דוח העוני האלטרנטיבי של עמותת "לתת" מציג נתונים מדאיגים על ממדי העוני בישראל: לפי הדוח 533 אלף משפחות חיות בעוני, בהם יותר ממיליון ילדים. המספרים המוצגים בדוח גבוהים בהרבה מאלו שמתפרסמים בדוח המוסד לביטוח לאומי - יותר מ-542 אלף עניים שלא נכללים בדוח הרשמי של המדינה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מדד העוני עליו מתבסס הדוח האלטרנטיבי נמנע מהסתמכות על רמות הכנסה בלבד, ומבקש לבחון את הצרכים החיוניים לקיום בכבוד בישראל: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי, ויכולת לעמוד ביוקר המחייה. מהדוח עולה כי ממדי העוני נותרו גבוהים ולא ניתן לראות בהם מגמת שיפור משמעותית.
הדוח אמנם מצביע על מגמת התייצבות בממדי העוני, ואולי אף שיפור קל, אך ישראל עדיין ניצבת בראש סולם העוני ואי השוויון בקרב מדינות ה-OECD.
בדוח של "לתת" בדקו את מצב המשפחות המקבלות סיוע במזון מהעמותה ומצאו כי ב- 77.4% מהמשפחות יש לפחות מפרנס אחד, ובקרב 19.7% יש שני מפרנסים.
פחמימות, לחם וממרחים - מרכיב עיקרי בתזונת הילדים
בנושא הביטחון התזונתי, נמצא כי עבור 80.2% מהילדים נתמכי הסיוע, המרכיב העיקרי בתזונה הוא פחמימות או לחם וממרחים, ו-34.5% מהילדים צמצמו בגודל הארוחות או דילגו על ארוחות.
בבדיקה של אוכלוסיית הקשישים הנתמכת, הדוח קובע כי ל-92.4% מהם קצבת הזקנה אינה מאפשרת קיום בכבוד, 78.9% חווים בדידות ו-58% זקוקים לשיפוץ בביתם בכדי להתאימו למצבם הבריאותי, אך אינם יכולים לבצעו.
מלבד זאת, 55.3% מההורים שמקבלים סיוע נאלצו לוותר על רכישת תרופה או טיפול רפואי נחוץ עבור ילדיהם כי לא יכלו לשלם עבורם - פי 4.4 מאשר באוכלוסייה הכללית (12.4%).
ז'יל דרמון, יו"ר "לתת" וערן וינטרוב, מנכ"ל "לתת" אמרו בהתייחסם לדוח: "כשיש יותר מחצי מיליון משפחות עניות ויותר ממיליון ילדים עניים, אי אפשר פשוט להתרגל למצב ולהשלים אתו. ייתכן שממשלות ישראל התרגלו לכך שיש כל כך הרבה עניים, אבל הילדים העניים לא יתרגלו לעולם, ובעזרת מדיניות מתאימה אפשר לתת להם תקווה לעתיד טוב יותר".