שר המשפטים יריב לוין הודיע ביום שבת על כוונתו לחדש את קידום המהפכה המשפטית, זאת לאחר שבג"ץ הורה לו למנות נשיא חדש לבית המשפט העליון בתוך חודש. הצהרתו של לוין עוררה סערה ציבורית והחזירה לסדר היום את החששות מפני פגיעה באופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל. מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית ב-2023 שוחחו עם N12 על החזרה למאבק וקראו לציבור להיערך להתנגדות מחודשת.

ההיענות למחאה נגד המהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה הולכת ופוחתת, ומספר המשתתפים יורד בהדרגה. גם בשיחה עם N12, ראשי המחאה לא הציעו פתרונות או צעדים מעשיים להחייאת המחאה, מה שמדגיש עוד יותר את תחושת אובדן הכיוון של הארגונים, שמאבדים מן האפקטיביות שלהם.

מחאה נגד המהפכה המשפטית בנתיבי איילון (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90)
חסימת נתיבי איילון במסגרת המחאה נגד המהפכה המשפטית (ארכיון) | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90

חזרת המהפכה המשפטית - סיקור N12

ערן שוורץ, מנכ"ל מטה המאבק "חופשי בארצנו", הזהיר כי הממשלה מנצלת את המצב הביטחוני כדי לקדם צעדים דרמטיים שפוגעים באחדות העם. לדבריו, התנהלות הממשלה מדגישה את הפער בינה לבין הציבור הרחב, הנאבק לשרוד בשגרת המלחמה המורכבת. "אנחנו קוראים לציבור להיות דרוך ומוכן. כפי שעשינו בעבר ומנענו את ההפיכה המשטרית, כך נדע לעשות במידת הצורך גם כעת. נעצור כל ניסיון לפגוע במדינה אותה אנחנו כל כך אוהבים", מסר שוורץ.

שקמה ברסלר, ממובילות המחאה נגד המהפכה המשפטית, תיארה את המאבק כ"התנגשות בין עולמות ערכיים" – הפיכה משטרית, הפקרת החטופים והתנגדות להקמת ועדת חקירה ממלכתית מול הרוב הדומם של אזרחי ישראל המבקשים לשמור על ערכי הדמוקרטיה, כך לדבריה. "ההתנגשות היא לא ברשות השופטת, אלא בחברה הישראלית כולה", אמרה בשיחה עם N12.

משה רדמן, שקמה ברסלר ורן הר-נבו במחאה נגד הממשלה (צילום: גיל יערי, פלאש 90)
משה רדמן, שקמה ברסלר והר-נבו במחאה נגד הממשלה (ארכיון) | צילום: גיל יערי, פלאש 90

משה רדמן הצביע על שימוש במלחמה כמנוף פוליטי מצד הממשלה. "דבריו של לוין הם קריאת השכמה לכל מי שעוד היה לו ספק בנוגע לכוונותיה של הממשלה", אמר רדמן. לאחר מכן הוא הדגיש: "אנחנו עומדים בפני חודשים לא פשוטים במאבק על הדמוקרטיה. עלינו לעמוד כחומה בצורה בהפגנות, שביתות ובכנסת".

מתנאל צ'כנובסקי, יו"ר תנועת "משנים כיוון", הדגיש כי "ההפיכה המשפטית מעולם לא באמת נעצרה, אלא רק שינתה כיוון. הצהרתו של לוין היא הכרזה על המשך המלחמה נגד הדמוקרטיה הישראלית". צ'כנובסקי הצהיר: "בגבולות האי-אלימות, אנחנו נפעל בנחישות ובעוצמה על מנת לשמור על ישראל דמוקרטית".

המחאה נגד הרפורמה המשפטית (צילום: מירים אליסטר, פלאש 90)
על רקע ההיענות הפוחתת של הציבור, האם המחאה תתחדש? | צילום: מירים אליסטר, פלאש 90

כלנית שרון, נציגת "החזית הורודה", הדגישה בשיחה עם N12 שהממשלה מעולם לא הפסיקה את החקיקה, למרות המלחמה: "הממשלה אולי שינתה טקטיקה בתחילת המלחמה, אבל עצירה לא הייתה שם". לדבריה, הנתק בין הממשלה לעם הוא שהוביל "למשבר החמור בתולדות ישראל", והארגון ימשיך לפעול באמצעות "כלים דמוקרטיים" להפלת הממשלה.

"הושטת יד לפיוס נתפסת בעיני לוין כחולשה", ציין רן הר-נבו, אחד מפעילי המחאה, שהדגיש את הצורך בהיענות ציבורית. "הציבור הישראלי יצטרך להראות שוב מאיזה חומר הוא עשוי, והוא יוכיח".