ביום ראשון הקרוב תיפתח שנת הלימודים במוסדות האקדמיים ברחבי הארץ. היום (רביעי) מפרסמת התאחדות הסטודנטים ממצאים מדאיגים על ההוצאות וההכנסות של הסטודנטים. בין השאר נמצא כי לעומת שנת 2015, הוצאות הסטודנטים עלו בשנת 2016 ב-5%.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בסקר שבוצע על ידי מכון "מאגר מוחות" השתתפו יותר מ-11 אלף סטודנטים מרוב מוסדות הלימוד בארץ. ההוצאות המרכזיות של הסטודנטים, על פי הסקר, היו על שכר לימוד, שכר דירה ומזון.
מנתוני הסקר עולה כי העלייה הגדולה בשנה האחרונה בהוצאות הסטודנטים היא בהוצאות על מזון – עלייה של 11.3% לעומת השנה שעברה. בתחום הנסיעות לא חלה עלייה, ואילו בתחום הדיור חלה עלייה של 6.2%.
ההוצאה החודשית הממוצעת לסטודנט, על פי הסקר, היא 5,120 שקלים, בעוד שהשכר הממוצע לסטודנט הוא 3,849 שקלים בלבד, כלומר פער של 1,271 שקלים בין ההכנסה להוצאה החודשית. כך, סטודנט שעובד למחייתו יסיים שנה קלנדרית אחת עם חוב של15,252 שקלים.
רוב מוחלט של הסטודנטים, 83%, ציינו בקר כי הם עובדים במהלך תקופת הלימודים, כש-67% מתוכם עובדים לאורך כל השנה, והשאר לסירוגין בחופשות. עוד צוין כי 40% מהסטודנטים מתגוררים בבית הוריהם או אצל קרובי משפחה.
הנתונים מצביעים על מגמה פרדוקסלית מתמשכת בין הרצון לרכוש השכלה גבוהה בישראל ובין היכולת לממן אותה. ההוצאה השנתית העיקרית לסטודנט היא כמובן שכר הלימוד, הוצאה העומדת על ממוצע של 13,152 שקלים בשנת 2016, עלייה של 1,209 שקלים (10.1%) לעומת 2015. נתון זה מוכיח מעבר של סטודנטים למוסדות פרטיים שאינם מתוקצבים, שאמנם יקרים יותר אך מאפשרים שילוב של עבודה ולימודים אקדמיים.
"הפער בין ההוצאות החודשיות וההכנסות הסבירות לסטודנטים עובדים, מוכיח כי ללא הישענות על כספי הורים או מלגות, תואר אקדמי הופך למשימה אפשרית אך מורכבת במיוחד", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים גלעד ארדיטי. "עלויות ההשכלה הגבוהה, יחד עם הקושי לממן אותה במקביל ללימודים, מייצרים מצב בו מי שידו משגת מרשה זאת לעצמו, ומי שלא, נדרש לעבוד כפליים".