הצעת חוק חדשה צפויה לשנות את המציאות עבור אלפי גברים גרושים הנדרשים לשאת בנטל תשלומי המזונות באופן אוטומטי מבלי להתחשב במבנה שכרם או בפרמטרים נוספים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי השיטה הנהוגה כיום, חובת תשלום המזונות במקרה של גירושין מוטלת על הגבר, המחויב לכך על פי חוק – גם במקרים שגרושתו משתכרת יותר ממנו וגם אם הוא זה שמגדל את ילדיהם המשותפים.
בימים אלה מגבשים חברי הכנסת יואב קיש מ"הליכוד" ויפעת שאשא ביטון מ"כולנו" הצעת חוק שנועדה להסדיר את הנושא באמצעות נוסחה ייעודית, שתשכלל את משכורותיהם של כל אחד מההורים וכן את הזמן שהם מקדישים לילדיהם. הצעתם מתבססת על דוח שהגישה לפני כשלוש שנים ועדת שיפמן, שנועדה ליצור פסיקה אחידה בנושא בין כל הערכאות.
המתנגדים להצעה חוששים כי יותר אבות ינצלו את הסכמת ה"הורות משותפת" כדי להתחמק הן מהסדר הראייה עם ילדיהם והן מתשלום דמי המזונות, מה שיפגע בסופו של דבר בילדים עצמם. גם בבית המשפט לא מתלהבים מהיוזמה, ומסבירים כי למרות שהחוק העברי מטיל את חובת המזונות הבסיסית על האב, בפסיקה זו נלקחים בחשבון מרכיבים נוספים.
העבודה על הצעת החוק מסתיימת בימים אלו והיא צפויה לעורר התנגדויות רבות, אך יחד עם זאת היא גם תזכה בתמיכתן של המוני משפחות שנפגעות מדי יום מהמצב הנוכחי. "אם בעלי מרוויח 8,500 שקלים בחודש, בתחילת כל חודש הוא נשאר עם 1,500 שקלים שאיתם הוא צריך לקיים ארבעה ילדים במשך חצי מהשבוע, ולקיים ילדה חמישית במשך שבוע שלם", טוענת גלית, שלבעלה יש ילדים מנישואים קודמים. "אם לא יכולתי לקבל עזרה היינו צריכים לחטט בפחי הזבל, כי מה-1,500 שקל האלה אי אפשר להתקיים".