תופעת השכרות היא "אחת מהסכנות המאיימות על שלום הציבור והסדר הציבורי בישראל", כך נכתב באתר האינטרנט של משטרת ישראל, ששמה דגש רב במניעת צריכת אלכוהול בקרב בני נוער. החלטנו לבדוק כמה קל לנער בן 17 לקנות משקאות אלכוהולים בפיצוציות ברחבי תל אביב. צפו בבדיקה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שלחנו את אריה, נער בן 17 בעל חזות תואמת לגילו, לסיבוב ברחבי תל אביב עם מצלמה נסתרת על מנת לבדוק האם יצליח לקנות בקבוק בירה.
בפיצוציה הראשונה המוכרת לא ממש התעניינה בגילו של הנער: הוא ניגש למקרר הבירות הוציא בירה קרה, הגיע לקופה והביא למוכרת שטר של 100 שקלים. "לפתוח לך? להביא לך שקית?" היא שאלה אותו מבלי לעצור ולברר את גילו של הנער. גם במקום השני השאלה היחידה שהופנתה אל אריה הייתה אם הוא מעוניין בשקית. גם שם המוכר לא ביקש תעודה מזהה ולא בדק את גילו של הנער, למרות מראהו הצעיר.
בפיצוציה השלישית ניגש הנער למקרר, שלף בירה והתקדם לקופה. הוא הגיש למוכר שטר של 100 שקלים אבל התחרט לאחר שהמוכר הכניס את הכסף לקופה. המוכר לא ויתר וניסה לשכנע את אריה לקנות את הבירה, ואף הציע לו מחיר של שתי בירות בעשרים שקלים. גם בשש הפיצוציות הבאות אריה קנה בירה מבלי שמישהו מהמוכרים יתעניין בגילו בקלות בלתי נתפסת.
רק בפיצוציה האחרונה - מתוך עשר שנבדקו - אריה ניגש עם בקבוק בירה לדלפק והמוכר סירב למכור לו את הבקבוק מבלי שיציג תעודה מזהה. בשלב זה אריה החזיר את הבקבוק ויצא מהמקום בלעדיו.
מחקר שנערך עבור הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול מראה ירידה משמעותית בצריכת אלכוהול בקרב בני נוער מאז יישום "התוכנית הלאומית למאבק בשימוש לרעה באלכוהול" ב-2010, תוכנית משולבת שכוללת את המשרד לביטחון פנים, משרד החינוך, הרווחה ועוד. אבל הקלות בה בני נוער יכולים לרכוש אלכוהול בפיצוציות השונות מדאיגה ונראה שלמרות הכול, לא כל כך מסובך לבני הנוער להשיג אלכוהול.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "המאבק בתופעת השכרות בקרב בני נוער הינו מאבק לאומי במסגרתו פועלת המשטרה בשיתוף פעולה רציף עם גופים נוספים במישור הפלילי והמנהלי. לצד פעילות הסברה ומניעה, משטרת ישראל מבצעת אכיפה נחושה באופן תדיר ובאמצעות מבצעים רחבי היקף כנגד בעלי עסקים אשר מוכרים אלכוהול לקטינים בניגוד לחוק".
עוד נמסר כי "בשנים האחרונות הוגשו מידי שנה מאות כתבי אישום כנגד בתי עסק אשר סיפקו אלכוהול לקטינים, ננקטו צעדים מנהליים משמעותיים עד כדי סגירת עשרות בתי עסק והושמדו/נשפכו בקבוקי אלכוהול באלפי אירועים, פרי פעילות יזומה ואירועי תגובה של המשטרה. מבלי להתייחס למקרה פרטני זה או אחר, נציין כי רק במחוז תל אביב של המשטרה נפתחו מתחילת השנה הנוכחית למעלה מ-130 תיקים פליליים שעניינם מכירת אלכוהול לקטינים. משטרת ישראל תמשיך לפעול בנחישות בכדי למנוע ולאכוף מכירת אלכוהול לקטינים בניגוד לחוק".
ליצירת קשר עם הכתב:
מתן חביליו - matanh@ch2news.co.il