רק אתמול פרסם שירות התעסוקה נתונים מדאיגים על עלייה במספר המובטלים בישראל, אך נראה שאם אתם שייכים לעדה האתיופית, לקהילה הערבית או למגזר החרדי, יש לכם סיבה נוספת לדאגה: מחקר חדש מגלה שרוב המעסיקים בוחרים שלא להעסיק עובד שמשתייך לאחת מהקבוצות.
המחקר שנערך לאחרונה בקרייה האדמית אונו, מגלה שמרבית המעסיקים נרתעים מהעסקת עובדים חרדים, אתיופים ובמיוחד ערבים, גם אם הם בעלי תואר אקדמי. "מתברר כי לא די בהשכלה כדי לשלב אותם בעבודה", כתבו החוקרים ד"ר ארז יעקובי, ד"ר אמיר פז-פוקס ומשה קרייף.
עשרות מעסיקים ממגוון תחומים במשק השתתפו במחקר שחושף כי 83 אחוזים מהמעסיקים נרתעים מהעסקת עובדים ערבים. לגבי העסקת עובדים אתיופים וחרדים, עולה תמונה פחות קיצונית, אך עדיין רוב המעסיקים, 58 אחוזים מהם, מעדיפים לא להעסיק חרדים, ו-53 אחוזים מסרבים למועמדות של עובדים ממוצא אתיופי.
אלו שכן מתקבלים לא מתקדמים
יש הטוענים שהחסם נובע מחוסר קשרים בשוק העבודה, אך המחקר מגלה שגם אחרי שאותם בני מיעוטים מתקבלים לעבודה, הם לא מתקדמים בו. 86 אחוזים מהמעסיקים טענו שאינם מוכנים לקדם עובדים חרדים, 79 אחוזים נמנעים מקידום עובדים ערבים, ו-70 אחוזים מעדיפים לא לקדם את עובדיהם מהקהילה האתיופית.
"בשוק התעסוקה במקצועות עתירי השכר בישראל מעדיפים לעבוד עם המוכר על פני השונה תרבותית", מסבירים החוקרים. "ישראל 2009 היא מדינה שבה אין שיוויון הזדמנויות אמיתי. היא פועלת לפי שיטת חבר מביא חבר, ורכישת השכלה גבוהה אינה מספיקה על מנת לפתוח דלתות".