לפני שלושה חודשים ערכה הסתדרות המורים סקר בקרב כ-8,000 עובדי הוראה. 70% מהמורים הודו שהותקפו מילולית או פיזית על ידי תלמידים. פגשנו חמש מורות מחמישה בתי ספר שונים שסיפרו לנו על שגרת היום-יום שלהן, על הקשיים והאלימות שהן חוות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"האלימות נמצאת בכל בתי הספר", סיפרה יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים. "בכל מקום בארץ, ללא הבדל מגזר, ללא הבדל בין מקום מבוסס או מקום פחות מבוסס וללא הבדלים בין המרכז, הצפון או הפריפריה. צריך לטפל בזה".
כחלק מהניסיונות להכין את המורים להתמודדויות בבית הספר, בנו באוניברסיטת בר אילן יחד עם משרד החינוך מרכז סימולציה אליו מגיעים מורים, ובעזרת שחקנים הם מדמים את מה שקורה בבתי הספר. כך לומדים המורים איך להתמודד גם עם הבעיה הזו של האלימות.
המורים סובלים מאלימות לא רק מצד התלמידים, ישנם מורים שהפכו לשק חבטות, גם מידי ההורים שלהם. רוני היא גם מורה וגם אחראית ההסעות בבית הספר. יום אחד כשהורידה תלמידה שהתפרעה מההסעה, היא חטפה מאימא שלה: "האמא באה בסערה, והתחילה לצעוק ולהסתער עליי, ביקשתי ממנה שלא תתקרב. היא הסתובבה, לקחה חפץ והשליכה אותו לכיווני".
נושא האלימות כלפי עובדי הוראה הגיע עד לכנסת בחודש האחרון. הרבה מורים דיברו שם בוועדת החינוך, וגם רוני - שנותרה פגיעה ומפוחדת: "אנחנו מרגישים כמו בשר תותחים , ולא יכול להיות שיהיה מצב כזה, שנרגיש ששולחים אותנו לחזית".
כל המורים שפגשנו דיברו על תחושת השליחות, על אהבת הילדים ועל הרצון לעבוד במקצוע מכובד. אבל בשטח - הם כבר מרגישים את הייאוש וחלקם אף מודים: "לא נמשיך להיות מורים - אנחנו רוצים שקט".