בכיתה ד' בבית הספר שמעוני בגבעתיים אין כמעט ילד בכיתה שלא קיבל סרטון מפיגוע בוואטסאפ - ורוב הילדים גם צפו בהם. אפילו בקבוצה הכיתתית - "ד'4 השולטת", העבירו תמונה שבה רואים, כפי שמתאר אחד הילדים, "איש שוכב על הברכיים ומנסים לדרוס אותו". זו אחת הבעיות המרכזיות בהעברת הסרטונים והתמונות הללו: הילדים רואים אותם ללא הסבר והקשר, כשהפרשנות היא שלהם ומבלי יכולת להתמודד עם המידע המציף אותם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תמר איילון, תלמידת כיתה ד', קיבלה הודעה בה נכתב, בין היתר, כי "היום הולכים להיות פיגועים בכל רחבי הארץ! פיקוד העורף שלך את ההודעה הזו כדי שכמה שיותר אנשים יקראו ויזהרו! בפעם הקודמת שהם שלחו הודעה כזו וילד אחד התעלם מההודעה, מחבלים פרצו לו לבית והרגו אותו ואת בני משפחתו באבנים! תשלחו את ההודעה הזו כמה שיותר מהר ל5 אנשים ו4 קבוצות ובני משפחתכם ואתם תהיו בסדר. מי שלא ישלח את ההודעה, גורלו יהיה יותר גרוע מגורל הילד!" (הטעויות במקור).
תמר לא שיתפה את הסרטון - היא והוריה מחקו אותו יחד. אבא שלה אודי מסביר כי "המכשיר הזה, שיש לו הרבה יתרונות, הופך ביום אחד להיות כלי נשק". גם גלית שלו, שילדיה נחשפים לתכנים דומים, מספרת שנאלצה להסביר לילדיה שלא מדובר באיום אמיתי: "אמרתי להם שאף מחבל לא יבוא וירצח את כל המשפחה שלהם בלילה אם הם לא ישלחו את ההודעה, זה רק מכתב".
בבית הספר שמעוני מנסים למצוא דרך ביניים: "אי אפשר לומר לילדים שהסמארטפון אסור, כי זה בכל מקום וגם יש בזה יופי של דברים שאפשר לקדם", טוענת מנהלת בית הספר יעל אמיתי, "צריך לתת לילדים את הכלים להתנהל נכון: מה לצרוך, מה לסנן ואיפה לעצור".
"נתת לילד סמארטפון - אתה אשם"
האנתרופולוג היישומי תמיר ליאון מצהיר כי "ברגע שנותנים לילד סמארטפון, הנחת העבודה צריכה להיות שהוא מקבל את כל התמונה: כל החרמות, התמונות, הפורנו והאלימות. אתה נתת לו את זה ואתה אשם. זה בידיים שלך". אז מה עושים? "עד גיל שבע אומרים לילד שהכל בסדר, ולא נותנים לו טלפון", מציע ליאון, "בבית הספר היסודי אפשר כבר לדבר על המצב בקווים כלליים ולשוב ולהדגיש שהכל בסדר - ואם מוכרחים שיהיה לילד טלפון, שלא יהיה סמאטרפון אלא אחד פשוט, שאפשר רק להתקשר ולסמס אליו".
ויש גם מי שחושב שזעזוע זה לא דבר נורא כל כך. "כשהילדים שלי יראו את התמונות, הם יידעו להבדיל בין טוב לרע", מצהיר משה מזרחי מאתר האינטרנט "דיווח ראשוני". לדבריו, "חשוב לי שהם יצפו בזה, ולא רק באתר פלסטיני בו מעלים תמונה של אימא עם דם בידיים שזועקת לשמיים. כשאני סרטון של מחבל מתבוסס בדמו שצילם ילד בן 16, אני מזדעזע רק מאיכות הצילום", הוסיף.