ראשי רשויות ויישובים בצפון הביעו היום (שני) זעם למשמע הדיווחים על הפסקת האש המסתמנת בין ישראל וחיזבאללה. "ממשלת ישראל עושה את הדברים בידיעה - ומוסרת את תושבי הצפון לידי החיזבאללה", זעק בשידור איתן דוידי, יו"ר ועד מושב מרגליות.

איתן דוידי יו"ר מושב מרגליות (צילום: מהדורה מוקדמת, קשת 12)
יו"ר מושב מרגליות איתן דוידי | צילום: מהדורה מוקדמת, קשת 12

בריאיון לעמליה דואק ועופר חדד ב"מהדורת היום" כינה דוידי את ההסדרה האפשרית "הפקרות" ו"פשע". "ממשלת ישראל מכריזה היום על מלחמת לבנון הרביעית, שולחת אותנו לגורלנו", אמר יו המושב המפונה בכאב. "מעולם לא הייתה הפקרות כזאת. פשע לעשות את זה לתושבי הצפון. מה זה, עדר כבשים לשחיטה? הסתובבתי אתמול במלונות, תושבים באבל. לאן ביבי רוצה להביא אותנו? תשב עם ראשי היישובים, ביבי, תעצור רגע, לאן אתה רץ?"

דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה, אמר לגיא פלג שהוא קורא לתושביו לא לחזור - ולמצוא מקום במדינת תל אביב. "מי שאומר שמטרות המלחמה הושגו לא דובר אמת. אומנם איום החדירה והמנהרות הוסר כמעט לחלוטין, אבל אנחנו עדיין עם איום ירי נ"ט, במיוחד מטולה שחטפה בשנה האחרונה מעל 450 כאלו", אמר אזולאי.

"למה הממשלה הכי ימנית שהייתה אי פעם בישראל הולכת להסכם כניעה מול חיזבאללה ועושה מולו מו"מ?", תהה ראש מועצת היישוב הצפוני ביותר במדינת ישראל. "לא נקבל חיים כמו שחיו בדרום בעשרים שנה האחרונות. "את ממשלת ישראל מעניין הכול, רק לא איך להחזיר אותנו הביתה בביטחון. ראש הממשלה אמר ששמונים אחוז מהיכולות של חיזבאללה הוסרו, אז מה הבעיה להסיר את העשרים אחוז הנוספים?".

גם ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, התבטא נגד ההסכם: "רגע לפני החתימה על הסכם הכניעה אני קורא למנהיגים שלנו לעצור ולחשוב על ילדי קריית שמונה. תסתכלו להם טוב בעיניים ואל תחרצו את גורלם להיות החטופים הבאים. ההסכם הזה מקרב את שבעה באוקטובר גם לצפון, ואסור שזה יקרה. לא מבין איך הגענו מניצחון מוחלט לכניעה מוחלטת".

בנימין נתניהו ואביחי שטרן (צילום: יונתן זינדל, מארק ישראל סלם, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, מארק ישראל סלם, פלאש 90

"למה לא מסיימים את מה שהתחלנו?!", תהה ראש העירייה בחשבון הפייסבוק שלו. "הצלחנו למוטט את ארגון חיזבאללה ובמקום להמשיך לכתוש את הארגון ולמוטט אותו עד עפר אנחנו מזרימים לו חמצן ועושים לו החייאה? ולאן יחזרו התושבים שלנו? לעיר הרוסה בלי בטחון ובלי אופק?! מישהו כאן השתגע?".

אורי קלנר, ראש המועצה האזורית גולן, קרא לממשלה לסיים את המשימה של הסרת האיום מעל תושבי הצפון ו"לא להסדרה תחת אש". במקביל, אמר, הממשלה צריכה להמשיך ולחזק את הגולן והצפון ולחזק את ההתיישבות והקהילות.

התגובות במערכת הפוליטית

יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן בירך על ההסכם המסתמן, אך תהה מה לגבי החזית הדרומית. "למה אפשר להגיע להסכם מול ארגון שירה עלינו אתמול 300 רקטות וטילים ואי אפשר להגיע להסכם דומה גם בדרום? ברצועת עזה יש לנו עדיין 101 חטופות וחטופים, צריך להביא אותם הביתה. אם אפשר להגיע להפסקת אש בצפון אפשר להגיע גם להפסקת אש בדרום. הסיבה היחידה שזה לא קורה היא שנתניהו מנהיג חלש שנלחץ על ידי לאומנים קיצוניים עם תפיסת עולם קנאית שמונעים הגעה לעסקה, מונעים הפסקת אש, כי כל מה שיש להם בראש זה הקמת גוש קטיף מחדש".

בכיר בליכוד טען: הנזק של הסכם כניעה מול חיזבאללה - בכייה לדורות, הציבור לא ישכח לנו את הפקרת הצפון. השר וחבר הקבינט אבי דיכטר הגיב: "אני מבקש להרגיע ולהבהיר - אם ההסכם מול לבנון יהיה 'העתק-הדבק' של 1701 - לא אתמוך בו. ההסכם ההוא הכשיר את חיזבאללה לקראת השלישית, שבה פתח ב-8.10 כדי לעזור לרוצחי חמאס בעזה. מחר בקבינט נלמד את הפרטים ונחליט בהתאם".

חה"כ משה סעדה הגיב: "דה -ז'ה-וו לסיום מבצע צוק איתן וחזרה ל-6.10 על-מלא. אין לנו מנדט להשאיר את האיום הרקטי חי ובוער ואין לנו מנדט מוסרי לבקש מתושבי הצפון לחזור לבתיהם".   

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' אמר: "שום הסכם, אם ייחתם, לא יהיה שווה את הנייר שהוא חתום עליו - זה לא מעניין. מה שמעניין זה שפירקנו להם את הצורה ונמשיך לפרק אותה".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קרא לראש הממשלה להציג את ההסכם - "זכותם של תושבי הצפון, הלוחמים ואזרחי ישראל לדעת".

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר שהסדר עם לבנון יהיה כניעה לחיזבאללה ופגיעה בביטחון אזרחי מדינת ישראל.