בעיית הנגישות בבתי הקברות בישראל: מדובר בבעיה נפוצה עבור אנשים שמתניידים בכסאות גלגלים, קשישים ונכים. מרבית מבתי העלמין בנויים צפוף צפוף, מענייני רווחים כלכליים כמובן. בתי העלמין הם רק דוגמה אחת לחוסר הנגישות במקומות ציבוריים, אבל דוגמה מעצבנת במיוחד. עד סוף שנת 2018 היו אמורים משרדי הממשלה לסיים את הנגשת המבנים אבל לא ממש טיפלו בזה ולכן ביקשו הארכה לסוף 2019 וקיבלו. בקרוב נשמע כנראה על הארכה נוספת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נחמי, שמתניידת בכיסא גלגלים, כבר לא מגיעה לבית העלמין ברחובות. היום (ראשון) היא הגיעה במיוחד לבקשתנו כדי להראות עד כמה המצב בלתי נתפס. סבה וסבתה קבורים כאן, אך אין לה איך להגיע לקבר שלהם. "סבא וסבתא שלי קבורים שם בערך שורה הרביעית ואפילו עד לשורה השנייה אני לא יכולה להיכנס כי הכל צפוף צפוף ואין רווחים", סיפרה. "אי אפשר להעביר אותי מעל הקברים אז אין איך להגיע". נחמי הוסיפה: "אני הנכדה הכי קטנה מהמשפחה שלי ופעם כל שבוע הייתי מגיע לסבא וסבתא שלי לפה לרחובות. כל המשפחה שלי כן יכולה להגיע לפה ודווקא אני לא יכולה להגיע אז זה די קשה".
עד לפני מספר שנים אורי אלמון עוד היה מצליח להגיע לקבר של הוריו. אבל אז לאט לאט החלו לצוץ קברים על שביל הגישה וחסמו לו את הדרך. "השורה הראשונה, השנייה, השלישית זה שורות חדישות יותר - פעם היה פה יותר מרווח", סיפר. "בגלל המגבלה הזאת אני מגיע לפה פחות וזה כואב כי אני רוצה לכבד את הוריי אני רוצה לתחזק את הקבר כמו שצריך וזה נמנע ממני. פשוט נמנע". אורי הבהיר: "לרדת פה בין הקברים זה פשוט בלתי אפשרי, בלתי אפשרי. אני לא יכול. להגיע, הצפיפות והנגישות היא פשוט בלתי אפשרית. פשוט מערימים מכשולים וזה עצוב".
מה אפשר לעשות בנושא? ב-2013 החליטה הממשלה על תקנות שאמורות להקל כמה שאפשר את עניין הנגישות בבתי העלמין, כמו למשל על הקמת נקודות תצפית מהן היושב בכסא הגלגלים יוכל לראות את חלקת הקבר. בפועל כמעט שלא ניתן למצוא אותן.
בית העלמין ברחובות הוא בית עלמין ישן שלא חלות עליו כל התקנות - אבל גם בחלקה החדשה שבבית העלמין אין מספיק מקום לנכים לעבור. יובל וגנר, מייסד ונשיא "נגישות ישראל", הדגים כי לא ניתן לעבור בחלקה החדשה והוסיף: "מספיק שהיה עוד 5 ס"מ והיו עושים מה שצריך אז אפשר היה לעבור. אין חנייה, אין שירותים, אין גישה - זה פשוט מעצבן ברמות שאי אפשר לתאר. יש כבר חקיקה, יש כבר תקנות – רק ליישם".
מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה: "כחלק מהמחויבות שלנו לנושא אנו דורשים שתהיה נגישות בבתי העלמין. הנושא הוא חלק מתנאי הרישיון של חברא קדישא. הסוגיות שעלו בכתבה ייבדקו על ידי גורמי המקצוע במשרד".