משרד הפנים, בהובלתו של השר משה ארבל, פתח אתמול (רביעי) בתהליך מקיף לבחינת איחודן של מספר רשויות מקומיות ברחבי ישראל. היוזמה, שהוצגה כצעד להתייעלות וחיזוק השלטון המקומי, נתקלה בהתנגדות חריפה מצד גופי השלטון המקומי. על פי ההודעה שפרסם משרד הפנים, הוועדה תבחן שורה של איחודים אפשריים בין רשויות מקומיות קטנות לבין רשויות גדולות יותר או בין מספר רשויות קטנות.

השינויים שעל הפרק

  • איחוד המועצה המקומית מעלה אפרים עם המועצה האזורית ערבות הירדן.
  • איחוד המועצה האזורית מגילות ים המלח עם המועצה האזורית ערבות הירדן.
  • איחוד המועצה המקומית מגדל עם המועצה האזורית עמק הירדן או עם עיריית טבריה או עם המועצה האזורית הגליל התחתון.
  • איחוד המועצה האזורית אלונה עם המועצה האזורית מנשה.
  • איחוד המועצה המקומית אליכין עם המועצה האזורית עמק חפר או עם עיריית חדרה.
  • איחוד המועצה המקומית שער השומרון, עם המועצה המקומית אורנית והמועצה המקומית אלקנה.
  • איחוד המועצה המקומית כאוכב אבו אל היג'א עם המועצה האזורית משגב או עם המועצה המקומית כפר מנדא.
  • איחוד המועצה המקומית כפר ברא עם המועצה האזורית דרום השרון או עם עיריית כפר קאסם.
  • בנוסף, הוועדה תבחן את האפשרות לאיחוד של שלוש ערים במרכז הארץ - קריית אונו, גני תקווה וגבעת שמואל - תוך בחינת שינוי גבולות או חלוקת הכנסות עם עיריית רמת גן באזור אוניברסיטת בר-אילן.

שר הפנים, משה ארבל, הסביר את הרציונל מאחורי היוזמה: "בחינת איחוד הרשויות, במקומות בהן יתכן שהמהלך יתרום לשיפור איכות החיים והשירותים המוניציפאליים הניתנים לתושב, הינו מהלך מתבקש. בחינת האיחודים תנתח יתרון פוטנציאלי לגודל, חיסכון בהוצאות מנהלה, שיפור השירות לתושב, ואת יכולת העמידה האיתנה של הרשות".

מנכ"ל משרד הפנים, רונן פרץ, הוסיף כי המטרה העיקרית היא "לשפר את רמת השירותים והחיים של התושב בקצה". הוא ציין כי נעשתה עבודת הכנה מקיפה, תוך הפקת לקחים ממהלכים דומים בארץ ובעולם.

עם זאת, היוזמה נתקלה בהתנגדות חריפה מצד מרכז השלטון המקומי והאזורי. בתגובה רשמית, הביעו הגופים המייצגים את הרשויות המקומיות מחאה על כך שההחלטה התקבלה ללא התייעצות עמם. הם טענו: "תמוה בעינינו שאותו המשרד, שרק לפני כשבועיים מילא פיו מים ולא הביע את עמדתו בנושא חוק הרבנים, שכל מטרתו לייצר ג'ובים שיעמיסו על הקופה הציבורית, יוצא כעת רשמית בתכנית 'התייעלות' לאיחוד הרשויות שמטרתה להחליש את השלטון המקומי".

מרכז השלטון המקומי והאזורי קרא למשרד הפנים לעצור את התהליך באופן מיידי ולקיים דיון מעמיק ומשותף עם נציגי הרשויות המקומיות והאזוריות, במיוחד אלו שעתידות להיות מושפעות מהאיחודים המוצעים.

הוועדה הגיאוגרפית הודיעה שהיא תקיים תהליך ציבורי שקוף, הכולל פגישות פומביות עם הרשויות ותושביהן וסיורי שטח. לאחר שמיעת כל הצדדים ובחינת הנתונים, תגיש הוועדה דו"ח עם המלצות לשר ולמנכ"ל המשרד. יש לציין כי הוועדה אינה גורם מחליט אלא ממליץ בלבד, כאשר ההחלטה הסופית תהיה בידי שר הפנים ארבל.

ראש עיריית גני תקווה ליזי דלריצ׳ה מסרה: "החלטת שר הפנים לבחון איחוד של גני תקווה עם קרית אונו וגבעת שמואל היא פזיזה, מנותקת מהשטח ולא מבוססת מקצועית. גני תקווה, עם דירוג סוציו-אקונומי 9, אינה זקוקה למהלך הזה, שאין לו שום יתרון כלכלי מוכח. איחודים בשלטון המקומי הוכחו פעם אחר פעם ככישלון . במקום לחזק רשויות מתפקדות שמתמודדות בגבורה עם אתגרי המלחמה, השר בחר במהלך חד צדדי עליו ראשי הרשויות שמעו באמצעי התקשורת, דבר המעלה חשש לשיקולים זרים. אני מודה למרכז השלטון המקומי העומד לצידנו בכדי לעצור את ההחלטה ההרסנית הזו".