בתום כנס של גזברי השלטון המקומי שנערך השבוע באילת, נסעו היום (חמישי) המשתתפים לנמל התעופה באילת, שם לטענתם, הופרדו הגזברים הערבים מהיהודים למטרות בידוק ביטחוני. לטענת נציגי הגזברים הערבים, הם חשו השפלה מההפרדה הזו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לטענת אותם גזברים, חבריהם היהודים שהגיעו איתם ביחד לנמל התעופה אפילו לא נעצרו לתשאול בעמדות הבידוק. "הושפלתי, הרגשתי שאני האיום הביטחוני הראשון למדינת ישראל", אומרת רים אסדי קנאנה לחדשות 2 Online. "היינו עם גזברים יהודים מכל הארץ ורק אנחנו עברנו את הבידוק והתשאול. אפילו המתנות לילדים שלי - כדור ובושם - נבדקו, כשהיהודים שהיו אתנו לא נבדקו כלל".
יחד עם קנאנה היה גם מישיל גנטוס, גזבר עיריית סכנין. "בהתחלה, כשרק שמעו את שמי, לא בדקו אותי, אך לאחר שאמרתי שאני מסכנין עברתי שוב את הבידוק כמו שאר עמיתי הערבים", סיפר. "ההרגשה קשה, במיוחד כשבמהלך הכנס הרגשנו את ה'ביחד' ואת הדו קיום עם הגזברים היהודים. הכל נהרס במספר דקות בשדה התעופה של אילת".
הגזברים היהודים שהיו במקום סיפרו על תחושת אי נוחות במעמד הזה. "זה באמת משפיל שבזמן שאנחנו זרמנו בתור, הם נתקעו עם הבידוק והשאלות המטומטמות", סיפר אחד הגזברים היהודים.
"אפלייה בניגוד לחוק"
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) הודיע כי בכוונתו להגיש תלונה לשר התחבורה ולמנהל רשות שדות התעופה בעקבות המקרה. "מדובר ביחס מפלה האסור על פי חוק", אמר. "היחס לאזרחים הערבים בשדות התעופה בארץ הוא אות קין על מצחה של מדינת ישראל".
מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה כי "מתחקור ראשוני של מצלמות האבטחה וצוות הבודקים עולה כי הבידוק הביטחוני היה לעילא ולעילא, ללא דופי וללא קשר לגילם, מינם ומוצאם של הנבדקים. בדיקת מריחן נעשית על פי שיקול דעת ועל פי הוראות מערכת הביטחון. הניסיון להטיל מורא על בודקי הביטחון ונותני השירות תוך שימוש במצלמה הטלפון ויצירת פרובקציה בצעקות - 'אתם בודקים אותי בגלל שאני ערבי' - לא תרפה את ידם של מי שאמונים על ביטחון הטיסה והנוסעים".
רק אתמול דחה בג"ץ עתירה של האגודה לזכויות האזרח שתבעה לבטל את קריטריון הלאום בבידוק הביטחוני בשדות התעופה. בעקבות הגשת העתירה הוכנסה לשימוש מערכת בידוק חדשה בנתב"ג שאמורה להקל על חווית הבידוק של הנוסעים הערבים, ומבחינת בג"ץ, היה די בכך כדי לקבוע שהעתירה הינה מיותרת.
עו"ד עאוני בנא שהגיש את העתירה אמר: "אכן, העתירה שלנו הביאה לשיפור מסוים בתהליך הבידוק ולהקלה לנוסעים ערבים בנתב"ג, אבל אזרחים ערבים ממשיכים לחוות השפלות שכרוכות בבידוק הביטחוני השונה והמפלה, בנתב"ג ובשדות תעופה נוספים".