מה קרה למשטרת ישראל מאז הקמתה ועד היום, והאם מישהו מנסה לחזק את הארגון החיוני הזה או דווקא להחליש אותו? N12 עם עדויות מבפנים, ראיות מהארכיון ו"מדד משילות" מיוחד שמגלה עד כמה מה שקורה בצמרת המשטרה משפיע על החיים של כולנו ביום יום: על הסיכוי שהדירה תיפרץ, שהרכב ייגנב - ושנחזור הביתה בשלום. "תיק 100" - פרק ראשון בסדרה.

ניצב בדימוס אמנון אלקלעי (צילום: חדשות 12)
ניצב בדימוס אמנון אלקלעי, לשעבר ראש אגף המבצעים | צילום: חדשות 12

יש מי שיגיד שהעשור הראשון של המילניום השני היה רווי שחיתות ונעדר מוסר. אפשר לומר שמה שהיה שונה אז, היה עוצמת האכיפה של המשטרה וגם האמון הציבורי היחסי שגיבה אותה.

כמו פטריות אחרי הגשם, נחשפו בזו אחר זו פרשות הניצבים: ראש להב 433 קיבל טובות הנאה, ניצבים נוספים פרשו בנסיבות לא ברורות וסגן המפכ"ל ניצב ניסים מור נעצר. המשטרה פתחה פתח לפוליטיקאים לסגור איתה חשבון כשהיא חלשה ומובכת.

ניצב בדימוס אמנון אלקלעי, לשעבר ראש אגף המבצעים, העיד כי "היו תקופות שהרבה מאיתנו הרגשנו מאוד לא נוח ללכת עם מדים אפילו ברחוב". ניצב בדימוס שמעון לביא, לשעבר מפקד מחוז הצפון, אמר כי "מפקד בעיניי זה כמו אבא - אמור לתת דוגמה אישית". 

תקופת אלשיך

ב-2015 נבחר רוני אלשיך למפכ"ל ה-18 של משטרת ישראל והוביל מהפכה בארגון. תת-ניצב בדימוס ערן קמין, לשעבר ראש חטיבת חקירות ומפקד יאח"ה, הסביר כי "הדבר הראשון שאלשיך עשה בהיבט החקירתי זה לשאול למה המשטרה צריכה להמליץ בחקירות משטרה". תת-ניצב בדימוס עופר שומר, שהיה עוזרו של אלשיך, אמר כי "אם מישהו חשב שאלשיך יהיה כבשה עם כיפה, הוא מצא זאב".

רוני אלשיך (צילום: יונתן סינדל לפלאש 90)
המפכ"ל לשעבר אלשיך | צילום: יונתן סינדל לפלאש 90

אחרי כניסתו של אלשיך לתפקיד, מדד המשילות הצביע על ירידה מתונה בתיקי גניבות ופריצות. ירידה נרשמה גם בדיווחים על גניבות כלי רכב וגם במספר תיקי הרצח.

באשר לעבירות השחיתות, 2015 הייתה שנה פורייה מאוד עבור המשטרה עם 143 תיקי שוחד שנפתחו ולא פחות מ-224 תיקים על עבירות של הפרת אמונים. באותה שנה גייסה המשטרה 509 שוטרים - יותר מאלו שעזבו או התפטרו. על פניו, מדובר בהרבה יותר כוח למשטרה. אחרי פרשות הניצבים, אמון הציבור במשטרה היה נמוך - רק 42% לפי המדד השנתי של המכון הישראלי לדמוקרטיה.

תנ"צ עופר שומר, לשעבר עוזר המפכ"ל אלשייך (צילום: חדשות 12)
תנ"צ בדימוס עופר שומר, לשעבר עוזר המפכ"ל אלשיך | צילום: חדשות 12

אלשיך קיבל לידיו משטרה שסובלת מחוסר אמון ציבורי, אבל ממשיכה במגמת שיפור בביצועים - פחות גניבות ורציחות, וחשיפה של יותר שחיתויות.

חקירות נתניהו

ראש הממשלה בנימין נתניהו נחקר בידי יחידה להב 433 במעורבות היועץ המשפטי לממשלה. אין ספק שהחקירות הביאו למשבר ביחסים בין ראש הממשלה למפכ"ל והמשטרה. 

נתניהו דחה את כל החשדות נגדו והסביר הכול ב"רדיפה פוליטית". המפכ"ל, עם חיבת יתר לאור הזרקורים וחוסר ניסיון בתפקוד מתחת לספוט, תרם לסערה גם באמירות מיותרות שלאו דווקא ידע להוכיח. "יש מסע של דה-לגיטימציה ורצון שהמשטרה תהיה חומר ביד היוצר", תיאר את אותה תקופה ניצב בדימוס אלקלעי.

חוקרי המשטרה בכניסה למעון רה"מ (צילום: החדשות)
חוקרים בכניסה למעון ראש הממשלה ברחוב בלפור, ארכיון | צילום: החדשות

שומר העיד כי השר לביטחון הפנים דאז גלעד ארדן "לא העז אפילו להתמודד עם אלשיך בנושאים מקצועיים, בטח בנושאים של חקירות". לדבריו, אחרי שהחלו חקירות נתניהו "היה נוהל מסודר שהייתי חלק ממנו, הנוהל היה שבבוקר ה'פרוץ' הייתי מעביר לו תקציר. כמובן שאחרי שכבר ה'פרוץ' קרה לא רוצים לערב את השר, זה מזמין מסכת לחצים על השר". לדברי לביא, "זה לא משהו שהשפיע עליי ולא משהו שגרם לי להרהר יותר מדי, בסופו של דבר אנחנו צריכים לעשות את העבודה שלנו".

במקביל לחקירות, החל מבול של יוזמות חקיקה. עוד ועוד הצעות חוק שלוחצות, מגבילות ומקטינות את המשטרה. החוק הצרפתי, החוק שיוזמים מקורביו של נתניהו שיאסור לחקור ראש ממשלה מכהן והצעת חוק ולפיה הכנסת תפקח על תקציב המשטרה.

תנ"צ בדימוס ערן קמין (צילום: חדשות 12)
ניצב בדימוס שמעון לביא, לשעבר מפקד מחוז צפון | צילום: חדשות 12

"המסרים היו ברורים", שחזר שומר. "אמסלם יום אחד רצה לבטל את האוכל במשטרה. הוא אמר למה צריכים אוכל, למה צריכים לאכול במטה הארצי ארוחת צוהריים?".

לדברי אלקלעי, המשטרה היא עדיין גוף שמרתיע. "אם אתה שולט במשטרה או לפחות בדרכה, אז אתה שולט על ראשית הצירים, זה אומר שאתה שולט על שלטון החוק. לא צריך לעשות שינויים בבתי משפט, מספיק שאתה משנה את המשטרה ואת האופי שלה או את ההתנהלות שלה או את סדרי העדיפויות שלה, את הקדימות של הדברים, ואתה שולט בשלטון החוק". עד מהרה הקרב על אמינות המשטרה השתולל, וביקורת עניינית על תרגילי חקירה בעייתיים של החוקרים הפכה לדרישה לחפות גורפת אוטומטית.

נקודות המפנה

הכהונה של אלשיך לא הוארכה. ביום האחרון לשירותו, שוחררה המלצת המשטרה האחרונה, זו של תיק 4,000. הייתה זו המלצה להעמדה לדין בגין עבירות שוחד, מרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

"כשאלשיך רצה לכהן שנה רביעית, ביטלו את תקציב המשטרה באותה שנה", שחזר שומר. לדברי אלקלעי, "פתאום היו מצבים שהוא לא הוזמן לישיבות, אתה רואה שלאט-לאט הוא הופך להיות אישיות לא רצויה. קציני משטרה שהיו מעורבים בתיקי נתניהו - לאט-לאט ראית אותם בשוליים, זזים לצדדים". שומר הוסיף: "אתה רואה שהשלטון מאותת למשטרה - לא ניתן לכם כל הזמן לעשות את העבודה שאתם רוצים, אלא תצטרכו להתיישר לפי העניינים שלנו".

תנ"צ בדימוס ערן קמין (צילום: חדשות 12)
תנ"צ בדימוס ערן קמין, לשעבר ראש חטיבת חקירות ומפקד יאח"ה | צילום: חדשות 12

אחרי שאלשיך סיים את תפקידו, במשך שנתיים מילא את מקומו מפכ"ל זמני, ניצב מוטי כהן. "לא ממנים לכם מפכ"ל, לא התנהגתם יפה, עשיתם חקירות נגד ראש הממשלה", הסביר תנ"צ בדימוס ערן קמין כיצד הוא ראה את המצב. תנ"צ בדימוס שומר הוסיף: "המסר הוא מאוד ברור - אתם תתעסקו איתנו? אנחנו נעשה לכם קרקס". 

שומר אמר עוד: "אתה יודע מה עושה מינוי של ממלא מקום ל-DNA המשטרתי במשך שנתיים? אין סבבים, כולם תקועים, כולם ממורמרים, אין תקציב, הוא לא יכול לבנות תוכניות ארוכות טווח". קמין הוסיף: "תחשוב שהצבא מתנהל שנתיים בלי רמטכ"ל".

אחרי הגשת כתבי האישום נגדו, אמר נתניהו כי "גורמים במשטרה ובפרקליטות חברו יחד לעיתוני השמאל כדי לתפור לי תיקים מופרכים והזויים". השר לביטחון הפנים דאז אמיר אוחנה השיל את מסכת הממלכתיות. ההתערבות בעבודת המשטרה הפכה גלויה, דווקאית. לדברי תנ"צ בדימוס ערן קמין, כשהוחלט למנות את יעקב שבתאי למפכ"ל - המסר כבר היה הכי ברור שאפשר.

הערב ב"מהדורה המרכזית" - החלק השני ב"תיק 100": העידן של בן גביר - שבתאי