כל כך הרבה רוצים להתנדב, אז למה זה כזה קשה? רגע לפני שיתגייסו לשירות צבאי, יותר מ-3,000 צעירים יקדישו שנה מהחיים וייצאו לשנת שירות. בשנה הזו הם מתנדבים בשכונות מצוקה, במוסדות חינוך, בתנועות נוער ומשתלבים בפעילויות קהילתיות נוספות וחשובות. 400 אלף ילדים נהנים ישירות מהפעילות הזו, והביקוש להתנדב מטורף. אבל עד כמה שזה נשמע מבורך ופשוט - ככה זה מסובך.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"המיונים הם שלב מאוד קשה בתהליך הזה", מספרת קורל עידה, מהנהגת החוף של שבט הצופים "דן" בבת ים. "קשה להתקבל לשנת שירות. בסופו של דבר, אחרי כל המיונים, מתקבלים רק 550, שליש בערך מכל מי שפנה".
הממיינים לשנת השירות קורסים. כך למשל בצופים, תנועת הנוער הגדולה בישראל, מתמודדים על כל תקן לשנת שירות בין שמונה לעשרה בני נוער. ולמה נוצר המצב הזה? כי המדינה החליטה שלמרות התועלת הגדולה של הפעילות בשנת השירות, התקציבים דווקא יצטמקו. 10 מיליון שקלים בסך הכל אמור משרד הביטחון להעביר למתנדבים, אבל כבר שנתיים שזה לא קורה. ובשנה הבאה - קיצוץ התקציב צפוי לרדת ב-20%.
אחד מכל שלושה בני שנת שירות גם ייצא לקורס פיקודי בצה"ל - פי שלושה משאר המתגייסים לצה"ל, כך שלמעשה המדינה מפסידה גם מפקדים טובים לעתיד. "יש בזה הפסד, כי בן אדם שרוצה לחנך ולתת מעצמו - לא נותנים לו", מוסיפה קורל. "אולי זה איזשהו פספוס למדינה. כמה שאני נותנת - אני רק אקבל מהשנה הזו".
תגובת משרד הביטחון: בשנת 2015 אישר מנכ"ל משרד הביטחון, באופן חד פעמי, סיוע בהיקף עשרה מיליון ש״ח למפעל השנת שירות. מעולם לא התקבלה החלטה בוועדה הבינמשרדית שהמשרד יעביר תקציב מידי שנה לטובת הנושא. האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון ימשיך ויקצה דחיות גיוס, וכן גם יתמוך בשנות השירות בכל האמצעים שלרשותו כפי שעשה עד היום.