רפורמת ההקלות תקל על תלמידים או רק תקשה עליהם? שוק האבחונים של לקויות הלמידה הוא אחת הרעות החולות של מערכת החינוך. מי שרוצה לקבל הקלה בבחינה לא עושה את זה דרך מערכת החינוך, אלא במכון פרטי. כמובן שיש גם מאבחנים מקצועיים ואחראיים, אבל מי שרוצה יכול למצוא בקלות מאבחן שייתן לו את כל ההקלות שהוא חפץ בהן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עקב כך, השיק משרד החינוך רפורמה חדשה שנועדה לשים סוף לאינפלציה במתן הקלות לבחינות: סעיף מרכזי ברפורמה קובע כי אם עד עכשיו אישור לתוספת זמן ושימוש במילונית ניתן על ידי מאבחן חיצוני שלרוב זכה אוטומטית באישור בית הספר, מעכשיו - האחריות תיפול על בית הספר בלבד. המורה תמליץ, ועדה בית ספרית שתכלול את היועצת והמחנכת תאשר.

"זה שם אותנו במקום לא נוח, אני לא בוחנת פסיכו-דידקטית. אני לא חושבת שמורים ויועצים צריכים להיות אלה שאומרים להורים שילד לא צריך התאמה", אומרת אריאלה קופרס, מורה לאנגלית.

גם במכון "צעד צעד", מכון פרטי שעורך אבחונים לאיתור לקויות למידה, לא מבינים איך המורים אמורים להחליף את המאבחנים. "למורים יש כוח מאוד גדול בזיהוי הקשיים של הילד, אבל לעומת זאת הם לא מאבחנים. הם יודעים מה להגיד מה הקשיים של התלמידים, אבל לזיהוי מקור הקושי נדרש אבחון ספציפי של מאבחן דידקטי", אומרת מירב זבידה יאורי מהמכון לאבחון וטיפול.

חלק מהותי ברפורמה: מי יהיה זכאי להקראה או הכתבה של מבחן?

אמו של דודו בן דוד, בן 11, שלחה אותו לאבחון שגילה שהוא סובל מפער בין הבנת הנקרא להבנת הנשמע ומבעיות בהבעה בכתב. כאן נכנס לתמונה החלק השני של הרפורמה שעוסק בהקראה או בהכתבה של מבחן. עד עכשיו היה צריך לקבל אישור ממאבחן פרטי ולקבל את אישור בית הספר, מעכשיו - ועדה בית ספרית תקבל את ההחלטה על בסיס אבחון. "בלי ההתאמות אני מקבל 60-70 במבחן, איתן אני קרוב ל-100, מספר בן דוד.

עלייה במגזר הערבי, ירידה בחרדי (צילום: חדשות 2)
רק 10% מהתלמידים יזכו להקלות | צילום: חדשות 2



הוועדה הבית ספרית צפויה לתת אישור להקלות רק ל-10% מהתלמידים ומקרים נוספים? הם יועברו לוועדה מחוזית. היום כ-15% מהתלמידים זכאים להקלות, כך שילדים כמו דודו עלולים למצוא את עצמם מחוץ לרשימה ממש בקרוב. "אני משער שיתנו את זה רק לאנשים שמתקשים מאוד ולא לתלמידים כמוני", חשש בן דוד.

החשש: תלמידים רבים שזקוקים להקלות לא יקבלו אותן

אז מה בכל זאת ניתן היה לעשות כדי להפחית את הלחץ מהמורים? "קובעים קריטריונים מאוד ברורים, מחליטים מי אנשי מקצוע שרשאים לאבחן ולתת הקלות, מחליטים מה ההכשרה של אנשי המקצוע ומפעילים פיקוח", אומר ד"ר איתי ברגר, מנהל היחידה לנוירולוגיה של הילד מבית החולים "הדסה".

תלמידים נבחנים (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
יותר סמכות לבית הספר | צילום: רויטרס, חדשות



הרפורמה החדשה תחל כבר השנה על תלמידי כיתות י' - ובשלב הבא על המערכת כולה. אם משרד החינוך יצליח במשימתו, הרבה מאוד ילדים שלא זקוקים להקלות לא יקבלו אותן. השאלה היא כמה ילדים שכן זקוקים להן ייפלו בין הכיסאות - ילדים שההקלות מצילות את הדימוי העצמי שלהם ואת חווית הלמידה בבית הספר.