עלייה מדאיגה במספר הדיווחים על מקרי הזנחה והתעללות באזרחים ותיקים בידי מטפלים ובני משפחה: מנתונים של משרד העבודה והרווחה שמתפרסמים הבוקר (שלישי) עולה כי בשנת 2016 נרשמו 17% יותר דיווחים על התעללות נפשית, פיזית וכלכלית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עוד עולה מהנתונים כי חלה עלייה של 20% בדיווח מקרי פגיעה מינית באזרחים ותיקים, עיקרם בידי מטפלים ובני משפחה, שהסתכמו ב-102 מקרים מדווחים. סה"כ טופלו בשנה החולפת 5,876 דיווחים על מקרי התעללות והזנחה. מרבית הדיווחים התקבלו ממטפלות לפי חוק הסיעוד, מבתי חולים, משכנים, ומהקורבנות עצמם.
שירותי הרווחה הגישו בשנה שנבדקה 580 תלונות למשטרה בעקבות דיווחים על הזנחה או התעללות בקשישים חסרי ישע. כמו כן הופעלו 174 צווי בית משפט על פי חוק הגנה על חוסים, המורים על הוצאה מחזקת המשפחה והשמה במסגרת חוץ ביתית.
"הדוח - אות קלון לחברה הישראלית"
בשנה החולפת הרחיב משרד העבודה והרווחה את מערך הטיפול בקשישים נפגעי התעללות והזנחה, ופתח 15 יחידות חדשות ברשויות מקומיות ברחבי הארץ. בסך הכול מפעיל היום המשרד 78 יחידות בפריסה ארצית. ביחידות פועלים צוותים לאיתור, ייעוץ, ומתן פתרונות במקרים של הזנחה והתעללות באזרחים ותיקים.
"הנתונים מדאיגים, לכן חייבים לעשות יותר לטובת שלומם וביטחונם של האזרחים הוותיקים בישראל", אמר שר העבודה והרווחה חיים כץ. "המשרד בראשותי נוקט בפעולות, אך רק בשילוב כוחות נוכל למגר את תופעת ההתעללות וההזנחה בקרב הגיל השלישי, זו אחריות חברתית של כל אחד ואחת מאיתנו".
"הדוח הזה הוא אות קלון של ממש לחברה הישראלית, שבמקום להוקיר את דור המייסדים שלה נותנת לו בוקס בפרצוף", אמר יו"ר שדולת הגמלאים בכנסת, אציק שמולי (המחנה הציוני). "במקום לצמצם את התופעה המזעזעת הזאת מתגלה גידול משמעותי שלה. המספרים הללו אינם מפתיעים לנוכח האכיפה הדלילה, שכוללת סגירת תיקים סיטונאית של תוקפי קשישים וסלחנות רבה מדי כלפיהם גם בתוך מערכת המשפט. הרשויות חייבות לעשות הרבה יותר כדי להגביר את ההגנה על חסרי הישע".