בחודש אוגוסט - שיאו של הקיץ הישראלי - עשרות אלפי משקי בית ברחבי המדינה מנותקים מחשמל בגלל חובות. גם הילה, אם חד הורית מצפון הארץ, לא הצליחה לעמוד בכל התשלומים לחברת החשמל והחשמל בביתה נותק. כבר חודשים שהיא נאלצת מדי יום לקנות אוכל טרי, לקרר אצל השכנים ולכבס את הבגדים ביד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה לא פשוט", אומרת הילה בקול סדוק. "התחושה הזאת של אמא שהיא לא יכולה לספק לילדים שלה את הדבר הבסיסי הזה גורמת לי לשאול את עצמי - מה אני עושה? אי אפשר לכבות את הדוד ולהגיד לילדים 'אל תתקלחו'. ככה החשבונות נגררים והחוב נצבר".
לפי נתונים רשמיים של רשות החשמל - בשנה שעברה נותקו כמעט 58,000 משקי בית, לעומת 42,300 בשנה הקודמת - גידול של 35%. "חשמל הוא מוצר בסיסי, זכות יסוד ששייכת לכולנו", אומרת עו"ד משכית בנדל מהאגודה לזכויות האזרח. "זו לא מוצר ששמור רק לאנשים שיש להם אפשרות לשלם עבורו. צריך לגבות את החוב בדרכים הקיימות ולא לנתק חשמל לחלוטין בגלל שאנשים לא יכולים לשלם".
"חצי מהתשלום הולך לכיסוי החוב"
הפתרון שמצאו לכך בחברת החשמל הוא התקנת מונה נטען מראש, אבל כששם נגמר הסכום אין אפילו ממי לבקש פריסת תשלומים. בשנה שעברה הותקנו כ-7,000 מונים כאלה, סה"כ 30 אלף משקי בית שנאלצים לשרוד עם מונה.
"המונה הזה הוא אמצעי מאוד אגרסיבי לגביית חובות", אומרת ריקי כהן בנלולו שחוברה למונה הנטען. "קיבלתי אותו כשהיה לי חוב מאוד גדול לחברת חשמל, כשכבר לא יכלו לקחת לי את השעון אחרי כל כך הרבה פעמים". מדי בוקר היא בודקת כמה ימים נותרו לה עד שהשאלטר יורד.
"חצי ממה שאני משלמת הולך באופן אוטומטי לתשלום החוב", היא מספרת. בניגוד לנהוג במונה רגיל, במקרה של המונה הנטען היא מקבלת את ההנחה שהיא זכאית לה רק אחת למספר חודשים כשובר החזר. "זה לא נעים בכלל לקום בראשון בבוקר והחשמל קופץ, גם כשיש כסף, ואין למי לפנות כי חברת החשמל הסירה את האחריות מעלינו".
"כמו מים - גם חשמל לא מנתקים"
לא מעט ארגונים חברתיים פנו לחברת חשמל כדי למנוע את הניתוקים, מהלך שכבר בוצע בעבר במשק המים. למרות זאת, הבקשה לא התקבלה ובמסמך פנימי של רשות החשמל נקבע כי הניתוק הוא כלי גבייה לגיטימי.
ברשות הזהירו כי אם לא ניתן יהיה לנתק, יהיה צורך להפעיל אמצעי גבייה אגרסיביים ויקרים כמו הוצאה לפועל ובתי משפט. לדבריהם, עליית החובות תושת על יתר הצרכנים במסגרת תעריף החשמל.
בשל כך פנו הארגונים לכנסת בניסיון לעצור את הניתוקים. "חשמל לא מנתקים כמו שמים לא מנתקים", אומר ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), שניסח הצעת חוק בעניין יחד עם עמותת "ידיד". "צריך לסיים אחת ולתמיד את הדורסניות שבו השתמשו במים ועדיין משתמשים בחשמל באופן חסר פרופורציות כלפי מי שלא משלם".
בהקשר זה, בחברת החשמל טוענים כי הם עושים מאמצים כדי למצוא פתרונות למצב. "אנו מודעים לכך שחשמל הוא מוצר חיוני ולכן אנחנו מגבשים כללים ודרכים על מנת למנוע מצב שבו אנשים שלא יכולים לשלם חשמל לא ינותקו", אומר אורן הלמן, סמנכ"ל חברת החשמל.
עד שהצעת החוק תגיע לדיונים בכנסת, נעשה ניסיון לגבש פתרון ביניים שלפיו ניתן יהיה לנתק רק את מי שמנסים להתחמק מהתשלום ולא את הנזקקים, שפשוט לא יכולים לעמוד בהוצאות. על פי הפתרון הזה, נזקקים יוגדרו כמי שעומדים בקריטריונים של הביטוח הלאומי והזרם לבתיהם לא ינותק.