מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, הוכתר השבוע כתורם האמריקני הנדיב ביותר, אחרי שתרם בשנה שעברה מניות בשווי 970 מיליון דולר. בארץ, כל המיליונרים יחד תורמים סכום דומה בשנה אחת. כעת, קמה קבוצה מקרב האלפיון העליון שקוראת לחבריה להתעורר ולפתוח את הכיס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חברי הקבוצה, המכונה "יכולים נותנים", סבורים כי בישראל ישנן כאלף משפחות שתורמות לחברה מעל 100 אלף שקלים בשנה. "יש מעל 10,000 משפחות בארץ עם מיליון דולר פנוי", טוען שוקי ארליך, יו"ר "יכולים נותנים". "אלה משפחות שיכולות בסבירות גבוהה לתת הרבה יותר ממה שהן נותנות היום".
לדברי רעיה שטראוס, מייסדת ויו"ר אוצרות הגליל וחברה בקבוצה, הבעיה נעוצה בתודעה של התורמים. "הם ם לא תורמים משום שהם חושבים שהם נותנים", אומרת שטראוס. "הם נותנים במהות שלהם באמצעות התגייסות לצבא ועזרה בבתי הספר. צריך להסביר להם שזה לא מספיק, כי הם מרגישים שהם נותנים מספיק".
כבר ארבע שנים שליאת נבו-פלדות אחראית על גיוס התרומות של "לקט ישראל" - ארגון המספק מזון לעמותות ובתי תמחוי בארץ. כל המזון מגיע מתרומות. את רוב התקציב, 30 מיליון שקל, מגייסת נבו-פלדות מתרומות בחו"ל. "העשירים בארץ הם קבוצה מאוד ריכוזית", מסבירה נבו-פלדות. "יש עשרות אלפי ארגונים וולנטריים מהמגזר השלישי והתחרות היא מאוד קשה".
"התודעה הציבורית אומרת שלהיות עשיר זה לא מוסרי"
"אחוז אחד מהתרומות בארץ מגיע מתרומות גדולות מעשירים", טוענת נבו-פלדות. "הרוב מרוכז בתרומות של 100 שקלים לאדם. לא יודעת מה זה אומר על העשירים בארץ. יכול להיות שהם צריכים לעשות חשבון נפש".
"יש אווירה ציבורית שאומרת שלהיות עשיר זה לא מוסרי ולא טוב", מסביר מוטי שרף, יועץ התקשורת של הקבוצות הגדולות במשק. "חושבים שמי שעשיר כנראה לקח ממישהו אחר. לכן כל תרומה נראית כמו פירור שנועד להשתיק את המחשבה הזאת. האווירה הזאת מובילה להקטנת הפילנתרופיה ומבריחה את העשירים מכאן".
יכול להיות שהעשירים צודקים בכך שהביקורת הציבורית גרמה להם להסתגר. כעת, נותר רק לקוות שבעלי ההון יתנו כמו שהם יכולים באמת. בסוף - זה עשוי להשתלם גם להם.