אם נדמה לכם שבני הנוער בדור הנוכחי חלשים בידע כללי יותר מבעבר, אתם בטח לא לבד – השאלה אם אתם צודקים, והאם בכלל יש דבר כזה "ידע כללי" בעידן החיפוש?. בסדרת הכתבות המיוחדת "מדעי החיים" נבחן במהלך ארבעה פרקים מה קרה לידע הכללי והאם יש בכלל צורך בידע שכזה בעידן שבו כל התשובות נמצאות במרחק לחיצה על הסמארטפון. ואם הידע הכללי מת, מה בכל זאת יודע הדור הצעיר? רמז: הרבה יותר מאתנו המבוגרים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפרק הראשון החלטנו להעמיד למבחן קבוצת תלמידים שסיימו זה עתה 12 שנות לימוד, תקופה שבה התחלפו 6 שרי חינוך והושקו יותר מ-20 רפורמות במערכת החינוך. קיבצנו מומחים מתחומי ידע שונים שהתווכחו ביניהם ולבסוף הרכיבו את שאלון חדשות 2 בידע כללי.
הנערים והנערות נשאלו על תחומי ידע כללי הנוגעים להיסטוריה הקרובה והרחוקה של מדינת ישראל. רבים מהתלמידים איתם שוחחנו לא ידעו שאלות בסיסיות בתרבות הישראלית ונכשלו לציין משוררים ישראלים, או אפילו את האסטרונאוט הישראלי הראשון.
הבדיקה נערכה הן מול צעירים שנשאלו פנים מול פנים וגם מול 300 בני נוער שענו על השאלות בעזרת האינטרנט. התוצאות, בשני המקרים לא מעודדים, כשהרוב הגדול של בני הנוער הישראלים לא ידעו לציין מהן שלושת הרשויות הפועלות בישראל.
מן הצד השני, הסטודנטים להוראה בסמינר הקיבוצים בתל אביב נשאלו את אותן השאלות. לצד סטודנטים שלא ידעו לענות על שאלות בסיסיות, רוב הסטודנטים הפגינו ידע טוב ורחב בנושאי הליבה בתרבות ובהסיטוריה הישראלית.
בפרקים הבאים בסדרה נשאל "מי אחראי על חינוך ילדינו"? האם זה תפקידם של ההורים או של מערכת החינוך. שאלה זו עומדת בשיאו של משבר ביחסי הורים-מורים. חוסר האמון גדול ובניסוי מיוחד שערכנו ותוצאותיו יוצגו בסדרת הכתבות נתנו דווקא לילדים להכריע.
ואחרי כל זה נשאל האם בכלל יש קשר בין בית הספר להצלחה בחיים. בזמן שהורים דורשים מילדיהם ללכת בכל יום לבית הספר, להצטיין בלמודים, להקשיב למורים, נבחן האם אולי זו עוד תחנה בדרך שלא משקפת את מי שנגדל להיות? האם הלימודים בבית הספר מבטיחים הצלחה בחיים?