ליאת בן ארי, המשנה לפרקליט המדינה והתובעת במשפט נתניהו, הודיעה בשבוע שעבר על פרישה מהפרקליטות לאחר 27 שנה. מקורביה של בן ארי שיתפו בשיחה בלעדית עם N12: מה הסיבות שהובילו אותה לקבל את ההחלטה, האם הסימנים היו שם כבר קודם, ולאן פניה של הפרקליטה שהמלחמה בשחיתות ציבורית היתה נר לרגליה?

"הרגשתי אחרי 27 שנים בתפקיד, שמספיק ודי. אבל אני עוד לא מרגישה הקלה, זה עוד לא שקע", סיפרה למקורביה ליאת בן ארי, בסוף השבוע האחרון. בן ארי, שהובילה את צוות התביעה במשפט נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי האלפים – פורשת לאחר שנים סוערות בהן סבלה מהתקפות אישיות, חוזרות ונשנות מצד פעילי ימין ומצד אנשי נתניהו. התקפות אלה כללו הפגנות מול ביתה ואיומים על בני משפחתה.

עמית חדד, ליאת בן ארי (צילום: פלאש 90)
הובילה את צוות התביעה בתיקי האלפים (ארכיון) | צילום: פלאש 90

תחושת מיצוי, התקפות אישיות וחוסר גיבוי מהמערכת

בהודעה הרשמית שהוציאה הפרקליטות, נכתב מטעמה של בן ארי כי הסיבה לפרישתה היא תחושת מיצוי, ללא קשר למשפט נתניהו. אולם, מקורביה מספרים כי להתקפות האישיות ולחוסר הגיבוי שהרגישה מצד המערכת, היה חלק בכך. בן ארי, כך מקורביה מספרים, אמרה כי רק חלק מהתקפות אלה נחשף בתחקיר "עובדה". בתחקיר, הוצגו התכתבויות מתוך הפלאפון של חני בליוויס, ראש הלשכה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יחד עם רעייתו שרה. "חייבים דחוף להפיץ ולקרוא לפתיחת חקירה והשעייתה" כתבה נתניהו לבליוויס, בקשר לחשד שהתגלה על עבירות הבנייה בביתה של בן ארי. "עובדים לקבל חומרים," כתבה לה בליוויס בחזרה, "ילכו לה על הראש". מול ביתה של בארי החלו להצטבר באותה עת הפגנות מצד פעילי ליכוד, ובתחקיר מוצג כיצד שרה מבקשת מבליוויס להפיץ סרטון של אחד מהפעילים מההפגנות נגדה. "תגידי לו שימשיך, שלא יתייאש" – כתבה שרה לבליוויס. ובהתכתבות אחרת שהוצגה בתחקיר, כתבה לבליוויס מפורשות: "חייבים להתחיל בשבוע הבא את המחאה נגד המשפט ונגד בן ארי".

חני בליוויס לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: עובדה)
התכתבויות בתחקיר "עובדה" חשפו את התוקפנות נגדה כפרקליטה (ארכיון) | צילום: עובדה

גורמים בכירים בפרקליטות סיפרו ל-N12 כי עיקר הקושי של בן ארי היה הפגיעה בבני משפחתה והחדירה למרחב האישי שלה. נגד פעילת הליכוד אורלי לב והפעיל רמי בן יהודה הוצאו צווים למניעת הטרדה מאיימת בשל התבטאויותיהם בעניין בן ארי. בן יהודה פרסם סרטון שאיים עליה ועל בני משפחתה, ולב פרסמה התבטאויות ברשת נגד בנה של בן ארי. באחד הדיונים בעניינה של הפעילה לב אמרה בן ארי: "נחצה קו אדום. הבקשה היא לא כלפיי אלא כלפי משפחתי. אין סיבה שהבן שלי לא יוכל לצאת מהבית. חיכו לו מחוץ לבית – והיינו צריכים להוציא אותו מדלת אחרת. הוא ספג קללות ואיומים בכל מקום" – הציטוט הזה, אולי מבטא יותר מכל את תחושותיה - שלא ההתקפות עליה ישירות הן אלה שהכאיבו לה במיוחד, אלא בעיקר על בני משפחתה.

המקורבים מספרים כי ההתקפות על בני משפחתה פגעו בה אישית. הם סיפרו על ניסיונות ברשת להפיץ שמועות ולפקפק בשירותו הצבאי של בנה של בן ארי, והפצת פייק ניוז על כך שאין לה אחות – בזמן שישבה שבעה על אחותה נעמי. לכך, לפי מקורבים, גם נלוותה התחושה של בן ארי כי היא אינה מקבלת מספיק גיבוי מהמערכת בנוגע להתקפות האלה, ובפרט לגבי טענות שקריות של תומכי נתניהו שהופצו ברשת כי בנה של בן ארי תקף שוטר. כבר לפני שנתיים פורסמה כתבה בגלובס, בה עלו טענות של מקורבים כי היא אינה מקבלת מספיק גיבוי מהמערכת, וכי היא שוקלת לעזוב.

גורמים בפרקליטות מציינים שהמתקפות שחוותה בן ארי בשנים האחרונות הן חסרות תקדים. על אף שבעבר פרקליטים היו מאוימים פיזית, הם מעולם לא הוכפשו ציבורית ותקשורתית כמו בן ארי, ולא הכירו את מה שמכונה "מכונת הרעל". בסוף, הם מדגישים, כל מה שיש לפרקליט הוא שמו הטוב. כעובדי ציבור הם אינם יכולים להשיב באופן חופשי למתקפות כלפיהם – ועליהם לנהוג ולפעול באופן ממלכתי. לצד זאת, אין להתעלם מכך שהמשפט של נתניהו, בשונה למשפטים מהעבר בעלי פרופיל ציבורי גבוה, מתנהל בשיאן של הרשתות החברתיות, מה שמגביר את עוצמת המתקפות כלפי הפרקליטים. בן ארי נאלצה אף להגיע לדיונים הראשונים במשפט נתניהו עם אבטחה, בשל האיומים עליה ועל משפחתה.

התובעת ליאת בן-ארי  (צילום: אורן בן חקון)
התובעת בן ארי - הגיעה לדיונים עם אבטחה עקב איומים (ארכיון) | צילום: אורן בן חקון

גם בהודעה הרשמית שהוציאה הפרקליטות וגם לפי מקורבים, משפט נתניהו לא היה הסיבה שבגללה פרשה בן ארי. היא ניהלה את התיק מלמעלה, וכמעט שלא הגיעה לדיוני ההוכחות בתיקים. בשנה וחצי האחרונות, גם המעורבות שלה בתיק הלכה ופחתה. היא לא ייצגה ולא טענה בבית המשפט, ומי שמנהלים את התיק הם צוות פרקליטים בכירים - יהונתן תדמור, פרקליט מיסוי וכלכלה, יהודית תירוש – התובעת בתיק 4000 ואלון גילדין התובע בתיקים 2000 ו-1000. מסיבה זו, פרישתה לא אמורה להשפיע על התיקים, ולעזיבתה אין כל קשר לאופן שבו מתנהל התיק.

גם בפרקליטות היה ברור שפרישתה היא עניין של זמן בשל תחושותיה. ההודעה על פרישתה בשבוע שעבר לא התקבלה בהפתעה גדולה במסדרונות הפרקליטות: "הטיפול במשימות המאתגרות והרבות לאורך השנים, ובפרט בתפקידיי האחרונים, היה כרוך בעומס רב ובאחריות כבדה, שהביאו גם לתחושת מיצוי", מסרה בן ארי בהודעה הרשמית על פרישתה.

מהתובעות הקפדניות ביותר במאבק בשחיתות הציבורית

מלבד תיקי נתניהו, בן ארי עמדה בראש ניהול תיקי החקירות נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט בפרשת הולילנד. במסגרתם, הוגש כתב אישום לראשונה בגין שוחד נגד ראש ממשלה לשעבר. כמו כן, כשכיהנה כראש פרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה, ניהלה את המשפט של איש העסקים נוחי דנקנר, שהורשע בהרצת מניות של חברת אי.די.בי אחזקות, שהיה זה אחד התיקים המתוקשרים והגדולים ביותר במדינה בתחום עבירות צווארון לבן.

אהוד אולמרט (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
בן ארי: ניהלה גם את תיק החקירות נגד רה"מ לשעבר אולמרט (ארכיון) | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

בן ארי הותירה את חותמה בפרקליטות כאחת מהתובעות הקשוחות והקפדניות ביותר, שהמאבק בשחיתות ובעבירות מתחום טוהר המידות, הוא נר לרגליה. לא אחת הביעה את תסכולה, בין אם בפני סטודנטים או בפני פאנלים באקדמיה, על הפער שבין הדין בעניין עבירות שחיתות לעומת האופן שבו הציבור תופס אותן. בין הדוגמאות שנחרטו בלבה לנושאים האלה, הן המהירות שבה דנו בציבור ובתקשורת על חזרתו של חה"כ צחי הנגבי לפוליטיקה לאחר שהורשע בעדות שקר ושהוטל עליו קלון – וכן הסיבוב של אולמרט בקניון ביום שבו שוחרר מהכלא.

כעת לא ברור לאן מועדות פניה של בן ארי, שבאופן רשמי היא תסיים את תפקידה בסוף החודש. פרקליט המדינה, עמית איסמן, כתב עליה בהודעה שיצאה מטעם הפרקליטות כי הוא "משוכנע שליאת תמשיך לתרום לחברה הישראלית גם בהמשך דרכה". לפי מקורביה של בן ארי, כרגע השאיפה הקרובה שלה היא לעכל את הפרישה, לנוח וללכת לים. כיצד פרישתה של פרקליטה נחושה כמותה במאבק בשחיתות הציבורית, תשפיע על הפרקליטים הבאים ועל המאבק של מערכת אכיפת החוק בתיקים מהסוג הזה? כנראה שרק העתיד יגלה.