רצף מקרי ההתעללות בפעוטונים הוציא אתמול (ראשון) עשרות אלפי אנשים להפגנות ברחבי הארץ. העומדים מאחורי המחאה הם קבוצה של הורים, זרים לחלוטין זה לזה, החולקים ביניהם טראומה משותפת - בנם או בתם עברו התעללות בגן. רבים מהם אף סוחבים עימם רגשות אשם על כך שלא ידעו ולא שמו לב למתרחש מתחת לאפם. כעת, הם יוצאים למלחמה למען הילדים של כולם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסגרת מאבקם דורשים ההורים הסדרה של המסגרות המיועדות לגילאי לידה עד שלוש. זאת לאור העובדה שרק 23 אחוזים מהילדים בגילים הללו נמצאים במעונות מפוקחים כמו אלו של ויצו או נעמת. באוקטובר 2018 חלה התקדמות מסוימת בנושא, וחוקק חוק הפיקוח על הגיל הרך, אך הממשלה התפזרה עוד בטרם נכתבו התקנות. בספטמבר הקרוב יחלו ליישם את החוק באופן חלקי, אולם ללא החלקים החשובים באמת.
מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן טוענת כי המסגרות לגיל הרך צריכות להיות מוסדות חינוך לכל דבר ועניין, תחת אחריותו של משרד החינוך. "ההורים צריכים לדעת שהם שולחים את הילדים שלהם למקום ציבורי, חינוכי ובטוח", הסבירה. "מקום שיהיו בו הכשרות לכל הצוות החינוכי".
"סתירות ובעיטות על בסיס שגרתי"
במהלך ההכנות למחאה, חלק מההורים שיתפו בחוויות הקשה שעברו הם וילדיהם. "המטפלת שטיפלה בתינוק שלנו התעללה בו ממש קשות", אמרה בת אל אביסרור, אם שבנה עבר התעללות מידי מטפלת בביתם בנס ציונה. "סטירות היו על בסיס שגרתי. היו גם בעיטות, הטחה ברצפה, לדפוק לו את הראש ברצפה ולבסוף גם לחנוק אותו עם מגבת".
גלי אבני אורנשטיין, אם לילדה שעברה התעללות בגן "הקטנטנים של יעל" ברמת גן שיתפה גם היא בחוויתה: "בגן שלנו, שלדעתי היו בו 22 מקרים בכתב האישום, הן הרימו אותם מהמזרנים בזמן שהם ישנים, חנקו אותם, שמו להם חיתול על הפנים, בעטו בהם, משכו אותם, הדפו אותם לקיר".
"יש ילד חולה אפילפסיה עם צרכים מיוחדים, והוא ה'כוכב' של הגן", סיפרה בעצב סיון עובדיה, אם נוספת לילד בגן הקטנטנים של יעל. "הוא לא מצא נחת אצל אף אחת מהסייעות, כולן התעללו בו. אם זה להרדים אותו בזה שהן יושבות עליו, או למשוך לו בשערות. אם הילד נפל אז במקום להרים ולחבק זה פשוט להעיף אותו על כיסא". מרבית המטפלות המעורבות במקרים שתוארו שבו לחייהם הרגילים, ורק מקצתן נמצאות במעצר בית.
"נמשיך לעצור את המדינה"
לאחר שרבבות השתתפו במחאה הערב אמר יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, אחז אגם: "אנחנו קוראים לשר הרווחה ושר החינוך לשבת איתנו כבר מחר, על מנת למצוא פתרונות שבמסגרתם גיל לידה עד 3 יועבר לטיפולו של משרד החינוך והאחריות על הילדים תתחיל מגיל לידה. ככל שהדברים לא יקרו, נמשיך לצאת לרחובות ולעצור את המדינה, כדי לשים סוף אחת ולתמיד לאלימות כלפי ילדי הגיל הרך. הם הילדים של כולנו".
"הראינו היום שלהורים יש כוח לשנות מציאות", הוסיפה מור דקל, גם היא ממארגנות המחאה. "והם לא ימשיכו לשבת בשקט בזמן שאנחנו נוכחים לאלימות פושעת כלפי ילדינו. 60,000 איש הצביעו ברגליים ויצאו לרחובות בכל רחבי הארץ, כדי לשבור את רצף ההתעללות שפשה במדינה שלנו".