עניים, אבל פחות: דוח ממדי העוני והפערים החברתיים לשנת 2013, שמפרסם הבוקר (שלישי) המוסד לביטוח לאומי, מצביע על נתונים מעודדים המצביעים על הצטמקות שיעור העוני בישראל. על פי נתוני הדוח, שיעור המשפחות העניות ב-2013 ירד ב-0.8% בהשוואה לשנה שקדמה לה. שיעור הילדים העניים פחת אף באופן חד יותר - 2.9%. רמת העוני בקרב משפחות בעלות שני מפרנסים, לעומת זאת, עלתה ב-0.2% וכמוה גם שיעור העניים בקרב המובטלים. למרות הנתונים החיוביים - מימדי העוני ואי השוויון בישראל עדיין גבוהים למדי בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. ישראל ניצבת במקום השלישי מהסוף בשיעור העוני בקרב מדינות ה-OECD.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנתוני המוסד לביטוח לאומי עולה כי בשנת 2013 חיו בישראל 1,658,200 עניים, מתוכם 756,900 ילדים. ב-2012 חיו בישראל 203 אלף יותר עניים. מספר הילדים העניים פחת בשנת 2013 ב-377 אלף לעומת השנה שקדמה לה.
ההכנסה החודשית הממוצעת למשפחה עלתה בכ-1,200 שקלים ועומדת על 15,742 שקלים. עומק העוני, כלומר מרחק ההשתכרות של העניים מקו העוני, פחת גם הוא, בשיעור קטן יחסית של 3 שקלים בממוצע. מדובר בהיפוך מגמה - זאת לאחר שבשנת 2012 נרשם זינוק במדד זה בשיעור של 71 שקלים.
גם בקרב אוכלוסיית הקשישים מצביע הדוח על נתונים חיוביים. שיעור העוני של המשפחות הקשישות בישראל ירד בשנת 2013 ב-0.6% לעומת 2012. מדדי אי השוויון שבודק ביטוח לאומי מצביעים גם הם על נתונים אופטימיים. על פי נתוני הדוח, מדדים אלו רשמו את הירידה הגבוהה ביותר בעשור וחצי האחרונים.
יותר חרדים עניים בגלל התעסוקה
למרות שנתוני העוני בקרב האוכלוסייה הערבית נותרו גבוהים, חל פיחות חד בשיעור העוני במגזר הערבי והוא עומד על 47.4% - ירידה של 7% בהשוואה לשנת 2012. בקרב החרדים חלה דווקא עלייה בתוחלת העוני מ-60% בשנת 2012 ל-66% ב-2013. על פי הביטוח הלאומי, אוכלוסיית החרדים נבדלת ממגמת הירידה שמאפיינת אוכלוסיות אחרות בעיקר משום שבניגוד לאוכלוסייה הערבית, בקרב החרדים לא חל גידול רב בשיעור התעסוקה.
נתונים מעודדים פחות מהדוח מצביעים על כך שמשפחה בעלת ארבעה ילדים ומעלה ששני מפרנסיה משתכרים בשכר מינימום, אינה יכולה לכלכל את עצמה. הדוח מצביע גם על נתונים עגומים אודות מצבם של אלו שלא הצליחו להשתלב במעגל העבודה וזאת, על פי הערכות, על רקע הקיצוץ בקצבאות הילדים. בקרב המובטלים, אחוז האוכלוסייה שהכנסתה נמוכה מקו העוני עלתה ב-2013 מ-66.1% ל-72.9%.
הסיבה לשיפור - גידול בתעסוקה
על פי המוסד לביטוח לאומי, הגורמים לשיפור במצבם של העניים נעוץ בגידול בתעסוקה - ובגידול המתון בשכר. גידול זה האפיל על העלייה בשיעור העוני עקב הקיצוץ בקצבאות הילדים שבוצע באוגוסט 2013. בקרב כלל האוכלוסייה, עלה שיעור הגברים המועסקים ב-7.2% ועומד על 79.6%. בקרב הנשים עומד שיעור המועסקות על 70.3% - עלייה של 5.7% משנת 2012.
"הירידה במימדי העוני עקב הגידול בתעסוקה ובשכר מבורכת", כותבים מחברי הדוח, "יחד עם זאת, חשוב לדאוג גם למי שלא מסוגלים להשתלב בשוק העבודה. לכך אמורה לדאוג מערכת הרווחה". על פי מחברי הדוח "עם קיצוץ קצבאות הילדים ולנוכח הרמה הנמוכה של קצבאות הקיום, המצב הכלכלי של משפחות שלא מצליחות להשתלב בעבודה קשה במיוחד - ודווקא ההצלחה של 2013 מדגישה את הפער שנפער בתפקוד מערכת הרווחה כלפי משפחות שלא מצליחות לעבוד".
עוד מציינים במוסד לביטוח לאומי כי "בקבוצות אוכלוסייה שבהן קיימות בעיות בתחום שוק העבודה ההבדל בין משפחות עובדות ולא עובדות הוא קטן. הדבר מצביע על כשלים בתחום השכר, כך שיש צורך לא רק בשיפור מערכת הרווחה אלא גם בתחום אכיפת חוקי העבודה".
מנכ"ל ארגון "לתת", ערן וינטרוב, שפך מים צוננים על הנתונים המעודדים של המוסד לביטוח לאומי ואמר כי "מפתיע מאוד להיווכח, שבשנה של קיצוץ בקצבאות הילדים, עלייה ביוקר המחיה, העלאת המע"מ והמשך מדיניות ממשלתית אנטי חברתית, מפורסם דו"ח ובו ירידה חדה בשיעורי העוני. אולי לא צריך את ועדת אלאלוף, לא צריך תכנית למלחמה בעוני ואפשר פשוט להמשיך להוריד קצבאות ולהטיל גזרות והמצב ישתפר מעצמו בדרך פלא. הדו"ח הנוכחי מדגים את הקושי הקיים בכך, שהממשלה, שאמורה לטפל בעוני, היא גם זו שמדווחת עליו. יש לתהות האם עולה מהדו"ח גם ריח הבחירות אשר בפתח".
ח"כ מאיר כהן, שכיהן עד לפני כשבועיים כשר הרווחה מסר בתגובה לפרסום: "אחרי שנים רבות מסתמנת מגמה ראשונה של ירידה במדדי העוני. הנתון המעודד מעיד על ההשקעה בתקציבי חינוך, רווחה ובריאות בהובלת שר האוצר. התחלנו בשינוי תפיסה ומעבר מסעד לרווחה והעצמה. הדרך עדיין ארוכה ואני מצטער על כך שרה"מ טרפד את התקציב החברתי של 2015, שהיה מוציא מהעוני 190 אלף קשישים, 5,000 משפחות ועוד רבבות רבות של נכים, ילדים, אימהות חד-הוריות וניצולי שואה ממעגל המצוקה".