אמנם חופשת הפסח הסתיימה, אך אושר בנד, הנערה הטרנסג'נדרית בת ה-15 מאשקלון, לא חזרה עדיין לספסל הלימודים. כמעט חודש עבר מאז אירוע הבריונות החמור שהביא לאשפוזה בבית חולים, ובמשרד החינוך עדיין לא מצאו עבורה פיתרון. היום (ראשון) היא מפגינה יחד עם עשרות פעילים מארגוני הקהילה הטרנסית מול בניין משרד החינוך בתל אביב, בעקבות "אוזלת יד", בטיפול בבנד ובטרנסג'נדרים בכלל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

 

 "הכתובת הייתה על הקיר", משוכנעים המפגינים. "זכויות הקהילה הטרנסית במערכת החינוך ממשיכות להירמס באופן יומיומי וזה מגיע עד למצבים מסכני חיים. למרות בקשות חוזרות מארגון 'מעברים' לקהילה הטרנסית, משרד החינוך לא פירסם הנחיות שיגנו על זכויותיהם בחוזר מנכ"ל, ולא הוקצו משאבים לאכיפת חוק זכויות התלמיד האוסר אפליה על רקע זהות מגדרית".

המסמך עם עיקרי דרישות המפגינים ביחס לאוכלוסיה הטרנסית בבתי הספר הגיע לידי החדשות Online. בין הדרישות: פרסום חוזר מנכ"ל שינחה את בתי הספר כיצד להתייחס לתלמידים טרנסג'נדרים, הכשרות לכלל צוותי ההוראה במוסדות הכשרת המורים ואכיפת "חוק זכויות התלמיד". החוק החדש אמור לתת הגנה מפני אפליה על רקע "זהות מגדרית", דבר שלא קיים בחוקים הקיימים, כמו חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים.

בהפגנה נאמה בנד "אני עוברת התעללות נפשית ופיזית, הן מצד צוות בית הספר אך בייחוד מחבריי לשכבה. החלטתי לבקש מכם עזרה כדי להביא מודעות והסברה לתוך מערכת החינוך, בכל הפריפריה. אנחנו דורשים ודורשות אפס סובלנות לאלימות ואפס סובלנות להדרה מגדרית". בנד גם האשימה ישירות את משרד החינוך ואמרה: "פעם אחר פעם משרד החינוך דוחה את הבקשה שלנו להכיר בנו כשווים ושוות, להכיר במי ומה שאנחנו ללא הבדל דת גזע ומין. אנחנו דורשים ודורשות את זכויותנו הליגיטימיות כטרנסיות".

המפגינים השמיעו קריאות תמיכה בבנד ומניפים שלטים עם ססמאות נגד התנהלות משרד החינוך כלפי בנד, וכלפי תלמידים טרנסג'נדרים בכלל. "דורשות נהלים! דורשות שוויון!", הם קוראים. "טרנסיות לא שותקות - הן עושות מהפכות!".

"לא שבתי ללימודים כי אני מפחד פחד מוות ששוב אחטוף מכות", סיפרה לאחר מכן בנד. "ממה שאני יודעת התלמידה שפגעה בי חזרה לבית הספר. לאורך כל היום חשתי תחושות קשות שלא חזרתי ללימודים עם כולם, אני מרגישה שאני לא שווה. חברה אמרה לי שאם אדרוף שוב בבית ספר ירביצו לי. כל מה שאני מבקשת שיקבלו אותי לבית הספר כמו כולם".

"אני עצובה שהחופש נגמר ואני לא יכולה להגיע כמו כולם"

אחד החיזוקים המשמעותיים שקיבלה בנד הגיע לפני כשבוע כש-56 רבניות ורבנים אורתודוקסיים שלחו מכתב למנכ"ל משרד החינוך ולמנהלת בית הספר בו לומדת בנד, כך פורסם לראשונה ב"הארץ". מלבד הבעת זעזוע מסיפורה, הם דרשו לנקוט צעדים על מנת לפתח את המודעות והקבלה של תלמידי ישראל ל"תופעה הטבעית" כלשונם, של תלמידים טרנסג'נדרים.

בערב יום שישי פרסמה בנד בעמוד הפייסבוק שלה סרטון בו קראה לציבור להשתתף בהפגנה. "אני חוששת להגיע ללימודים", הצהירה בנד. "אני עצובה שעוד מעט נגמר החופש, ואני לא יכולה להגיע כמו כולם. יחד עם ארגון 'מעברים', 'ברית הלביאות' והמשפחה שלי אני יוצאת להפגין. לא רק עבור עצמי, אלא עבור כל תלמיד ותלמידה על הקשת הטרנסית שהחיים שלהם בסיכון יום יומי".

בנד סובלת מאלימות מילולית ופיזית בבית ספרה, בשל היותה טרנסג'נדרית, ובשל כך הפסיקה להגיע לבית הספר. לפני כמעט חודש הגיעה לבית החולים כשהיא סובלת מזעזוע מוח, לאחר שתלמידים תקפו אותה. משרד החינוך לא מצא לה פיתרון, והזהיר את אימה מהשלכות פליליות אם לא תשלח אותה לבית הספר.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: התלמידה מהווה חלק בלתי נפרד מאוכלוסיית בית הספר, והצוות המקצועי של בית הספר ערוך כדי להעניק לה סיוע, ליווי ותמיכה - ככל שיידרש. מדיניות משרד החינוך היא להעניק מענה מותאם אישית לכל תלמיד ותלמידה, בהתאם לצרכים הייחודיים ובכל ההיבטים - החינוכיים, הרגשיים והסביבתיים. בנוסף, מעמיד המשרד עבור בתי הספר צוות מומחים, שמלווה מקצועית את הצוות החינוכי. יובהר שהמסמך המדובר נמצא עדיין בתהליכי עבודה, בשיתוף כל גורמי המקצוע הרלוונטיים.