משרד החינוך נלחם בבריונות הרשת: במסגרת הליך שנועד להסדיר את הטיפול באירועים מסוג זה במערכת החינוך, יוציא המשרד חוזר מנכ"ל מפורט ובו שורת הצעדים שיש לנקוט במקרי האלימות שמקורם ברשתות החברתיות. מאחר שאירועים מסוג זה הפכו לנפוצים יותר בשנים האחרונות כך שאפילו ילדים "מקובלים" חברתית מצאו את עצמם לעתים מרוסקים לנוכח דברים שכתבו עליהם תלמידים אחרים שהסתתרו מאחורי מקלדת - הוחלט במשרד החינוך לפרסם את החוזר המפורט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החוזר החדש, שנמצא בשלבי אישור אחרונים, יחלק את הפגיעות בתלמידים ברשת לשלוש קטגוריות: פגיעה חד-פעמית, פגיעה ממושכת ופרסום צילום עירום ומין. כך למשל, במקרה של פגיעה מתמשכת ברשת, מחויבים המנהלים לנקוט שורה של פעולות שהוגדרו כ"פעולות חובה": עצירת הפגיעה באמצעות הסרת החומר מהרשת, תיעוד האירוע (בין השאר באמצעות צילומי מסך), דיווח להורי הילדים המעורבים והפיקוח ולהשעות את התלמיד הפוגע. בנוסף, במסגרת הצעד שהוגדר כ"רשות", נקראים המנהלים לדווח על הדבר למשטרה.
במקרים חריגים כגון הפצת תמונות עירום או יחסי מין ברשת, מיישר משרד החינוך מיישר קו ולא משאיר למנהלים מקום לשיקול דעת באשר לעירוב המשטרה. כך לדוגמה, במסגרת פעולות החובה, נדרשים המנהלים להגיש תלונה למשטרה או לשירותי הרווחה - זאת לצד הצעדים הנדרשים במקרים אחרים.
טלפון נייד בשיעור? המכשיר יוחרם, אך לצוות אסור לחטט
חשוב להדגיש שבכל המקרים משרד החינוך עומד לאסור על מורים ומנהלים לחטט במכשירים הסלולריים של התלמידים. על פי ההנחיות החדשות, ניתן לבקש ולהפציר בתלמידים להעביר את המידע, אבל למורים אסור "לעיין" בחומר בלי רשות. במקרים קיצונים ניתן לבקש את התערבות המשטרה בעריכת חיפוש בהתאם לחוק.
אך למרות זאת, חשיבותו של החוזר נעוצה בעובדה כי הוא מבהיר מפורשות שלמערכת החינוך יש אחריות מלאה גם על אירועים חברתיים שמתרחשים אחרי שעות הלימודים, ומשרטט בפני אנשי החינוך מפת דרכים להתמודדות איתם.
במשרד החינוך נותנים מענה לבעיה נוספת ומחדדים כי השימוש באמצעי "טכנולוגיה אישית" כמו טלפונים ניידים, טאבלטים, מצלמות וכו' בזמן שיעור ובבחינות - אסורה, אלא אם ניתנה הנחיה לפעילות על ידי הצוות החינוכי. במקרה של שימוש חוזר בטלפון נייד בזמן שיעור- בית הספר יבחר להגיב באופן הדרגתי על פי מדרג צעדים העומד לרשותו. בין הצעדים: הפקדת המכשיר במזכירות בית הספר, תוך שמירה על צנעת הפרט (אסור לחטט במכשיר בשום שלב), הזמנת הורים, התייחסות בתעודה בסעיף ההתנהגות ואף הטלת כתיבת עבודה בנושא על התלמיד.