האם אנחנו באמת יודעים מה עובר על נשים שחוו מקרי אלימות? תוכנית חדשנית שיצאה השנה לראשונה לפועל בירושלים העניקה לנשים שחוו אלימות, על שלל סוגיה, כלים בתחום האנימציה ויצירת סרטים על חוויותיהן האישיות - כדי להעלות את המודעות לתופעה. לצד רכישת הכלים, הן עברו טיפול אישי וקבוצתי שנועד לסייע להן בהתמודדות עם מצבן. התוצרים המרגשים, שמתמודדים ישירות עם נושאי האשמה, האלימות וההשתקה שעברו כל אחת מהן, הוצגו אמש (שני) בפני בני משפחותיהן בטקס מיוחד של תנועת נעמת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשיאו של תהליך הטיפול, הן בנו עם הצוות המקצועי 4 סרטי אנימציה קצרים על בסיס חוויותיהן האישיות הכואבות והמסר שהן רוצות להעביר לכלל הציבור - גברים, נשים וילדים. בדרך זו, הן לא היו מחויבות לחשוף את סיפורן האישי. כולן עברו יחד תהליך מרפא תוך כדי בנייה משותפת של סיפור מטאפורי או עבודה על סיפור אישי של מישהי אחרת בקבוצה.
תוצרי הקורס והסרטים הוצגו אמש באירוע מרגש בירושלים לעיני אורחיהן של המשתתפות - חלקם בני משפחה שלא ידעו דבר על החוויות שעברו. הסרטים יוצגו גם באירוע לציון יום המאבק באלימות כלפי נשים בירושלים.
"כשהתחלתי את התכנית הילדים שלי לא הכירו את החוויה שעברתי. עכשיו, הם הגיעו לערב הסיום", סיפרה אחת המשתתפות. "התהליך היה משמעותי יותר מכל טיפול אחר שהייתי בו במהלך השנים".
"את לא אשמה": מה באמת קורה בתוך כותלי הבית?
בשנה האחרונה נרצחו מעל ל-20 נשים, מרקעים שונים, על בסיס היותן נשים. בארגוני הנשים פועלים רבות כדי להעלות את המודעות לתופעה ולהעניק כלים לנשים להתפתח באופן עצמאי על ידי יצירת מסגרת תומכת. בתנועת נעמת לקחו את פעילות בנושא צעד קדימה והחלו לחבר בין עולם האנימציה לניסיון להתמודד עם בעיית האלימות כלפי נשים ואף להשתמש בו ככלי טיפולי שנועד לסייע נשים שעברו אירועי אלימות להתמודד עם חוויותיהן.
ביוזמת הארגון ובשיתוף פעולה עם עיריית ירושלים נבנה קורס חדשני, שמטרתו לקבץ 15 נשים שעברו חוויות שונות של אלימות, מסוגים שונים, ולהעבירן תכנית המשלבת חוויה טיפולית עם חוויה אומנותית מקצועית. במהלך הקורס הן חלקו את סיפורן זאת עם זאת וקיבלו ידע מקצועי בנוגע לאנימציה.
הטיפול בנפגעות האלימות על ידי אומנות נעשה בעבר במקומות שונים בארץ, אך לא באופן הזה. אנימציה משמשת בקורס ככלי טיפולי המסייע למשתתפות במספר אופנים. הידע המקצועי שרכשו בתחום מסייע להן לפתח אמונה בעצמן וביטחון ביכולותיהן - לאחר תקופה קשה מאוד בחייהן.
העבודה בקבוצות אפשרה לכל משתתפת לשתף את סיפורה ולהתמודד עם "השדים" מהעבר שלה באווירה תומכת - כלי טיפולי מרכזי. האנימציה אפשרה לנשים אלו לחשוף את סיפוריהן ללא חשיפה אישית, ולהעביר מסר על חוויותיהן הקשות בצורה נגישה יותר לציבור הכללי.
יו"ר נעמת חגית פאר אמרה: "גאה בפרוייקט החשוב הזה וגאה במשתתפות שהעזו לפתוח פצעים כואבים במטרה לצמוח מתוך האירועים הטראומתיים של חייהן. התוצרים המופלאים - הסרטים, מעידים יותר מכל על התהליך המרפא שגלום ביצירה. הסרטים הללו ישמשו בידינו ככלי הסברה מעולה וכפתיח לדיון מעמיק".