שנה חלפה מאז הטבח של 7 באוקטובר, והביטוח הלאומי מפרסם הבוקר (ראשון) נתונים מצמררים המשקפים את עוצמת הפגיעה בחברה הישראלית. על פי הדוח, 878 אזרחים נרצחו בשנה האחרונה כתוצאה מפעולות איבה. חשוב להדגיש כי מספר זה מתייחס אך ורק לאזרחים, ואינו כולל את אנשי כוחות הביטחון וכיתות הכוננות, אשר מטופלים על ידי משרד הביטחון. מתוך ההרוגים האזרחיים, 578 היו גברים ו-300 נשים.

הנתונים מגלים תמונה קשה במיוחד לגבי הפגיעה בילדים ובני נוער. מבין הקורבנות האזרחיים, 53 היו מתחת לגיל 18. הפילוח הגילאי מראה כי נרצחו ארבעה פעוטות בני 0-3, שניים בני 3-5, שלושה בני 5-8, תשעה בני 8-12, שמונה בני 12-14, ו-27 בני 14-18.

מתוך כלל החללים האזרחיים: 803 היו מדרום הארץ, 29 מצפון הארץ, 26 מהמרכז, 9 מירושלים והסביבה ו-8 מיהודה ושומרון.

ההרס בבארי לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר (צילום: רויטרס)
ההרס בבארי לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר | צילום: רויטרס

בנוסף לקורבנות בנפש, המלחמה הותירה צלקות נפשיות ופיזיות בקרב רבים מאזרחי ישראל. הביטוח הלאומי מדווח על יותר מ-70 אלף נפגעי פעולות איבה, מתוכם 12 קטועי גפיים. מתוך כלל הנפגעים, 12,728 הגישו בקשות להכרה בנכות צמיתה, כאשר 11,760 על בסיס נפשי, 527 על פגיעה פיזית ו-441 עם פגיעות פיזיות ונפשיות.

921 ילדים הפכו ליתומים, 119 הורים שכולים נותרו ללא ילדים כלל

המלחמה הותירה אחריה צלקות עמוקות במרקם החברתי הישראלי. 921 ילדים הפכו ליתומים, מתוכם 291 ילדים מתחת לגיל 18. בנוסף, 226 אנשים התאלמנו כתוצאה מהמלחמה, מתוכם 47 אלמנים ו-179 אלמנות.

1,078 הורים שכולים איבדו ילד אחד, מתוכם 581 אימהות ו-498 אבות. 119 הורים שכולים שנותרו ללא ילדים כלל.

הנרצחים ממסיבת הנובה (צילום: ap)
הנרצחים ממסיבת הנובה | צילום: ap

הנתונים מראים גם כי 1,880 אזרחים נותרו ללא אחים ואחיות, מתוכם 998 גברים ו-882 נשים. בנוסף, 12 משפחות חוו יותר מאובדן אחד, כגון אב ובן או שני הורים, מבלי לכלול משפחות שלמות שנרצחו.

מענקי אכלוס ותמיכה כלכלית

בשנה האחרונה הביטוח הלאומי שילם יותר מ-2.4 מיליארד שקלים בקצבאות, תגמולים ופעילות שיקום למשפחות שכולות ולנפגעי טרור אזרחיים.  בתגובה למצב החירום, הביטוח הלאומי הפעיל מערך תמיכה נרחב, הכולל מענקים שונים לתושבים שנפגעו כלכלית. אחד המענקים המשמעותיים ביותר הוא מענק האכלוס, שנועד לסייע לתושבים שהתפנו באופן עצמאי למקום לינה שאינו במימון המדינה.

עד כה, הביטוח הלאומי העביר במסגרת מענקי האכלוס סך של כ-3.5 מיליארד שקלים. מענק זה סייע ליותר מ-130 אלף תושבים מעל גיל 18 וליותר מ-50 אלף ילדים. פירוט מענקי האכלוס מראה כי בדרום הארץ שולמו 892 מיליון שקלים עבור כמעט 40 אלף אזרחים מעל גיל 18 וכ-21 אלף ילדים. בצפון, הסכום היה כ-2.3 מיליארד שקלים עבור כ-43 אלף אזרחים מעל גיל 18 ו-כ-16 אלף ילדים.

בביטוח לאומי מדגישים שאין הארכת חקיקה של הממשלה למענק אכלוס מעבר לחודש ספטמבר שישולם בתחילת אוקטובר. לטענתם, כדי להעביר תשלומים כראוי ובזמן, "יש צורך בהשלמת חקיקה והארכתה בזמן סביר".

תושבים מתפני מקריית שמונה (צילום: אייל מרגולין, Flash90)
תושבי קריית שמונה מתפנים בזמן המלחמה, ארכיון | צילום: אייל מרגולין, Flash90

לצד מענקי האכלוס, הביטוח הלאומי מפעיל מגוון תוכניות סיוע נוספות. אלה כוללות "מענקי שיבה" לתושבים החוזרים ליישוביהם, אשר עד כה הסתכמו ב-697 מיליון שקלים עבור כ-36 אלף אזרחים מעל גיל 18 וכ-20 אלף ילדים.

מענקי "חלף אבטלה" ניתנים לתושבי אזורים מפונים שסיימו את ימי האבטלה המגיעים להם על פי חוק. עד כה, 22,442 אזרחים קיבלו מענק זה, כולל 874 אזרחים מעל גיל 67 שאיבדו את עבודתם במסגרת הלחימה, בסכום כולל של כ-98 מיליון שקלים. מענק זה הוארך לאחרונה עד סוף חודש דצמבר 2024.

מענק "עידוד חזרה לעבודה" ניתן למי שגר או עבד ביישוב מפונה וחזר לעבוד במקום עבודתו. במהלך המלחמה, הביטוח הלאומי העביר תשלום למענק זה עבור 68,364 אזרחים, בסכום כולל העולה על 700 מיליון שקלים. מענק זה ישולם עד סוף חודש ספטמבר 2024.

תמיכה במשרתי מילואים

הביטוח הלאומי שילם יותר מ-21.6 מיליארד שקלים עבור תגמולי מילואים למשרתים. בנוסף, הוקצו מענקים מיוחדים לבני ובנות זוג של משרתי מילואים שיצאו לחופשה ללא תשלום. עד כה שולמו מענקים אלה ל-623 בני זוג בסך של כ-5 מיליון שקלים.

הלחימה בעזה (צילום: דובר צה"ל)
עד היום, הביטוח הלאומי שילם יותר מ-21.6 מיליארד שקלים עבור תגמולי מילואים למשרתים | צילום: דובר צה"ל

שר העבודה, יואב בן צור, הגיב לנתונים: "עברה עלינו שנה קשה כעם וכיחידים מאז השבעה לאוקטובר ועד היום ועדיין המלחמה בעיצומה. אנו כואבים מידי יום את החיים שנלקחו באכזריות של אויב חסר רחם ומלווים בחרדת קודש את נפגעי פעולות האיבה שמצאו את עצמם במציאות קשה והתמודדות יומיומית מאתגרת. כשר העבודה וכחבר בממשלה אני מבטיח שנמשיך להפוך כל אבן כדי לסייע, לעזור, לתמוך ולעשות הכל כדי להחזיר את כלל החטופים חזרה לביתם ולא אשקוט עד שנעשה כן״.

צביקה כהן, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי, הוסיף: "עובדי הביטוח הלאומי עובדים לילות כימים כדי לתת מענה שוטף למשפחות השכולות, לנפגעי פעולות האיבה, למשפחות החטופים ולאלו ששבו מעזה, למפונים וזאת במקביל לעבודה השוטפת בכלל הקצבאות כגון: סיעוד, נכות כללית, אבטלה, אזרח ותיק ועוד. המציאות הבלתי נתפסת שבה אנשים חגגו את החיים ונתקלו ברע מכל תלווה אותנו עוד שנים רבות. כמי שפוגשים את הציבור יום יום, שומעים את מצוקותיו, מלווים את כלל האוכלוסיות ומביאים בפני מקבלי ההחלטות את המציאות העולה מהשטח, אנו רואים בעשייה שלנו שליחות ציבורית מהמעלה הראשונה ונמשיך לעשות זאת בחרדת קודש כלפי הציבור, ככל הניתן".

 בימים המורכבים אלה ובמהלך חודש אוקטובר, הביטוח הלאומי מממן את קו הסיוע של נט"ל 1-800-36-33-63  שיהיה זמין טלפונית בכל שעה (למעט יום כיפור) לטובת תמיכה ועזרה נפשית. הליווי יכול להיות חד־פעמי או כסדרת טיפולים ארוכה יותר.