במהלך החודשים האחרונים החל השיקום של קיבוץ כפר עזה, שנפגע קשות בטבח 7 באוקטובר, ביוזמה אזרחית של מתנדבים, אנשי מקצוע וארגון "אחים לנשק". הקיבוץ איבד 65 מחבריו, 18 נחטפו, חלקם עדיין בשבי, ורבים מהבתים נחרבו או נותרו ריקים. המדינה התקשתה לספק מענה מיידי, ובעוד מנגנוניה משותקים - הוקם חמ"ל אזרחי שפעל במקום המדינה.


הפרויקט הראשון שהושלם הוא "הרצפות הירוקות" – שיקום של 16 יחידות דיור בשכונה הוותיקה, שנבנו מחדש בעזרת תרומות, התנדבות ויוזמה עצמאית. המתנדבים, בהם חיילי מילואים, אדריכלים ואנשי מקצוע מכל הארץ, הפכו את השטח ההרוס לשכונה מזמינה ומאובזרת, כשהם בוחרים שלא להציב סורגים או דלתות ממוגנות - כהצהרה על חזרה לחיים.

עמרי רונן, סרן במילואים ואחד מראשי היוזמה, התייחס להאשמות שהופנו כלפי אנשי "אחים לנשק" כמי ש"משרתים את האויב": "החיילים שלי לא חשבו ככה. הם ראו שקוראים לי בוגד, וזה חודר לצבא. אני עדיין אוהב את האנשים האלה, אני חושב שהם טועים. הצליחו לשכנע אותם שאני הבעיה במדינת ישראל. זה עצוב לי. אבל אני חושב שנצליח לשכנע".

רבים מהמתנדבים בפרוייקט איבדו חברים או בני משפחה. עמרי רונן חזר איתו לבית שבו נרצחה סבתו נירה. בבית הזה נמצא יומן עם מסר מאיים שהותירו המחבלים: "גדודי עז א-דין אל-קסאם היו כאן. אתם ציונים, אתם תמותו ולא תישארו כאן".
בחנוכת השכונה אמרו המתנדבים כי הם רואים בעשייה המשך למפעל הציוני, ומסר של תקווה ואחדות דווקא בשעת שבר. מיכל לוינסון, שגרה באחד הבתים שהוסבו לדירות לדוגמה, ביקשה להשאיר פגיעת פגז לא מתוקנת "עד שיחזרו החטופים". על שלט הכניסה לשכונה נכתב: "ביצוע - אזרחי ישראל". עמרי סיכם: "הבטחתי לסבתא שאעשה הכול לשקם את מפעל חייה. לא חיכינו לאף אחד - ואנחנו עדיין מאמינים שהמדינה תגיע".
תגובות