תעסוקת נשים בעלייה: נתוני שירות התעסוקה מראים על שינויים דרמטיים בתעסוקת נשים בישראל בשלוש השנים האחרונות. ירידה של 24% בשיעור המתייצבות בלשכות התעסוקה, 38% פחות נשים הדורשות הבטחת הכנסה וירידה במספר המבקשות דמי אבטלה. עם זאת עדיין קיימים פערים מגדריים בין נשים לגברים ואתגרים נוספים. שר העבודה והרווחה, חיים כץ: "שילוב נשים במעגל העבודה הכרחי לחיזוק החוסן הכלכלי והחברתי".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לרגל יום האישה הבינ"ל בחן שירות התעסוקה את השינויים וגילה נתונים מעודדים. כך, בחודש ינואר 2015 התייצבו כ-116,000 נשים בלשכות ברחבי הארץ, בעוד בחודש ינואר האחרון התייצבו כ-88,500 נשים בלבד. ירידה של 24%. באותה תקופה הייתה ירידה דומה בקרב אוכלוסיית הגברים אשר עמדה על 20% בלבד.
נתון מעודד נוסף הוא הירידה בבקשות להבטחת הכנסה. בינואר 2015 עמד מספר הנשים התובעות הבטחת הכנסה על כ-64,400 ואילו בינואר 2018 מספר תובעות הקצבה עמד על כ-39,900. מדובר על ירידה של כ-38%. גם נתון זה עולה על אחוזי הירידה בקרב אוכלוסיית הגברים שעמדה על 32%.
למרות נתונים אלו, ישנם נתונים בהם לגברים יש יתרון על פני נשים בעולם התעסוקה. דוגמא לכך היא שעל אף שחלה ירידה של 6.6% במספר תובעות האבטלה, חלה ירידה 10.2% בנתון המקביל בקרב גברים.
בנוסף לכך, ישנן תופעות המייחדות את הנשים בעולם התעסוקה לרעה ומוסיפות לאתגר את השתלבותן. אחת מהתופעות היא סוגיית פיטורי הקיץ ממנה נשים הן המושפעות העיקריות. מרבית מפוטרי ומפוטרות הקיץ הן עובדות בענף ההוראה, חינוך והדרכה ומשמעותם זמניים לתקופת הקיץ. בעוד מספרם של גברים התובעים אבטלה בחודשי הקיץ עולה קלות וגדל בשיעור של כ-3% ביחס למספרם בחודש ממוצע, בקרב נשים עולה מספרן של תובעות אבטלה בחודשים אלו בכ-24% ביחס למספרן בחודש ממוצע.
מרבית מפוטרי ומפוטרות הקיץ הן עובדות בענף ההוראה, חינוך והדרכה. בענף זה ניתן לראות מדי שנה ובקרב כלל האוכלוסיות והמגזרים בישראל זינוק במספר תובעות האבטלה בחודשי הקיץ, כאשר בקרב הגברים לא נרשמת חריגה ומספרם נשאר יציב לאורך כל חודשי השנה.
ומה בנוגע לשאר העולם? נתוני ה-OECD מעלים כי אחוז ההשתתפות של נשים בגילאי 25-64 בכוח העבודה בישראל עמד בשנת 2016 על 75.1%. זאת לעומת הממוצע בקרב מדינות ה-OECD, בהן שיעור הנשים המשתתפות בכוח העבודה עמד על 68.1%.
שר העבודה והרווחה חיים כץ התייחס למידע: "אני מברך על הנתונים המעודדים בנוגע לשילוב גובר של נשים בשוק העבודה. פעילות משרד העבודה והרווחה ושירות התעסוקה מביאה לכך שיותר נשים, ובמיוחד בשכבות המוחלשות, יוצאות ממעגל הקצבאות ונכנסות לעולם התעסוקה. פעילות מבורכת זו הכרחית לחיזוק החוסן הכלכלי והחברתי ובכוונתי להמשיך ליישמה".