ללמוד איך ללמוד: שר החינוך, נפתלי בנט, הודיע הבוקר (שני) כי משרד החינוך יחל להעביר בתהליך הדרגתי את בחינות הבגרות החיצוניות למתכונת של בחינה עם ספר פתוח. על פי התכנית, חלק מן הבחינה יתבסס על ספר פתוח כשהחלק האחר יישאר במתכונת המוכרת. הבחינה הראשונה שתשתנה תהיה הבגרות בהיסטוריה, ומשרד החינוך מבטיח שעד שנת 2021 כל בתי הספר ילמדו את המקצוע לפי השיטה הזו. שר החינוך בנט: "אני רוצה שתלמידי ישראל יסיימו את הלימודים כשהם מצוידים בכלים וידע ולא רק בציונים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המהלך אותו מוביל שר החינוך, נפתלי בנט, מהווה חלק ממדיניות המשרד במהלך השנים האחרונות: קידום למידה רלוונטית, חדשנית, מסקרנת, מעמיקה ומשמעותית. לאור ההחלטה הוקם צוות מקצועי במזכירות הפדגוגית אשר שוקד על תכנית עבודה בנושא תוך התאמתה לתחומי הדעת השונים. בשלב הראשון יחל המשרד להחיל את המדיניות החדשה במקצוע ההיסטוריה בבתי הספר הממלכתיים בחטיבה העליונה, כך שהתלמידים ייבחנו בבגרות החיצונית עם ספר פתוח.
"במאה ה-21 האדם נדרש ליצירתיות ולעומק כתנאי חיוני להצלחה. אנו זקוקים לנוער חוקר ומעמיק ולא רק משנן. הלימוד יהיה הרבה יותר מאתגר, אך זהו שינוי הכרחי", אמר היום השר בנט. השר הוסיף כי לאחר הטמעת הבחינה החדשה בהיסטוריה תיבחן הטמעת התוכנית בכלל המקצועות. "חומר פתוח במבחן יגדיל לאין-ערוך את אתגר הלמידה וישדרג את איכות התלמיד".
"מערכת החינוך צועדת קדימה, ללמידה שמעודדת חשיבה מסדר גבוה - למידה שמעוררת סקרנות ומפתחת בקרב התלמידים יכולת לנתח טקסטים ולעסוק בדילמות מוסריות", הוסיף מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, לדברי השר. "בעידן שבו המידע כולו זמין בלחיצת כפתור, אנו רוצים לפתח בקרב התלמידים את היכולת להעמיק חשיבה, לבסס נימוקים ולנסח באופן סדור את עמדתם".
כיום כ-50 בתי ספר נבחנים בהיסטוריה עם ספר פתוח במסגרת פיילוט. התכנית זוכה להצלחה ולכן נמצא שיש מקום להרחיבה לכלל תלמדי החטיבה העליונה. ההחלה תעשה באופן הדרגתי, כך שהשנה הבאה (תשע"ט) תוקדש להשתלמויות והכשרת מורי ההיסטוריה, בשנת הלימודים תש"פ (2020) המורים יחלו ללמד בבתי הספר במתכונת החדשה ובשנת תשפ"א (2021) יעברו כלל התלמידים להיבחנות עם ספר פתוח.