למרות פעילותן הנמרצת של עמותות הנזקקים לקראת הפסח, יוותרו מאות קשישים ועריריים גם השנה ללא מצרכים בסיסיים לחג. רבים מהם מסבירים כי היקפי קצבאות הזקנה והנכות לא מאפשרים להם להצטייד במוצרי מזון, ובטח שלא לארח את הילדים ואת הנכדים לסדר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רויטל אנגל בת ה-69 מצפת עמלה בימים האחרונים על ניקיון הדירה שבה היא מתגוררת כמו בכל חג פסח, אולם אווירת החג לא מורגשת בבית. "החיים שלי בזבל", היא אומרת בעצב. "אני מקבלת 2,700 שקלים בחודש עם השלמת הכנסה, ומזה יורדים לי 900 שקלים עבור שכירות. מ-1,800 השקלים שמהם אני אמורה להתקיים אני צריכה לשלם גם מים, חשמל ותרופות. עכשיו קניתי כדורים שהם לא בסל ואני זקוקה לעזרה".
גם דב טשרנוק מירושלים יעביר את ערב החג לבדו, בדיוק כמו בשנה שעברה. את מרבית קצבת הנכות שלו הוא משלם למטפל הצמוד שלו, כך שלקניית מזון לא נשאר יותר מדי. את תקוותו המעטה הוא תולה בעמותות שמספקות לו אוכל כשר מדי שנה.
על פי נתוני המוסד לביטוח לאומי, אחת מכל חמש משפחות של קשישים בישראל סובלת מחרפת העוני. נתון לא מפתיע לנוכח העובדה כי סכום קצבת הזקנה עומד על 1,500 שקלים בלבד. במצב הכלכלי כיום, גם ילדיהם של הקשישים אינם יכולים לתמוך בהם, כך שעיקר הנטל נשען על גורמי הרווחה.
"מצבם של הקשישים הוא הכי קשה", אומר מנכ"ל "הקרן לידידות", ציון גבאי. "אלה שלא מסוגלים במהלך היומיום לממן את האוכל, את התרופות ואת התחזוקה השוטפת של הבית, ודאי שאינם מסוגלים לחגוג ולשים משהו על שולחן הסדר".
לסיוע נוסף ניתן לפנות לאנשי הקרן לידידות בעמוד הפייסבוק, במייל keydidut@ifcj.org.il או למספר הטלפון 02-6461400.