כיתה באוניברסיטה (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
ארכיון | צילום: חדשות 2

לאחר שבסוף השבוע פורסם כי יאסר על מרצים במוסדות להשכלה גבוהה להביע דעה פוליטית במהלך הרצאותיהם לבקשת השר בנט, ולאחר שוועד ראשי האוניברסיטאות פרסם הודעה חריפה נגד המהלך, גם המרצים יוצאים למתקפה. "זה לא קוד אתי, זה מסמך השתקה", הם אומרים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מעיון ראשוני במסמך של פרופסור כשר עולה כי מגמתו היא מגמת השתקה אקדמית מקיפה, בתואנות פוליטיות, שאינה עולה בקנה עם עקרונות יסוד אקדמיים, כולל אלה המוצהרים במסמך עצמו, ובראש ובראשונה עקרונות החופש האקדמי וחופש הביטוי האזרחי", כתב אחד המרצים. מרצה נוסף כתב כי אם המסמך יתקבל, יהיה זה סופה של האקדמיה הישראלית. "אני קורא לכל אדם באקדמיה להפר את הכללים הללו באופן בוטה".

"המל"ג כגוף מסתכן באבדן אמון הקהילה האקדמית, בישראל ומחוצה לה, אם תיתן ידה לסתימת פיות אקדמית באופן המותווה במסמך כשר", כתב מרצה נוסף. "במקרה זה היא תצטייר כגוף חסר עצמאות, הסר למרותו הפוליטית של פוליטיקאי קיצוני, ומוכן להפר כל נורמה של חירות אקדמית ומחקרית".

תכתובות המרצים
תכתובות המרצים | צילום:



חלק מהמרצים אף קראו להשבתת הלימודים בעקבות המסמך, אותו כינו "מפלצתי". "צריך להפסיק מיד את ההוראה בכל המוסדות לשעה בה יערך דיון עם הסטודנטים על חופש אקדמי ודמוקרטיה", כתבו. "צריך להסביר לסטודנטים שבמסווה של הגנה פטרנליסטית עליהם מגנים על השלטון ופוגעים בחופש שלהם. אם המל"ג יאשר זאת, כל אדם ראוי חייב להתפטר מהמל"ג וכל מי שפעיל במסגרת כל ועדה של המל"ג חייב מיד להתפטר גם הוא".

עוד טענו המרצים כי אם לא יערכו למערכה כוללת וחסרת פשרות נגד המסמך, הוא עלול לדרדר תוך שנים מעטות את האקדמיה הישראלית לרמת אוניברסיטאות איראן, סוריה וקובה. "המסמך הוא רשלני באופן קיצוני ומצויות בו קביעות המנוגדות באופן חזיתי לחוק הישראלי", כתבו. "הוא מכיל קביעות שהן מחוץ לתחום ענינו של קוד אתי כגון קביעה שחבר הסגל לא יגדף וישתמש בלשון גסה גם מחוץ לכתלי המוסד".

תכתובות המרצים
תכתובות המרצים | צילום:

נשיא אוניברסיטת אריאל, פרופסור יהודה דנון, דווקא מקבל בהבנה את המסמך. "אני חושב שזה מאוד חשוב שכתבו טיוטה כזו שתהווה בסיס לדיון, המועצה להשכלה גבוהה צריכה לאשר את הקוד האתי הזה ולהתייחס אליו". לדבריו, "בסופו של יום הביטוי היומיומי והאחריות לביצוע הוא של האוניברסיטה. זכותם של הסטודנטים לשמוע דעות מדעות שונות, ותפקיד האוניברסיטה ליישם את זה".

"חופש הביטוי הוא חופש הביטוי האקדמי", הבהיר דנון, "ישנה הפרדה בין האקדמיה לבין הפוליטיקה והדעות האישיות של האדם. מרצה צריך לסקור את כל המידע מסביב, ולתת ביטוי אקדמי להיסטוריה. אסור לו לבוא מתוך דעותיו האישיות לשכנע את הסטודנטים להצבעה מסוג כזה או אחר", סיכם.

תכתובות המרצים
תכתובות המרצים | צילום:

כשר עצמו הדף את הביקורת בנאום שנשא היום באוניברסיטת בר אילן וגם בשיחה עם חדשות 2. "99% מההתבטאויות שראיתי בימים האחרונים בקשר לקוד האתי לא ענייניות", אמר כשר. בנוגע להודעה החריפה של ועד ראשי האוניברסיטאות מאמש, אמר כשר כי "זה האינסטינקט השמרני של הקבוצה שרוצה לשמור על הכוח של עצמה".

בריאיון לחדשות 2 Online כשר היה יותר נחרץ. "עופר שלח פרשן הכדורסל ילמד אותי מה זה אקדמיה?", תהה כשר. "זאת הרמה של הפוליטיקאים, הם לא מעניינים אותי. אני מוכן להקשיב להערות מקצועיות כל אחד יכול ללמוד ממשוב אבל קראתי את כל הטוקבקים קראתי את כל מה שהגעתי אליו בפייסבוק. הכל זבל".