"אין לכם סיכוי, כולם קונים סמארטפון לילדים שלהם, ואם לא קונים – אז יש בבית מהאחים הגדולים"; "אי אפשר להילחם בקידמה, פשוט תלמדו להתמודד איתה"; "אם יהיה לכם רוב, אז אני בפנים, אבל זה אבוד". את המשפטים האלו ששמענו לא מעט בתחילת השנה, בעת שהתחלנו לגלגל את הרעיון הנועז, יש יגידו מופרך: לחזור אחורה במכונת זמן ולדחות בשנתיים-שלוש את ההתמכרות למסכים של ילדינו. איך? על ידי רכישת טלפונים טיפשים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המכשירים הנוסטלגיים האלו עומדים בשתי משימות חשובות:
1. הם מאפשרים לשמור על קשר עם הילדים.
2. רכישה קבוצתית שלהם, גם אם לא מלאה, מורידה משמעותית את הלחץ החברתי לקנות סמארטפון עם אינטרנט.
וזה כול מה שצריך בשביל להימנע מחצי מיליון ויכוחים שצפויים לנו רק השנה עם ילדינו בשעה שהיינו מנסים לגרום להם להרים את הראש מהמסך, לשחק, ליצור קשר עין, לצאת מהבית, לשוחח עם חברים, לייצר אינטימיות, לייצר קשרים חדשים, להביע עלבון ושמחה, לזהות את הרגשות האלו על פני אחרים, להשתעמם לכל הרוחות, לבהות, להמציא, לרקוד שלא לטובת סרטון ותגובות ב"מיוזיקלי" וכל מה שאנחנו מכירים – כילדות והתבגרות רגשית ושכלית.
גם הסטרס הקבוע במחיצת סמארטפון: האם קיבלתי הודעה, מה היא כוללת, כמה לייקים יש לי באינסטוש, מי יצא מהקבוצה ולמה - כל זה ייחסך מהם בשלב זה, במחיר צנוע, של כ-120 שקלים. נכון, לקחת את הסמארטפון הישן של אמא זה זול יותר, אבל היי, תראו מה הרווחנו.
ואלו המשפטים שאנחנו שומעים בסוף השנה: "וואוו. מדהים. הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה". "עשיתם את זה, כל הכבוד!". "יוזמה מדהימה, כמה זה חשוב". "מרגש מאד לראות שזה אפשרי. איך עושים את זה אצלנו?"
ולשם כך אנחנו כאן. גם בעמוד שלנו בפייסבוק "תנו לגדול על שקט" אנחנו מנסים לספק תשובות להורים, וגם בטור הזה, הנה הוא, המדריך המלא.
שלב 1: התנעה וגיוס תמיכת הורים רחבה למהלך
הילד או הילדה הגיעו לבית הספר היסודי. בשלב הכי מוקדם שבו אתם פוגשים את כל ההורים, אם זו אסיפת ההורים הראשונה בכיתה א' ואם זו האסיפה הראשונה בכיתה ב' או ג', נצלו את ההזדמנות ותנו את הנאום הראשון שלכם.
זו יכולה להיות גרסה אחת: "ודאי גם אתם מכירים מקרוב את ההתמכרות לסמארטפונים, אנחנו כמבוגרים מכירים אותה בצורה הטובה ביותר. כשמדובר בילדים היא חמורה לא פחות ואף יותר, ובכלל האינטרנט והרשתות החברתיות מזמנים להם קשיים פסיכולוגיים וחברתיים.
"המחקרים הראשונים שנעשו בעשור האחרון מאז כניסת הסמארטפונים לעולמנו ולעולמם מוצאים קשר ברור בין תחושת בדידות ומחשבות אובדניות לבין תדירות השימוש ברשתות. אני מרגישה שהרכישה המוקדמת של סמארטפונים בימינו היא במקרים רבים תולדה של לחץ חברתי ופחות תוצאה של רצון אמיתי של ההורים. אני מציעה פתרון קל שכבר בוצע בכיתות ברחבי הארץ והוא רכישת טלפונים טיפשים שיאפשרו שמירה על קשר עם ילדים שמתחילים ללכת לבד וגם יורידו את הלחץ החברתי בכיתה. נכון – יש עוד זמן (אם למשל השיחה הזו נעשית בכיתה א' או ב') אבל אם נזכור את זה כבר עכשיו ונחליט על זה, נחסוך הרבה רוכשים בדרך".
טיפ: לפני כניסה לכיתה לשיחה כזו ודאו שיש לכם תמיכה מכמה הורים בולטים שאתם מכירים. המהלך הזה בנוי על טון שניתן על ידי קבוצה. אנחנו מציעים לשוחח עם כחמישה הורים בכיתה שיהיו מודעים, יכירו, ויהיו שותפים בשיחה.
את השיחה הזו אפשר גם לתרגם להודעת וואטסאפ בקבוצת ההורים בכיתה. כמו בכל שיחת התנעה, כדאי לקיים אותה קודם בעל פה עם קבוצת הורים, לגייס הסכמה התחלתית ומשם להרחיב את ההסכמה בכיתה. לפעמים ישנם ויכוחים, ובקבוצת וואטסאפ מספיק לפעמים אחד או שניים כדי להטריל קבוצה, ואז באמת כדאי פשוט להרים לו טלפון. תגלו שיש לכם הרבה במשותף.
אם אתם רוצים לפעול בכיתות נוספות, כדאי לגייס הורה נלהב לפחות כמוכם מכל כיתה בשביל להצליח. אפשר לשלוח את ההודעות על הרכישה באופן שכבתי, אבל כאמור, כדאי להיעזר בנציג כדי לייצר קבוצה משמעותית.
נזכרתם מאוחר, רגע לפני שכולם קונים ואין יותר זמן? לא נורא בכלל. חברינו מבית הספר "רעות" בהוד השרון עשו את זה בתוך שלושה שבועות, בחופש הגדול שבין כיתה ב' ל-ג'. שיח בקבוצת הוואטסאפ של ההורים, כמה שיחות אישיות ו-18 טלפונים טיפשים נקנו בכיתה של 30 ילדים.
איך עונים לשאלות הקשות?
למשל: "אי אפשר לעצור את הקדמה והטכנולוגיה. אתם משאירים את הילדים מאחור".
הילדים חשופים להרבה מסכים אחרים בבית והילדים לומדים, מתכנתים ומכירים את עולם המחשבים והאינטרנט בצורה מלאה באמצעותם. ההבדל בינם לבין המסך הקטן והממכר שבכף היד הוא שהשימוש בטלפונים חכמים על ידי ילדים בגילאים צעירים מאד בדרך כלל מוביל לשימוש תכוף ברשתות חברתיות ומשפיע עליהן ברמה הפסיכולוגית והרגשית באופן מזיק, כפי שיעידו הורים ופסיכולוגים. הם נחשפים לאתגרים שקשה מאוד לעמוד בהם בגילם ולא נחוצים בשביל ליישר קו עם הטכנולוגיה. זהו ההבדל המשמעותי היחיד ועליו אפשר לוותר בקלות.
"המסכים מסייעים לילדים שלי להתפתחות, אם רוצים שיגיעו ל-8200 צריך להתחיל מעכשיו..."
פרופ' עמיחי המבורגר, מומחה לפסיכולוגיה של האינטרנט במרכז הבינתחומי בהרצליה: "טכנולוגיה היא לא טוב או רע. אנחנו צריכים לשלוט בטכנולוגיה, ילד שמשתמש בטלפון רגיל יוכל להגיע ל-8200 ולהיות מפקד 8200. החשיפה בגיל צעיר משפיעה על התפתחות ה-EQ, האינטליגנציה החברתית שלהם. הם הולכים ונעשים סגורים יותר. אנחנו מדברים היום על דימוי עצמי של ילדים שהופכים נוירוטים, שחווים FOMO (Fear Of Missing Out) לאפשר להם להכיר את עצמם ואת העולם החברתי".
וגם: "אבל תמיד יהיו סמארטפונים בכיתה"
נכון. זה לא מפריע בכלל, כי כשלרוב הכיתה יש טלפונים טיפשים אין קבוצות וואטסאפ וממשיכים, כמו קודם, להתנהל בלעדיו. וכן – זה לגיטימי לבוא עם טלפון טיפש לכיתה שיש בה עוד 15 כאלו, ו-5 סמארטפונים, יותר מאשר לכיתה שיש בה 20 סמארטפונים. הלחץ החברתי עשוי להיות דווקא בכיוון ההפוך. המטרה שלנו היא רק לחסוך ממי שהתכוון לקנות שלא מרצונו אלא רק "כי לכולם יש".
חשוב: אנחנו לא מבקרים את מי שבוחר בכל זאת לרכוש סמארטפון, אין לנו כוונה להתערב יתר על המידה בהחלטות האישיות הללו. כדאי להתניע ולפעול דרך ההורים החיוביים, התומכים, שיש להם "ברק" בעיניים ולהשיג דרכם רוב. בכל מהלך מכל סוג שהוא יש מתנגדים.
"עד מתי תצליחו למשוך ככה?"
כמה שנצליח - הרווח הנקי כולו של הילדים שלנו. מכיוון שזו הפעם הראשונה שאנחנו עושים את זה אנחנו לא יודעים להשיב על שאלה זו. ההמלצה של הפרופ' יאיר עמיחי-המבורגר היא להימנע משימוש בסמארטפונים עד סוף ביה"ס היסודי.
"אני בכלל לא רוצה לקנות טלפון עדיין" (טוב נו, זו שאלה קלה)
מצוין. היוזמה משרתת אותך בול. הילד שלך לא יתלונן שלכולם יש סמארטפון ואין ספק שהטלפון הטיפש ייצור פחות קנאה. כן אפשר להמליץ בשלב הזה להצטרף להסכמה הקבוצתית לרכישה ולא למסור עדיין את המכשיר לילד. זה יחסוך מההורה התלבטויות בהמשך וייצר מסה גדולה יותר של טלפונים טיפשים בכיתה בסופו של דבר.
שלב 2: קביעת תאריך יעד
כדאי לקבוע מועד שבו תתבצע רכישה קבוצתית. למשל, הורי הכיתה שלנו החלו לדבר על היוזמה הזו בתחילת כיתה ב' וביצעו רכישה בחופש הגדול שבין ב' לג'. בינתיים, הורים שקנו במהלך השנה טלפון לילד שלהם קנו טלפון טיפש באופן עצמאי ובראש שקט. הם ידעו, שזה מה שמצפה גם לחלק גדול מחבריהם בקיץ.
שלב 3: תחזוקת היוזמה במהלך השנה
אם קבעתם תאריך יעד רחוק לרכישה – עוד שנה, עוד שנתיים, תזכירו להורים מדי כמה חודשים שהיוזמה בתוקף. תציעו למי שקונה בינתיים מכשיר כי הילד הולך לבד לבית הספר לקנות באופן עצמאי טלפון טיפש כדי לשמר את הכוונה שלהם.
אפשר להגדיל ולעשות ולכנס את ההורים לערב הרצאות מומחים. כל מומחה שפנינו אליו בתחום הפסיכולוגיה, חקר המוח, הטכנולוגיה והסייבר, התייצב אצלנו בהתנדבות כששמע על תוכן היוזמה. כולם ראו בדחיית השימוש בסמארטפון מהגילאים הצעירים ממש שליחות.
הרצאה בנושאים הללו מעניינת מאוד הורים רבים ומגייסת אותם בסופו של דבר ליוזמה. לשם כך כדאי ליצור קשר עם יו"ר הנהגת ההורים ולהיעזר בו לשם הזמנת ההורים, קביעת המועד והאולם, ציוד הגברה והזמנת ההורים. ההרצאה יכולה להיות בחינם, או, להצעתנו, בתשלום סימלי בפייבוקס שמייצר מחויבות (ומשאיר כסף לכיבוד או הוצאות הכרחיות).
הנהגת ההורים יכולה לסייע גם בשליחת הודעות תמיכה ביוזמה מטעם בית הספר (ניתן לפנות אלינו לקבלת מייל לדוגמה), עדכון על המועד שנקבע לרכישה הקבוצתית ועדכונים נוספים אודות היוזמה.
שלב 4: לרציניים: שיתוף הנהלת בית הספר והטמעת תוכנית חינוכית
אפשר לערב ולשתף את המחנכת/המנהלת ביוזמה. הצוות החינוכי של בית הספר בדרך כלל תומך נלהב ביוזמה, כמי שמכיר ומתמודד עם ההשלכות של הרשתות על האינטראקציות הכיתתיות. יתרה מזאת, המנהל/ת ויו"ר ועד הורים יכולים להטמיע תכנית חינוכית על השימוש ברשתות חברתיות וההתמכרות למסכים. מערכים כאלה נבנו לאחרונה וניתן לפנות אלינו לקבל יותר פרטים.
השיח על מסכים ורשתות חברתיות מתחיל היום בסוף כיתה ג' כאשר בפועל הילדים נחשפים לסמארטפונים כבר בכיתה א'. כלומר – הדגש הוא חינוך למודעות מגיל צעיר.
שלב 5: הרכישה והחלוקה
החלק הקל. עשו סקר שוק קצר, בין שלוש חנויות באזור מגורכם, ובחרו מכשיר טלפון טיפש. אספו כסף מזומן או פתחו פייבוקס, והופ – גשו לקנות בשביל הקבוצה. כדאי לבחור במכשיר שמחירו אינו עולה על 150 ₪. אין סיבה לשלם יותר, ואם יש – היא כנראה קשורה באלמנטים שאתם מנסים לחסוך בקנייה הזו (אינטרנט).
הורים משקיענים אף יציעו אולי כיסויים בקנייה הקבוצתית כדי להוסיף קצת עניין למכשירים. הורים שהצליחו – נשמח מאוד אם תצלמו את שלב החלוקה לילדים ותשלחו לנו לדף, כדי שנוכל להמשיך להפיץ את הבשורה: זה אפשרי.
הכותבת היא אמא ל-2, יוזמת "תנו לגדול על שקט" ועורכת בחברת החדשות
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/