אריאל דניאלי, אבא צעיר לתאומים, כתב אמש (שבת) פוסט שהפך לוויראלי בו הוא טוען שכדי להגיע להורות שוויונית וגברים יוכלו לתפוס תפקיד יותר מרכזי בבית - המדינה צריכה לתמוך ע"י הגדלת ימי חופשת הלידה בתשלום. בשבוע שעבר פרסמנו כי במשרד ראש הממשלה בוחנים בימים אלה מודל מורחב של חופשת לידה לגברים, המנותקת מזו של בנות זוגם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מדינת ישראל בשנת 2018 לא מעניקה לאבות שרוצים לגדל את ילדיהם יחד עם בנות זוגם את האפשרות לעשות זאת", כתב דניאלי בפוסט. "לאבות בישראל יש רק 6 ימים לאחר הלידה להיות בבית, גם זה על חשבון ימי המחלה. רוצה יותר מזה? רק על חשבון ימי החופשה של אשתך", תיאר והוסיף כי הדבר האחרון שאב רוצה, גם לאחר חודש, זה לעזוב את התינוק ואמו ולחזור לעבודה: "זה הדבר האחרון שהילדים שלי צריכים כרגע".
דניאל המשיך והפנה אצבע מאשימה כלפי המדינה: "רוצים לדעת כמה אכפת לממשלה מהמשפחה שלכם? ב-2013 מדינת ישראל הייתה במקום 27 מתוך 33 מדינות OECD בתשלומים ממשלתיים על חופשות לידה והורות". על רקע הבחינה שנעשית במשרד ראש הממשלה, העלה דניאל דרישה בשם ההורים העובדים: "אם באמת אכפת לנו מהילדים שלנו, אנחנו צריכים חופשת לידה והורות משמעותית וארוכה יותר לשני ההורים ביחד. לא פחות מ-3 חודשים בתשלום (12 שבועות)".
בפוסט, דניאל תיאר את חווייתו מתקופתו בחופשת הלידה: "אפשר לי את השקט הנפשי ללמוד את הילדים שלי, לטפל בהם, להאכיל אותם, או בקיצור - ללמוד את הצעדים הראשונים בלהיות הורה. דניאל הוסיף כי לדעתו, צריך להתקיים שינוי משמעותי שיאפשר מתן הזדמנות שווה ואמיתית לנשים: "לא מספיק שנשים 'יצאו מהמטבח', אלא אנחנו הגברים חייבים להיכנס אליו ולמלא שם חלק שווה. בקיצור: הטובים לבית".
במשרד ראש הממשלה בחנו וראו כי בעוד שהחופשה בתשלום המוצעת ליולדות - 15 שבועות - היא סביב הממוצע העולמי, בכל הנוגע לחופשת לידה לאבות - ישראל מפגרת הרבה מאחורי שאר המדינות המפותחות. הבחינה נעשית במטרה לראות האם ניתן לשנות את המצב הקיים היום, בו המדינה מציעה לאבות טריים לקחת חופשת לידה על חשבונה רק כחלק מהימים שניתנים לאם הטריה, ורק לאחר שישה שבועות. כתוצאה מהתנאים הללו, שיעור הניצול של אפשרות זו הוא אפסי, רק כחצי אחוז.
אחת המדינות שבהן שיעור הניצול של החופשה הוא הגבוה ביותר זו שוודיה, בה כ-90% מהגברים יוצאים לחופשת לידה. היום ובמהלך השבוע תשודר במהדורה המרכזית סדרת כתבות בנושא, בה ייבחנו מה הם מקבלים, האם גם בישראל אפשר לעשות יותר וכמובן - מה המחיר של המהלך?