לפחות בבית ספר אחד במרכז הארץ, התלמידים הצליחו בבחינת המיצ"ב. כמה הורים גילו כי המורים העבירו לילדים את הפתרונות יום לפני הבחינה, וזאת ככל הנראה כדי לשפר את תוצאות בית הספר.
"הבן שלי חזר הביתה, שאלנו אותו איך היה המיצ"ב", מספר אב לילד בכיתה ב'. "הוא אמר שהיה מאוד קל. לאחר ששאלנו אותו למה, הוא ענה - 'כי זה בדיוק המבחן שנתנו לנו אתמול עם כל התשובות'". לאחר שתלמידים רבים חזרו הביתה עם אותו הסיפור, לכמה הורים נדלקה נורה אדומה. אבל לטענתם במערכת החינוך התייחסו למקרה הזה בזלזול והוא טויח לחלוטין.
"אני חושבת שאפשר לסמוך על הילדים שיעשו את המבחן כמו שהם יודעים", טוענת אם נוספת לתלמידה בבית הספר. "לא צריך לעשות להם הכנות, זה סך הכל מיצ"ב. זו איזושהי בדיקה פנימית של בית הספר".
מחייבים תלמידים לרכוש חוברות הכנה
מבחני המיצ"ב הם מדדי יעילות וצמיחה בית ספריים. הם נועדו לייעל את עבודת בית הספר והם נערכים בכל שנה, כל שלוש שנים בתוך בית הספר ופעם בארבע שנים ברמה הארצית. התלמידים לא אמורים בשום פנים ואופן להתכונן אליהם. להפך - המטרה היא לאתר את הקשיים של התלמידים ולייעל את העבודה החינוכית.
בפועל, הפך המיצ"ב לתעשייה שלמה. ההנהלות משתמשות בציונים כדי למשוך הורים שטורחים לבדוק מהם ציוני המיצ"ב ולהתגאות בפני המפקחים והרשויות המקומיות. כמה חברות הצליחו לזהות את הפוטנציאל, והן מפיצות חוברות הכנה למיצ"ב ובתי ספר בכל רחבי הארץ מחייבות את התלמידים לרכוש אותם.
"נוגד את מדיניות משרד החינוך"
באתר האינטרנט של אחת מרשתות החינוך הגדולות בארץ כנראה שכחו לגמרי מה מטרת המיצ"ב. בהודעה שקיבלו התלמידים נכתב: "לפניכם קישור לדפי חזרה למיצ"ב. עליכם להדפיס את הדפים ולענות עליהם. כל תלמיד שיבוא עם הדפים עם התשובות מסומנות יקבל בונוס לציונו".
יש בתי ספר שהגדילו לעשות, והם דורשים ממורים ניסיון קודם עם ניסיון הכנה למיצ"ב. במיצ"ב האחרון קיבלו תלמידי ישראל את הציון 62 וגם זה היה שיפור - וכעת ניתן לתהות עד כמה גם זה משקף את יכולות התלמידים והאם הבחינה לא הפכה למטרה במקום אמצעי לשיפור מערכת החינוך.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בתי הספר אינם נדרשים להיערך באופן מיוחד לקראת המיצ"ב, הן הפנימי והן החיצוני, וכל פעולה של היערכות כזו או אחרת נוגדת את מדיניות המשרד".