שנת הלימודים לא החלה עבור כולם: עשרות תלמידים בבית ספר יסודי בשכונת ג'סי כהן שבחולון לא הולכים בחודש האחרון לכיתות, מכיוון שהוריהם מוחים על ביטול ההסעה למוסד החינוכי. במשרד החינוך מדגישים כי התלמידים אינם עומדים בקריטריונים לזכאות להסעה, ובעירייה מציינים שההורים סירבו להצעות פשרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ב-1 בספטמבר החליטו הורי התלמידים בבית הספר "בן גוריון" כי ילדיהם יישארו בבית. הסיבה: הודעה על ביטול ההסעה מביתם למוסד החינוכי. לטענת ההורים מדובר בסכנה לילדים, שכן עליהם לחצות כביש סואן בדרך. "לאף אחד לא איכפת מהילדים שלנו. לא לעירייה ולא למשרד החינוך", אומרת בזעם אחת האמהות. "לפני כשנה נדרסה בכביש הזה אישה, והילדים שלנו נופלים בין הכסאות".
ההורים מספרים כי התלמידים הועברו לבית הספר הנוכחי לפני כשנתיים לאחר שבית הספר "ויצמן" הסמוך לשכונה נסגר: "הסכמנו לסגירת בית הספר משום שהובטח לנו שילדינו יהיו זכאים להסעה לבית הספר החלופי, ובמשך שנתיים אכן סופקה לתלמידים הסעה אך השנה המימון לכך הופסק".
בינתיים חלק מהילדים עדיין בבית, ללא מסגרת חינוכית. "זה לא חופש גדול. אין פעילויות ואין חברים. הם כמו זומבים בבית, זה כמו כלא", מדגיש יוני, אב לשלושה. "העירייה מפילה את האחריות על משרד החינוך ומשרד החינוך מגלגל את האחריות לעירייה. בין לבין יש את הילדים שלנו שהם הקורבן".
עיריית חולון: "סירוב ההורים לכל ההצעות תמוה ואף מקומם"
מנגד מבהירים בעירייה כי לאחר ביטול ההסעות מצד משרד החינוך, הוצעו מספר פתרונות שנדחו על ידי ההורים: הצטרפות להסעות של השכונה הסמוכה ללא תשלום, סיוע מצד העירייה בחציית הכביש או העברת התלמידים לבית הספר הדמוקרטי בחולון, שההגעה אליו אינה מחייבת חציית כבישים. ההורים לא מתרצים: "העירייה חושבת שנתייאש, אבל הם לא מבינים שפשוט אין לנו ברירה אחרת".
במקביל פנו ההורים גם לשר החינוך שי פירון בבקשה למצוא פתרון. במשרד החינוך הסבירו להם שהם אינם עומדים בתנאי הזכאות להסעה והפנו את טענותם לאחראית הזהירות בדרכים של המשרד. "אנחנו לא מבינים איך במשך שנתיים היו תקציבים להסעה וכעת אין. מה השתנה? הכביש הפך פחות מסוכן? אני לא מוכנה לסכן את הילד שלי בגלל שאנחנו לא עומדים בקריטריונים", מצהירה אחת האמהות.
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "כל נושא ההסעות הינו בתחום סמכותו ואחריותו הבלעדית של משרד החינוך ועל פי הקריטריונים שנקבעו על ידו. בשנה הראשונה לסגירת בית ספר 'ויצמן', שפעל בשכונת ג'סי כהן ונסגר בשל מיעוט תלמידים, משרד החינוך אישר את המשך ההסעות לכל הזכאים ועיריית חולון אף קיבלה בגין זאת מימון מהמשרד. בשנה שעברה, למרות שמשרד החינוך עצר את המימון, העירייה המשיכה במתן ההסעות על חשבונה, לפנים משורת הדין, בגלל שההחלטה התקבלה במשרד באמצע שנת הלימודים".
"לצערנו, משרד החינוך השיב בשלילה לבקשת העירייה לגבי מתן ההסעות לילדי השכונה בשנת הלימודים הנוכחית וזאת למרות מספר פניות של מינהל החינוך העירוני בנושא, כולל הופעה בפני ועדת החריגים של המשרד. העירייה לא חסכה כל מאמץ בעניין, אך הסמכות הבלעדית לגבי ההחלטה היא בידי משרד החינוך, שטוען כי שכונת ג'סי כהן אינה עומדת בקריטריון המרחק. יש לציין, כי גם כשבית ספר 'ויצמן' פעל בשכונה, רוב ילדי השכונה לא למדו בו וחלקם הגדול למד ללא הסעות בבית ספר 'בן גוריון', שהוא אותו בית ספר בו הם לומדים כיום".
"סירובם של ההורים לכל ההצעות תמוה ואף מקומם. השימוש הציני בילדיהם על ידי אי שליחתם לבית הספר וחינוכם שיש לעבור על החוק על מנת להעמיד דרישות של 'מגיע לי' אינן מקובלות. שמות הילדים הועברו לקצינת ביקור סדיר שתפעל לאכיפת החוק על ההורים".
ממחוז תל אביב במשרד החינוך נמסר בתגובה: "בהתאם לנהלי חוזר מנכ"ל, התלמידים אינם זכאים להחזר נסיעות ממשרד החינוך".