ארגון המורים הכריז היום (ראשון) על סכסוך עבודה ארצי בכל החינוך העל יסודי בעקבות קיזוזי השכר למורים לפני החגים - כפי שפורסם לראשונה בחדשות 2 בשבוע שעבר. הארגון דורש להחזיר לאלתר את כל הניכויים ולקבוע כי כל ניכוי שכר עתידי לא יעלה על 5% משכר המורה ויעשה לאחר בירור והודעה מראש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
במקביל לארגון המורים, מזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן צפוי להיפגש ביום חמישי עם שר החינוך נפתלי בנט במטרה לסיים את סוגיית משבר הורדת החזרי הנסיעות לעובדי ההוראה. וסרמן יחד עם השר וראשי משרדו מתכוונים לגבש פיתרון מערכתי שתקלות מהסוג שאירעו ערב החג לא יחזרו על עצמם בעתיד.
למרות ההתפתחויות, יוזמי מאבק עובדי ההוראה אינם מתרשמים מהצעדים שנקטו הארגונים. "נראה שהאיגודים לא מבינים את גודל המחדל", טענו. "אנו מובילים מאבק של כלל עובדי ההוראה בישראל ולא של ארגון בודד. מאבק שחוצה איגודים וארגונים, מאבק שיש לו דרישה אחת ברורה - שכר מלא ובזמן. הבוקר העברנו למבקר המדינה תלונה לבדיקת מחדל השכר הגדול בחשש שלא מדובר בטעות אלא במדיניות".
"ההכרזה על סכסוך עבודה מצד ארגון המורים מוצדקת מאין כמוה לאור השערורייה שמשרד החינוך לא מצליח להשתלט עליה", אמר חבר ועדות החינוך והעבודה והרווחה ח"כ איציק שמולי. "זה פשוט ביזיון שחוזר על עצמו שנה אחרי שנה למרות התחייבויות המשרד בפני הכנסת שהדברים יתוקנו. אנחנו נסייע למורים במאבקם העיקש עד לקבלת האגורה האחרונה שמגיעה להם. הגיע הזמן שמשרד החינוך ימסור את הנפש כדי לשלם למורים את משכורתם בזמן".
המורים גילו - השכר "נחתך"
הסערה במערכת החינוך החלה כשמורים רבים גילו רגע לפני ראש השנה כי בתלוש השכר האחרון של חודש ספטמבר ירדו להם סכומים של מאות ואף אלפי שקלים - בגלל רפורמה חדשה שנכנסה לתוקפה בינואר האחרון.
בעקבות הרפורמה בתחבורה הציבורית שינה גם משרד החינוך את תשלום החזרי הנסיעות למורים. על פי המתווה החדש, במקום תשלום לכל מורה בהתאם למקום מגוריו ולמרחק הנסיעה, הוחלט לשלם לכל המורים את אותו הסכום של כרטיס חופשי-חודשי - 213 שקלים.
הרפורמה אומנם נכנסה לתוקפה כבר בחודש ינואר, אך רק כעת, עם תשלום משכורת ספטמבר, הוחלט לבצע בפועל את התיקון בשכר. מורים שהחזרי התחבורה שלהם עד כה היו גבוהים יותר גילו כי התיקון לחודשים ינואר-ספטמבר 2016 בוצע בתשלום אחד בתלוש האחרון.
קיצוץ של 3,600 שקל בתלוש
מורים ששוחחנו עמם אמרו כי איש במערכת החינוך לא הסביר מראש על השלכות השינוי, על כניסתו לתוקף ועל העובדה שהתיקון יבוצע בבת אחת ולא בצורה הדרגתית. כך למשל נדהמה מורה לאזרחות מאזור ירושלים לגלות שהורידו לה 3,600 שקלים מתלוש השכר.
"אני מורה לאזרחות, מחנכת, מגישה שתי כיתות לבגרות ועם תואר שני ובערב החג נכנסו לי רק 3,500 שקלים", סיפרה. "אף אחד לא עדכן אותנו שזה עומד לקרות במכה אחת. יש לי שני ילדים, תשלומי משכנתא, הוצאות לחגים. זה חודש עבודה שלם שפשוט לא קיבלתי עליו שכר. זה לא פייר".
"רק אחרי שראינו את התלושים וזעמנו סיפרו לנו בהסתדרות המורים מה קרה בתלושי השכר שלנו", היא אומרת. לדברי מורה אחרת לחינוך מיוחד, מורים מתמודדים מדי שנה עם "הפתעות" בתלושי השכר שלהם. "אנחנו מורגלות שכל משכורת זו הפתעה, בעיקר בתחילת השנה. אין עם מי לדבר על הנושא במשרד החינוך, הגזברים אף פעם לא עונים".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ההחלטה על קיזוז החזרי הנסיעה נעשתה על ידי האוצר, במסגרת רפורמת התחבורה הציבורית, והיא נוגעת לכלל עובדי המדינה. עם היוודע דבר הקיזוז פעל משרד החינוך כדי להעביר לציבור המורים מקדמות (החזרים כספיים) באופן מיידי, עוד לפני ראש השנה. יודגש שסוגיה זו נוגעת למורים עובדי המדינה, וכמו כן המשרד ישמח לקבל מידע על כל תלונה נוספת, כדי שנוכל לבדוק ולטפל".