רוב החרדים לא מתייחסים ליום העצמאות כיום חג וליום השואה כיום אבל: סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה שמתפרסם היום (שני) מצא כי 83% מהחרדים לא שותפים לתחושה הציבורית לפיה יום העצמאות הוא יום שראוי לחגיגה, לעומת 64% שלא רואים ביום השואה כיום אבל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הממצאים מתפרסמים לקראת יום העצמאות ועל רקע הדיון הער בסוגיית יחס החרדים ליום השואה ולצפירה: פרופסור תמר הרמן ואור ענבי ממרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות עיבדו נתונים מתוך מחקר רחב היקף שעוסק באוכלוסייה החרדית במסגרת התכנית לחרדים בישראל במכון.
רק 8% מהחרדים שהשתתפו במחקר "הסכימו מאוד" עם הקביעה שיום העצמאות הוא יום חג, ועוד 9% השיבו כי הם "די מסכימים" לקביעה זו. 16% אמרו כי הם "לא כל כך מסכימים" ו-47% השיבו כי אינם מסכימים עם האמירה הזו בכלל.
עם זאת, החוקרים מצאו הבדלים ביחס לשני הימים לפי חתך גילאים. במסגרת המחקר הנשאלים חולקו לארבע קבוצות גיל - 24-18, 44-25, 54-45 ו-55 ומעלה. החוקרים גילו כי קיימים הבדלים משמעותיים בתפיסות בין שתי הקבוצות הצעירות יותר (עד גיל 44) לבין הציבור החרדי המבוגר יותר.
היחס העדתי השונה ליום השואה נחשף
רק כ-17-15% מבין החרדים מגיל 44-18 מציינים את יום העצמאות באופן חגיגי. אצל המבוגרים תמונת המצב מעט שונה: 27-23% מזדהים עם יום העצמאות, שיחול השבוע, כיום חג.
קיימים הבדלים נוספים בין קבוצות חרדים שונות גם על רקע עדתי, כשמידת ההזדהות עם הימים הללו בקרב חלקים בציבור החרדי-ספרדי עולה על זו של הציבור החרדי-אשכנזי. בעוד שעבור 12% מהחרדים האשכנזים יום העצמאות הוא יום חג, יותר מ-30% מהחרדים הספרדים תופסים אותו ככזה.
המחקר בדק גם את היחס ליום הזיכרון לשואה ולגבורה שחל בשבוע שעבר. בנוגע ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, הקונצנזוס הלאומי לפיו מדובר ביום אבל קצת יותר מקובל על החרדים: 21% מסכימים מאוד עם הקביעה הזו, 15% "די מסכימים", 24% השיבו כי הם "לא כל כך מסכימים" ו-40% לא רואים ביום הזיכרון לשואה כיום אבל עבורם.
בקרב הדור המבוגר, בני 55 ומעלה, למעלה ממחצית מהחרדים רואים את יום השואה כיום אבל, בעוד שבקרב הדור הצעיר ביותר שנבדק, בני 24-18, רק שליש רואים את יום הזיכרון לשואה כיום אבל.
במפתיע, ההבדלים לפי המוצא והעדה קיימים גם כלפי מידת ההזדהות עם יום השואה: בעוד שרק 26% מהאשכנזים שרואיינו לטובת המחקר ציינו כי יום השואה הוא יום אבל עבורם, דווקא כמחצית מהספרדים רואים את יום השואה כיום אבל. נתוני המחקר מבוססים על סקר דעת קהל שנערך בקרב 1,010 משתתפים שהיוו מדגם מייצג של האוכלוסייה החרדית: הסקר נערך על ידי מכון המחקר "סקר כהלכה" בחודש ינואר 2018.