מאז שהתיישב על כיסא שר החינוך, נפתלי בנט יוזם ומקדם לא מעט רפורמות. אבל בשקט בשקט, בלי מסיבות עיתונאים והודעות לתקשורת, הוא מוביל עוד שינוי - אגף אחד במשרד שלו התרחב, הכפיל את כוחו וגם את תקציבו. האגף הזה קשור לתומכי השר, למצביעים פוטנציאליים וגם לעתידם הפוליטי של השר וחברי סיעתו - האגף לתרבות יהודית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היסטורית, האגף היה חלק ממשרד התרבות והחינוך. כשהמשרד פוצל, האגף לתרבות יהודית נשאר תחת אחריותו של שר החינוך. תפקידו המוצהר-  להפיץ תרבות ברוח המסורת אבל להופעות ולכנסים שהאגף מקדם מזה שנים יש עוד מטרות. יוחנן פריד, מנהל האגף לשעבר, אמר לחדשות 2: "אין דבר כזה לא פוליטי במדינת ישראל".

גם רונית תירוש, לשעבר מנכ"לית משרד החינוך, מודה כי האגף תמיד נחשב לפוליטי - "ולו משום הכספים הקואליציוניים שהוזרמו לאגף הזה. הוא היה די מוכוון ומגוון עבור מגזר מסוים". לפני שלוש שנים מונה מנהל חדש לאגף, הרב איתיאל בר לוי, שבעבר קרא לבחור בבית היהודי: "רציתי לעשות שינויים ולהביא דברים למהפכה".

ולמהפכה הזו יש מחיר תקציבי - לאורך השנים תקציב האגף נע סביב 90 מיליון שקלים, בתקופת בנט הסכום זינק ל-168 מיליוןבשנה שעברה, חלקו ישירות מתקציב משרד החינוך והיתר מכספים שקיבלו "הבית היהודי" ומפלגות דתיות אחרות במסגרת ההסכמים הקואליציוניים. ולאילו מטרות נוצל התקציב? צפו בתחקיר המלא

כספים קואליציוניים הועברו לאגף (צילום: חדשות 2)
כספים קואליציוניים הועברו לאגף | צילום: חדשות 2

תגובות 

תגובת משרד החינוך: "לצד מהפכה היסטורית בלימודי מתמטיקה ואנגלית, אנחנו גאים בקידום חינוך לערכים יהודיים, ציוניים וחברתיים - יהדות היא לא מילה גסה. הגידול בתקציב האגף נובע מדרישת הרשויות לפעילויות ערכיות. אופי הפעילויות וזהות האמנים ואישי הציבור נקבעים אך ורק על ידי הרשויות שממנות גם את שכר הרכזים, ואין לאף כל חלק בכך. מספר הרשויות גדל ויחד איתו התקציב, לאורך 15 השנים האחרונות ב-22% בלבד. לאורך השנים לא חל שינוי בממוצע ההקצאה, שעומד עדיין על כ-70,000 שקלים לרשות".

"ככלל התמיכה בטיפוח ערכים הורחבה, כך לשמל גדל התקציב לתנועות הנוער ב-66% ב-7 השנים האחרונות, בחברה למתנ"סים חל גידול של 71% ובארגוני הנוער חל גידול של פי 3,000. תקנות ההקצבות גובשו בשנת 2009, לפני כניסתו של השר והכספים מוקצים בהתאם לקריטריונים שנקבעו. משרד החינוך לא מימן ולו בשקל אחד את המימונה בפתח תקווה. הרב איתיאל בר לוי הוא איש מקצוע שנבחר במרכז טרם הגעת בנט למשרד".

תגובת עמיעד טאוב: "מעולם לא עבדתי מול משרד החינוך. ביצעתי הפקות עבור רשויות מקומיות שנים רבות אחרי שזכיתי במכרזים כחוק, ועוד לפני כניסתו של השר בנט לחיים הפוליטיים. מעולם לא השתמשתי בפעילותי הציבורית והחברתית לקידום פרנסתי".

תגובת עיריית פתח תקווה: "המימונה המדוברת תוקצה על ידי העירייה בלבד כמו חגיגות נוספות שהתקיימו במימון העירייה. החגיגות היו פתוחות לציבור והוזמנו אנשי ציבור רבים. אנו שמחים ששר החינוך השתתף בחגיגות דווקא בעיר, כפי שעשה זאת בעבר".

תגובת עיריית כפר סבא: "רוב תקציב התרבות התורנית מתבסס על כספי העירייה ועל השתתפות נמוכה של משרד החינוך. המשרד מתקצב את הפעילויות שנים רבות, תחת כל שרי החינוך שכיהנו בתפקיד. בתקופת השרט בנט דווקא צומצם התקצוב".

תגובת עיריית רעננה: "המחלקה העוסקת בתרבות תורנית נתמכת על ידי משרד החינוך בהתאם להיקפי הפעילויות שלה. מדובר במחלקה מקצועית, מנהל מדור עובד בעירייה מזה 8 שנים. אין בידי העירייה מידע על השתייכותו המפלגתית של עובד זה או אחר".

תגובת עיריית גבעתיים: "התקציבים המגיעים מהאגף לתרבות תורנית במשרד החינוך משמשים לאירועי תרבות תורנית, ואין אנו יודעים על שימושים אחרים בו".