עמותת עלם, הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון ומצוקה, פרסמה היום (ראשון) את נתוני הדוח השנתי שלה - שמתבססים על מידע שנאסף מיותר מ-21 אלף בני נוער שלהם סייעה העמותה במהלך 2018. מהנתונים עולה כי אחד מכל ארבעה בני נוער משתמש בסמים ו-4 מכל חמישה סבלו מאלימות מינית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדוח מציג נתונים עדכניים לגבי מצבם של בני הנוער שעמם נפגשו העובדים והמתנדבים ומתרכז בכ-3 תופעות מרכזיות: שימוש נרחב בסמים, התגברות האלימות המינית והעלייה באלימות במשפחה, בקהילה וברשת.
שימוש נרחב בסמים: אחד מכל 4 בני נוער שפגשו מתנדבי עלם משתמש בסמים, כשהמצב חמור יותר בפריפריה, שם אחד מכל שני בני נוער דיווח על שימוש בסמים. לרשתות החברתיות השפעה רבה להתרחבות התופעה. בעלם מציינים בדאגה את התופעה של שימוש בסמים בקרב בני נוער וילדים צעירים יותר (בגילאי 12-16).
"השנה ראינו שהסמים קלים יותר להשגה בזכות הרשתות החברתיות והאפליקציות השונות"
התגברות האלימות המינית: 4 מכל 5 בני נוער שהעמותה פגשה השנה סבלו מאלימות מינית. אחוז הדיווחים והפניות לעמותה ברשת בנושא פגיעות מיניות היה פי 2 לעומת השנה הקודמת, ומרביתם הגיעו מנערות ומצעירות. אצל בני נוער וצעירים בסיכון גבוה, 4 מכל 5 סבלו מאלימות מינית.
עלייה באלימות במשפחה, בקהילה וברשת: אחד מכל 5 מבני נוער שפנו לאנשי עלם סבלו מאלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. בקרב אוכלוסייה בסיכון גבוה הנתונים היו מדאיגים אף יותר, כשאחד מכל 2 בני נוער דיווחו שסבלו מאלימות.
מנכ"לית עלם, ענבל דור קרבל, התייחסה לממצאי הדוח: "השנה ראינו יותר מתמיד שעבור בני הנוער הסמים קלים יותר להשגה בזכות הרשתות החברתיות והאפליקציות השונות. האווירה הציבורית והשימוש בסמים במרחב הציבורי עודדו יותר בני נוער לפנות אלינו, לשתף ולהתייעץ בנוגע לשימוש שלהם בסמים".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אירח את ראשי העמותה, קיבל את הדוח ואמר: "את הדוח של עלם מלוות תחושות סותרות. מצד אחד, גאווה חברתית, על חברה אזרחית שהפליאה להקים ארגון עם חזון, עומק ותרומה. ומצד שני, אנו נפגשים עם נתונים קשים ובעיות מחריפות שמעוררות דאגה. הנערים והנערות שנסיבות חייהם הובילו אותם אל הרחוב, על מצוקותיו ואכזריותו, הם הילדים והילדות שלנו".
הנשיא הודה לעובדי ומתנדבי העמותה: "אתם בעלם, הובלתם ומובילים את השיקום והחיבור של נוער בסיכון עם הרבה מסירות, אהבה ושיח בגובה העיניים. פעם נוער בסיכון היה ברחוב, כיום מתברר שהסיכון הוא לא רק ברחוב, אלא גם כשנמצאים במחשב בבית וגולשים ברשתות החברתיות. אתם נמצאים יחד עם הנערים והנערות איפה שהם נמצאים. הם לא צריכים לחפש אתכם, אתם יוצאים לחפש אותם".