נתונים חדשים ומחרידים מראים שמחצית מבעלי המוגבלויות ייפגעו מינית במהלך חייהם, שיעור גבוה בהרבה משאר האוכלוסיה. 80% מהם יחוו פגיעה מתמשכת ועמוקה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחת האמהות שנפגשה עם צוות חדשות 2, עשתה הכל כדי שבתה הלוקה באוטיזם תשתלב בחינוך הרגיל. היא רצתה שתקבל חינוך טוב יותר, שתהיה כמו כולם, היא רק לא לקחה בחשבון את האכזריות של הילדים. "הם חיכו לה בהפסקה והזמינו אותה אליהם לגרם מדרגות צדדי", סיפרה, "ושם הם ביקשו ממנה להוריד את המכנסיים ולהוריד את החולצה".
הילדים אילצו את הילדה וילד נוסף לעשות דברים שעד היום אף אחד לא יודע בדיוק מהם. זה מה שהופך את הילדים האלו לקורבנות כל כך קלים. הקושי שלהם להביע במילים את מה שעובר עליהם.
"ילדים משולבים הם בסיכון הרבה יותר גבוה בגלל התמימות שלהם", טענה האם. "הם לא מבינים את המערך. הם לא שופטים את הסיטואציות האלו כמו שבן אדם רגיל שופט אותם, הם פגיעים יותר והחברה מנצלת את זה לצערי".
"יש לגיטימציה לפגוע בחלש יותר"
העובדת הסוציאלית, רונית ארגמן, מנהלת מכון ארגמן, טיפלה לאורך השנים במקרים רבים מהסוג הזה. "היחס של החברה לאוכלוסיה עם נכויות, חריגות, שונות הוא יחס עדיין שרואה אותם כאנשים פחות שווים, בעלי פחות ערך, והמקום הזה הוא מקום שנותן לגיטימציה לפגוע בחלש יותר, בחסר הערך".
במרכז שק"ל (שירותים קהילתיים לאנשים עם צרכים מיוחדים) בירושלים מטפלים באותם בעלי מוגבלויות שנפגעו שוב ושוב. חלקם גם הפכו לפוגעים בעצמם. על פי הנתונים, ל-97% מבעלי המוגבלויות שנפגעו הייתה היכרות מוקדמת עם הפוגעים - בני משפחה, מטפלים, מכרים או בעלי מוגבלויות אחרים.
גם בפרשת האונס הקבוצתי שאירעה באחרונה ובמרכזה בת 12, התברר כי מדובר בילדה עם צרכים מיוחדים. כולם הזדעזעו מהגיל של הקורבן, אבל לא פחות מזעזעת הייתה העובדה שעשרות ילדים לא נרתעו מהניצול שלה.
פטריסיה אורבן היא אם לארבעה ילדים הלוקים באוטיזם. בסוף כל יום היא ממש מתחקרת אותם מה קרה במהלך היום. פטריסיה חיה בחשש אינסופי מכך שמישהו ינצל את התמימות של הילדים שלה. "גם מילדים רגילים אתה חרד, ובילדים האלה הם נמצאים מאוד חשופים, כי האנשים שהכוונות שלהם לא תמיד נקיות, הם מזהים מאוד מהר את הנישה הזאת", הבהירה אורבן.
"אין להם את הכלים של לא להסכים"
הבעיה הופכת חמורה עוד יותר כשהקורבנות מפחדים להתלונן ואף נוטים להאשים את עצמם במה שקרה. לפעמים הם גם מתקשים להציג גרסה אמינה ולהתייצב מול הפוגעים בבתי המשפט. "גם כך בנושא הפגיעה המינית מאוד קשה להוכיח פגיעות. זו מילה כנגד מילה", הודתה אורית סוליציאנו-קינן, מנכ"לית מרכז הסיוע לנפגעי תקיפה מינית. "אז כשיש מילה של אדם רגיל מול אדם שיש לו גם מוגבלות, הרבה יותר קל לא להתייחס למה שבעל המוגבלות אומר".
"לפעמים אתה נתקל בבעיה שאתה השומע את המשפט הנורא: 'לא הייתה שם אי הסכמה'", הוסיפה פטריסיה אורבן. "אין להם את הכלים לעיתים של לא להסכים".
וגם כאן חינוך מיני נכון יכול לצמצם את התופעה. גם אצל ילדים בעלי צרכים מיוחדים, וגם בקרב ילדים אחרים שאינם מבינים את החולשה שלהם. אבל מבחינת ההורים האלו, הדאגה לא תסתיים לעולם. היום זה השילוב במערכת החינוך, מחר זה העולם האמיתי.