שר החינוך שי פירון הגיע הערב (ה') לאולפן חדשות 2 ובריאיון למהדורה המרכזית נימק את המהלך לקיצור החופש הגדול. השר הסביר כי המהלך נועד להקל על הילדים וההורים והצהיר: "אני לא רוצה שילדים יסתובבו ברחובות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט
"הדבר המרכזי שקורה היום, מעבר לחיסכון הכלכלי, הוא ששמנו את האחריות החינוכית במרכז השיח", אמר פירון, "אנחנו מתחילים בכיתות א-ב', אבל נמשיך גם עם פיילוטים בגילאים בוגרים יותר כבר השנה". לדבריו, התכנית היא צעד בתהליך "יצירת חברה ערכית ומוסרית יותר, והעמדת השיח החינוכי במרכז החברה הישראלית".
"אנחנו במשרד החינוך לוקחים אחריות על החינוך של הילדים - לא רק עוד חודש יוני, ולא רק עד השעה אחת. אני מרגיש אחריות על מה שכל ילד עושה, אחראי על כל תלמיד ותלמיד", הוסיף פירון, שהגדיר את המדיניות של משרדו כ"מחנכים מסביב לשעון".
"פרס ישראל לאיינשטין? זו החלטה ציבורית"
פירון הדגיש כי לא מדובר במהלך חד צדדי שמכוון נגד המורים: "יש לי כוונה שהחינוך מסביב לשעון יתפרס על השנה כולה, מבלי לפגוע בזכויות החופש של המורים. הטיפול בנושא התעכב כי לא רציתי לפגוע בזכותם לחופש ולשבור את הסכמי העבודה". השר הוסיף כי יבוצעו פרוייקטים גם בחגים כגון חנוכה וסוכות, אם כי לאו דווקא בכיתות עצמן: "יש אינטרנט ויש טלוויזיה, ואנחנו נמצא את הדרך".
מתוך כ-240 מיליוני השקלים שיממנו את הפרוייקט, כ-30 מיליון יגיעו מ"הקרן לידידות", שממומנת ברובה על ידי נוצרים אוונגליסטים. פירון אמר בתגובה לכך כי "זה לא נורא כשמתוך 240 מיליון שקלים, חלקם מגיעים מקרן פרטית. הכסף של הקרן הולך ל-30 אלף ילדים שלומדים בכיתות ג'-ה', שאנחנו רוצים כבר השנה שהם יפסיקו להסתובב ברחובות".
"היה עדיף שכל הכסף יגיע ממדינת ישראל, אבל אם לא הייתם מוצאים חיסרון בתכנית הייתי מופתע", הוסיף, "ליבת הסכום באה מהממשלה ואנחנו מתחייבים לפרוייקט לשלוש שנים. בסופו של התהליך זה יהיה רק על חשבוננו".
בתשובה לשאלה על האפשרות להעניק את פרס ישראל לזמר אריק איינשטיין, שהלך השבוע לעולמו בגיל 74, אמר פירון: "אישית אני חושב שאיינשטיין הוא אחת מהדמויות המשמעותיות בישראל - תראו מה קורה בימים האחרונים. יש שופטים וועדות ציבוריות בירושלים, ולא הייתי רוצה לחיות במדינה בה שר החינוך קובע מי יקבל את פרס מפעל חיים, ואני מניח שגם אתם". "אישית הייתי שמח לעמוד על הבמה ביום העצמאות ולהעניק פרס לאשתו או למי שיוחלט, אבל זו החלטה ציבורית", הוסיף.
עלות המיזם להורים: בין 0 ל-450 שקלים
שר האוצר יאיר לפיד, שר החינוך שי פירון ושר הרווחה מאיר כהן הכריזו הבוקר (ה') על תכנית "בתי הספר של החופש הגדול", שתקצר למעשה את חופשת הקיץ. פירון, כהן ולפיד ציינו במסיבת העיתונאים הבוקר כי ההורים ישלמו בהתאם לחלוקת היישובים לאשכולות, על בסיס המעמד הסוציו-אקונומי של היישובים.
על פי הכרזת השרים, כבר השנה ימשיכו כל ילדי כיתות א' ו-ב' ללמוד בבתי הספר למשך שלושה שבועות נוספים לאחר 30 ביוני, במתכונת קיץ. ביישובים השוכנים באשכולות 1-4 התכנית תוענק בחינם, באשכולות 5-7 המחיר יהיה 300 שקלים, וביישובים הכלולים באשכולות 8-10 ישלמו ההורים 450 שקלים. במשרד החינוך מדגישים כי מדובר למעשה בהנחה של מאות שקלים בהשוואה לקייטנות הממלכתיות, ואף יותר מכך בהשוואה לקייטנות פרטיות.
לרשימת היישובים המלאה ולחלוקתם לאשכולות לחצו כאן
בנוסף לתלמידי כיתות א'-ב', יצטרפו לתכנית השנה כ-30 אלף תלמידי כיתות ג'-ה' מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בשנה הבאה יצטרפו לתכנית תלמידי כיתות ג' ו-ד' בכל רחבי הארץ, ובהמשך גם תלמידי כיתות ה' וילדי הגנים בכל הארץ. על פי התכנית החדשה, ילמדו התלמידים מהתאריך 1 ביולי ועד 21 ביולי, בין השעות 8:00-13:00, במשך חמישה ימים בשבוע (ראשון-חמישי). בתי הספר יפעלו בכל רחבי הארץ בבתי הספר הציבוריים, בהנחיית פרחי הוראה ומדריכים מקצועיים.
הקרן לידידות הודיעה כי תתרום 30 מיליון דולר לשנים הקרובות בכדי לסייע להורים שיתקשו לשלם לתכנית הלימודים הקייצית החדשה. התכנית החדשה תבטל את קיצור החופש הגדול הנוכחי. כך שנת הלימודים שוב תיפתח ב-1 בספטמבר, ולא ב-27 באוגוסט. בהתאמה, ימי החופשה שהוחזרו לתלמידים במהלך השנה עקב הקדמת פתיחת שנת הלימודים, יבוטלו.