אתם זוכרים את מסיבת העיתונאים בה שרי האוצר והבריאות הכריזו על רפורמה בטיפול הסיעודי בקשישים? דובר על מעין תכנית סיעוד ממלכתית, שאמורה להרחיב את הסיוע שהמדינה מעניקה לקשישים. למרות ההכרזות החגיגיות, מתברר שלתכנית יש לא מעט מתנגדים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מה אמורה לכלול התכנית הזו? מצד אחד הרחבת שעות הסיעוד שכולנו מכירים, יותר שעות של טיפול בקשישים אבל מהצד השני במקום חלק מהשעות רוצים לתת כסף, מזומן, לקשישים, ושכל אחד מהם יעשה עם זה מה שהוא חושב - כך זה יעבוד: בישראל יש 160,000 קשישים סיעודיים - 40,000 מהם מוגדרים במצב קשה, חמור יותר. 40,000 במצב בינוני ו-80,000 במצב קל יחסית.
לאלה שמצבם מוגדר כחמור ביותר יוסיפו שעות של מטפל בבית. מי שעד היום קיבל 22 שעות יקבל אחרי השינוי 30 שעות, תוספת משמעותית ללא ספק של שמונה שעות - אבל יש "אבל" גדול מאוד בתכנית הזו. הוא נוגע לקשישים שמצבם יחסית מוגדר הקל ביותר, חלק מקבוצה גדולה של קשישים שקיבלו עד כה סיוע של 10 שעות טיפול.
לפי התכנית החדשה - הם לא יהיו זכאים יותר לשעות אלא לכסף. 1000 שקלים. כמה שעות שווה הסכום הזה? רק 5 שעות - מחצית ממה שהם קיבל עד עכשיו. וגם בקרב הקשישים שמצבם חמור, גם הם יקבלו במקום 4 שעות טיפול - כסף, גמלה חודשית כברירת מחדל, בערך 800 שקלים. רק מי שיבקש יוכל לקבל הכל בשעות טיפול.
רשימת המתנגדים לתכנית הזו ארוכה מאוד - חברות הסיעוד מן הסתם, שמתריעות מפני פיטורי מטפלים, אבל כמובן שיש להם אינטרס עסקי. גם העובדים הסוציאליים, האגודה לזכויות האזרח וגם שר הרווחה חיים כץ מתנגדים - הם טוענים שקרובי משפחה של הקשישים עשויים לקחת את הכסף למטורתיהם, שאפשר יהיה לקנות איתו פחות עזרה ממה שהמדינה נתנה לפני ושזה עניין פוליטי, לחלק כסף שאנשים ירגישו בחשבון הבנק.
במשרד האוצר טוענים שבעולם זו המגמה, ברמות הנמוכות לתת כסף ולא עזרה ושיש מחסור במטפלים סיעודיים ולכן צריך להעביר אותם מהקשישים שמצבם טוב יותר יחסית, לאלה שזקוקים מאוד ומצבם גרוע יותר ושהם משקיעים כסף רב בטיפולים בקהילה שאמורים להחליף את המטפל בבית.
היום (שני) מתחיל הדיון על הסעיף הזה בחוק ההסדרים בכנסת, לפחות כרגע כל הגורמים שמתנגדים לא קונים את ההסברים המפורטים ובטוחים שזה יעשה הרבה יותר נזק מאשר תועלת.