הכירו את טל ואת גל. שניהם בני 17 ובסך הכל הם די דומים - רק שטל ילמד בתיכון בעיר אופקים וגל בתיכון ברעננה. אופקים היא רשות עניה, מדד הטיפוח שלה הוא 3 ולכן היא משקיעה בכל תלמיד 3,400 שקלים - כך על פי המועצה לשלום הילד. מדד הטיפוח של רעננה הוא 8 והיא משקיעה בכל ילד 14,500 שקלים.
פערי החינוך בישראל: התמונה האמיתית - צפו בכתבה המלאה
משרד החינוך משקיע בתלמידי התיכונים בכל הארץ את אותו הסכום בדיוק, אבל כשאנחנו בודקים את הנתונים, מתברר שהם לא זהים בכלל. משרד החינוך משקיע בטל מאופקים 19,500 שקלים בשנה ובגל מרעננה 24,379 שקלים בשנה: איך זה ייתכן? הרי היה אפשר לצפות שתלמיד באופקים דווקא יתוקצב יותר מתלמיד ברעננה, בסכום שיתקן את הפער.
התקציב של משרד החינוך לכל תלמיד מורכב מדברים נוספים: מורים בעלי תואר שני הם יקרים יותר, ריבוי מגמות זה עניין יקר - ונפוץ יותר במרכז. גם היכולת הכלכלית של ההורים לעזור בשיעורים פרטיים נכללת בחישוב: השכר הממוצע באופקים הוא 7,739 שקלים. השכר הממוצע ברעננה הוא 14,329 שקלים - פי 2 מאופקים. נראה שברעננה שיעורים פרטיים לא מהווים בעיה.
אחרי הנתונים הללו, לא נהיה מופתעים לגלות שהסיכוי שלטל תהיה בגרות מלאה הוא 45%. הסיכוי של גל גבוה הרבה יותר - 83%. ומה לגבי תואר ראשון? הסיכוי של טל להשלים תואר ראשון, (כך על פי מרכז אדווה), הוא 8.7%. לגל יש סיכויים טובים יותר - 27%.
לכל הפרמטרים האלו יש השפעה על המשכורות שירוויחו כשיהיו גדולים. טל, בלי תואר, ישתכר 6842 שקלים. גל, עם תואר, ישתכר בממוצע 14,492 שקלים. ברור שהכול תיאורטי, על הנייר. יש נערים ונערות שפורצים את תקרת הזכוכית ומצליחים, אבל המרחק בין אופקים לרעננה רק הולך וגדל.