בשנים האחרונות נמצא אחוז הגברים החרדים שעובדים בעלייה מתמדת. אך לצד הנתונים המעודדים, בשנה האחרונה המגמה התהפכה - ולראשונה גם נרשמה בה ירידה. אם ב-2002, שנת השפל, רק 35.5% מהם עבדו - בשנת 2016 זינק הנתון ללא פחות מ-52%.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ב-15 השנים האחרונות נרשמה עלייה עקבית באחוז התעסוקה בקרב הגברים החרדים. לצד הנתון המרשים הזה, ב-2017 המגמה נעצרה - ואפילו נרשמה ירידה קלה: רק 50% מהגברים החרדים השתלבו במעגל העבודה, 13% פחות מהיעד הממשלתי שנקבע לעוד שנתיים.

ד"ר גלעד מלאך מהמכון הישראלי לדמוקרטיה ניתח את הנתונים והצביע על מספר שינויים שקרו במקביל ב-2016 ויכולים להסביר את התהפכות המגמה. באותה שנה בין היתר הוכפלה קצבאות האברכים והועלו קצבאות הילדים. בנוסף, הוחזרה הבטחת ההכנסה לאברכים וגם הסבסוד במעונות יום לנשים עובדות, שאינו מותנה בעבודה כלשהי של האבא.

955404
צילום:

אחת המשמעויות האפשריות לכך היא שייתכן והממשלה הנוכחית, שבה המפלגות החרדיות מהוות שותפות מרכזיות בקואליציה, גורמת לכך שיש לחרדים פחות תמריץ לצאת לעבוד.

עם זאת, יש לסייג את הנתון הזה משתי סיבות: מדובר בירידה שנמדדה רק שנה אחת, וחלק מאותן קצבאות עליהן הצביע ד"ר מלאך היו קיימות גם בתקופות קודמות. כך למשל בשנת 2012, במהלכה נשמרה העלייה בכמות הגברים החרדים שיוצאים לעבודה.

בשל מרכזיות החרדים בממשלה הנוכחית, סביר להניח שהקואליציה לא תנסה לנקוט צעדי ענישה כלשהם אבל היא כן יכולה לייצר הכשרה מקצועית שגם תעזור להשתלב וגם תספק תמריץ שההכנסה תהיה גבוהה יותר. אם זה לא יקרה - היעד של 63% שנקבע יהפוך ללא יותר חלום רחוק.