בזמן ששני מיליון תלמידים ציינו היום (שני) את פתיחת שנת הלימודים, בבית שמש התפרצה שוב הבוקר מלחמת התרבות. במוקד המחלוקת הנוכחית - בית הספר "שפות ותרבויות" בעיר וחומת הפרדה שהוקמה בו באישון לילה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשל התמעטות האוכלוסייה החילונית בעיר בשנים האחרונות, ומנגד הביקוש הגובר לכיתות במגזר החרדי, החליט ראש העיר להעביר את המפלס התחתון של בית הספר להנהלה חרדית ולפצל אותו באמצעות חומה.
כבר אתמול בבוקר שלחה העירייה קבלני ביצוע, אך משנתקלו בהתנגדות המורים, חזרו שוב בשעות הלילה. ההורים וההנהלה, שגילו הבוקר את העובדות שקבעה העירייה בשטח, ניסו לשנות את המציאות החדשה בעצמם. במקום התפתחה מהומה גדולה, שכללה ניסיונות להוריד את החומה בכוח וריסוס כתובות, בהן "בושה לציונות".
"לא רוצה להתחיל שנה במלחמות"
"העניין של עוד שש כיתות, פחות שש כיתות, לא יפתור את הבעיה שלהם", אומרת דליה אליעזר, מנהלת בית הספר "שפות ותרבויות" בעיר. "יש הרבה צרכים לציבור החרדי, אנחנו לא מתכחשים לזה, אבל תנו להם וגם תנו לנו . לא על חשבוננו".
"כל מי שמכיר את בית שמש יודע שהיא נמצאת בקונפליקט", אומר עו"ד מתי חותה, מנכ"ל העירייה. "ניסינו להימנע מהמהלך הזה, ניסינו לעשות את זה בהידברות, ניסינו למצוא פתרונות אחרים, אבל נוצר מצב שבו ליותר ממאה בנות לא היה שום פתרון, כולל פתרון ארעי".
משני צידי הגדר והדלתות המרותכות ניסו היום התלמידים, בשני חלקי בית הספר, לפתוח בכל זאת את שנת הלימודים כסדרה. "אני ממש לא מרוצה להתחיל את השנה ככה, עם מלחמות ומריבות", אומר ליאור גולר, תלמיד כיתה ו'. "אני גם לא רוצה לעבור בית ספר כי יש לי כאן חברים".
"חייבים לתת פתרון לכל הילדים"
אליסף ורמן, חבר מועצת העיר בית שמש, מאשים את תהליך ההתחרדות בעיר. "מה שקורה בבית שמש זה תסמין של מדינת ישראל", הוא אומר. "היום הציבור החרדי הולך ונכנס לכל אחת מהערים. זה מתחיל לאט, בהסכמה, ואז כשהם מרגישים שאפשר לתפוס את ההגה של העירייה, זה מה שקורה", מוסיף ורמן ומצביע על חומת ההפרדה.
מנגד מדגיש משה מונטנג, ראש הוועדה לתכנון ובנייה בעיר, כי למרות חוסר הנעימות, לא נמצא פתרון אחר לסוגיה. "אנחנו חייבים לתת פתרון לכל הילדים, כל ילדי ישראל שווים", הוא אומר. "הילדים החרדים לא שווים פחות מאף ילד".
בעיריית בית שמש אומרים בגלוי שבעוד כמה שנים ייאלץ גם החצי החילוני של מוסד החינוך הזה להיפרד ולעזוב את השכונה. ממשרד החינוך נמסר כי האגף החדש אינו חוקי והמשרד נערך להוצאת צו סגירה. כך או כך, כמעט חצי שנה אחרי הבחירות הסוערות לראשות העיר - החומה הזאת מוכיחה שהקרב על בית שמש רחוק מסיום.