כך השפיעו השינויים בשנים האחרונות על ביצועי המשטרה בשטח: בפרק האחרון בפרויקט המיוחד "תיק 100" ששודר אמש (שלישי), בדקנו איך השינוי שעברה המשטרה השפיע בשטח. בנוסף, בחנו איך השתנה "מדד המשילות" - האם המשטרה חזקה או חלשה יותר בכל הקשור לטיפול בנו האזרחים, ובחיים שלנו. כתבנו יצא ופגש את האנשים שהרגישו על עצמם את השינוי במשטרה.

בשעת ערב מאוחרת בפתח תקווה, הגענו לאחד הרחובות באזור החרדי בעיר שבו היה שיא של גנבות רכבים - 140 בחודשיים. תושב השכונה, ירון, מדריך אנשים עם מוגבלות ביום ומפקד יחידת סמויים מטעם עצמו בלילה. חביב לוי, פעיל "המשמר השכונתי" ששני רכבים שלו נגנבו מספר: "בהתחלה זה היה בלילות עכשיו כבר הם לא רואים בעיניים, על המשטרה פה אני כבר לא סומך - אין מי שישמור".

הכול התחיל לפני קצת יותר משנה. ירון מפגיש אותנו עם זוג לקויי שמיעה, שרכבם נגנב מתוך חניון ביתם. "ברכב היה ציוד שמיעה יקר מאוד שלהם ושל הילדים", אומר ירון. "אני הייתי בהיריון והלכתי עם הילדים", מספרת עידית דרורי, "האוטו נעלם", הוסיפה. חביב, השכן שלהם רדף אחרי האוטו ושלח להם סרטון לאחר שאיתר אותו: "מצאנו את האוטו", נשמע בתיעוד. "יש שם מלא מאזדות, הוציאו עלינו נשקים וברחנו. אמרנו למשטרה איפה הרכב אבל הם לא עושים כלום". חביב התקשר למשטרה עם הפרטים, שם מסרו לו לדבריו "לא יכולים לעזור לך, בשטחים אנחנו לא פועלים".

אז ירון הקים מערך של עשרות תצפיתנים ומאות מצלמות המבוסס על מידע עדכני שהם מנתחים של רחובות חמים. ירון הציג התכתבות עם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. אני כותב לו: "יש משהו לא הגיוני, נגנבים טונות של רכבים במדינה. בשכונה שלנו (הדר גנים פתח תקווה) נגנבו 5 רכבים רק היום - אין מענה מהשר. ירון לא נכנע: "אני שוב מנדנד לו, כתבתי לו 'אנחנו מממנים טרור', כי זה דבר שקרוב לליבו. 'רכב שנגנב ומועבר לשטחים שווה פרנסה לארגוני הטרור'", גם פה אין מענה מבן גביר.

ההתכתבות בין ירון לשר בן גביר (צילום: N12)
ההתכתבות בין ירון לשר בן גביר | צילום: N12

אחרי שבועיים של נדנודים ענה בהקלטה קולית: "אז קדימה תשלח בבקשה את התוכנית, אני להיפגש לא יכול יש לי איזה 600 בקשות לפגישה, אם אני רק אפגש עם מחציתם אני לא אעבוד, רק אפגש. תשלח לי תוכנית לכאן תודה". ירון עשה כבקשתו אולם לא זכה למענה נוסף: "שלחתי לו, שלחתי למנהלת הלשכה שלו נטלי, דיברתי כמעט עם כל צוות הלשכה שלו. נדנדתי, שום דבר לא קורה - לא חזר. כאילו נותנים להם אור ירוק".

"הוא יודע בדיוק מי אנחנו - מעגל המצביעים שלו זה פה", מוסיף ירון. "זאת השכונה שלו אלו המצביעים שלו, היה לו פה אני חושב קרוב ל-4,000 קולות בבחירות ההן. וכשהוא רוצה הוא יכול, אבל למה אנחנו כתושבים, כאזרחים צריכים לעשות עבודה שהמדינה אמורה לעשות אותה?", שואל בתסכול.

"בסוף זה מתגלגל למחיר העגבניות"

כביש 65 לכיוון צפון בדרך לקיבוץ גדות. כדי לשרוד, הקיבוץ הפך את התלמים לשדות סולאריים, מנסה להצמיח פה חשמל ירוק. רגע לפני ההפעלה פרצו רעולי פנים בלילה למקום, שברו וריסקו את הזכוכיות וגרמו לנזק רב.

שחר נחמיאס, תושב הקיבוץ מספר: "בשנים האחרונות יש את הנושא הזה נקרא לזה פרוטקשן, בוא נקרא לילד בשמו. או בעברית, סחיטת דמי חסות". ליאור גאלי מהפרויקט שנפגע מציג את סרטון הפריצה: " הנה רואים שני אנשים, אחד חותך את הגדר ונכנס, תיכף יבוא הטרקטורון. הוא פשוט מטפס על הפאנלים ומנפץ. זה פשוט לא נורמלי, אני רואה את זה ואני לא מאמין".

"אנחנו כמדיניות לא מוכנים לשלם", החווה הסולראית שנ (צילום: N12)
"אנחנו כמדיניות לא מוכנים לשלם", החווה הסולראית שנפגעה בצפון | צילום: N12

נחמיאס מדגיש: "אנחנו כמדיניות לא מוכנים לשלם, לא מוכנים להיכנע לזה". אבל יש מי שנכנע: "לצערי הרב, אני יודע על מקרים אחרים באזור שכן נכנעים ובשנים האחרונות זה גדל לממדים מפחידים", אומר נחמיאס. "אנשים צריכים להבין שהדבר הזה זה איום אסטרטגי, כי זה שהקבלן של הקציר פה מאחורינו בשדה צריך לשלם כדי שלא ישרפו לו את הכלי - בסוף זה מתגלגל למחיר העגבניות", הוא מוסיף.

הגשתם תלונה? יש לך ציפיות?

"הגשנו תלונה, משטרה באה לקחה סרטים וזה בשלב החקירות. בסוף המשטרה צריכה לטפל בזה, אני צריך להחליף את הפאנלים ולתת לשחר את המערכת שתעבוד. אנחנו מצפים שמי שמקבל משכורת על זה יפתור את הנושא הזה. אין לנו ברירה. אנחנו עובדים ביום ואנחנו צריכים גם לפעמים לשמור בלילה".

מדד המשילות

חזרה למדד המשילות שלנו - מה קרה לתפקוד המשטרה אחרי שנים של התקפות פוליטיות עליה? מינוי המפכ"ל קובי שבתאי ובהמשך שר חדש לביטחון לאומי, איתמר בן גביר.

 

למרות בקשות חוזרות ונשנות, המשטרה מסרבת לספק את מספר תיקי החקירה שנפתחו בגין שוחד, ורק ציינו שתחת שני הסעיפים ביחד (שוחד והפרת אמונים) נפתחו 47 תיקים שהבשילו לכתבי אישום. מה קורה לגבי התיקים שלא הבשילו ונפתחו? במשטרה העדיפו להעלים את המידע הזה.

תנ"צ בדימוס ערן קמין, לשעבר ראש חטיבת חקירות אומר: "מוכן להמר פה - שחיתות לא נעלמה. תיקים שאתה נדרש לחשוף בהם יותר שחיתות ודברים כאלה ירדו. אני חושב שמתיקי האלפים אני חושב שנדמה לי תיק ביטן היה התיק האחרון, המשמעותי האחרון, עד לחקירת רגב שנפתחה ממש בימים אלה".

יחס בין מגויסים לעזיבות:

בשנת 2021, למרות הגידול באוכלוסייה ובטח הגידול באתגרים יש יותר עוזבים ממגויסים - מינוס 85 שוטרים במשטרת ישראל. שנה לאחר מכן בשנת 2022, המגמה הזאת רק מחריפה עם מינוס 178 שוטרים במשטרה.

בשנת 2023, שינוי מגמה יפה - גיוס של 844 שוטרים חדשים למשטרת ישראל. אז אין ספק שהמאמצים של בן גביר להביא כסף למשטרה הניבו תקנים וגיוסים, וזה טוב. אבל, שימו לב מה עולה משיחות הרקע: תנאי הסף, הציון המשוקלל הנדרש של קבלה למשטרה, זה שכל השנים עמד על מינימום של 3.5, במבחן הקבלה ירד כעת ל-3 וגם ל-2.5. מדובר על פרמטרים קריטיים לאיכות השוטרים, מבחנים פסיכוטכניים, שירות צבאי, ועוד.

ההכשרה של המתגייסים גם היא קוצרה מאוד. בעבר היא הייתה 28 שבועות הכשרה לתפקיד מורכב וחשוב של שוטר וכעת אותה הכשרה הגיעה לשפל של 7 שבועות בלבד.

תגובת המשטרה

ממשטרת ישראל נמסר: אשר לטענה בדבר חוסר אמון במשטרת ישראל, נדגיש כי הקשר בין האזרח למשטרה הנו בסיס קיומה, בנושא זה משטרת ישראל פעלה ותמשיך לפעול למען הקהילה על כלל גווניה.
בניגוד גמור לנטען ,על פי פרסום מדד של המכון הישראלי לדמוקרטיה, בקרב הציבור עלה האמון במשטרת ישראל ב-67% במהלך שנת 2023, מ-35% בחודש יוני למעל 58% בחודש דצמבר באותה שנה.

אשר לטענה לפיה משטרת ישראל הפכה למשטרה פוליטית נציין כי צר לנו על הניסיון לייחס לפעולותיה של המשטרה הטיה פוליטית כלשהי או כל מניע זר. כפי שציין מפכ"ל המשטרה לא פעם, משטרת ישראל הייתה ותמשיך להיות עצמאית ועל כך יעידו אינספור אירועים אשר בהם הוכיחה משטרת ישראל את עצמאותה. הייתה א-פוליטית ותישאר א-פוליטית וחפה מכל סממן פוליטי. לכן חשובה במעלה האחריות לשמר את משטרת ישראל כעצמאית ואוטונומית. אשר כפיפותה, כפי שהצהיר המפכ"ל לאורך כל כהונתו, היא למרות החוק בלבד. עצמאות זו היא אבן יסוד הנדרשת משומרי הסף האמונים על שלטון החוק במדינה דמוקרטית. משטרת ישראל תמשיך להיות משטרה מקצועית ושוטריה ימשיכו לעמוד איתן, לשמור על ערכי המשטרה ולפעול למען ביטחונו של הציבור בכל עת.

אשר לטענה בדבר עלייה בעבירות הפע"ר נציין שמשטרת ישראל מפעילה את מיטב המשאבים והאמצעים לטובת מאבק יום יומי נחוש ובלתי מתפשר נגד גורמי פשיעה, הכול למען שלום הציבור וביטחונו האישי. כראייה ניתן לראות כי במחצית הראשונה של השנה הנוכחית חלה ירידה של מעל 18% בעבירות גניבה ושימוש ברכב ללא רשות, ירידה של 35% בעבירת התפרצות לבית, ירידה של 8% בעבירה של גניבה מתוך רכב וירידה של 17% בעבירה של התפרצות לעסק זאת לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

אשר לטענות בדבר אכיפה בררנית במחוז ש"י: משטרת ישראל ובכללה משטרת מחוז ש"י, פועלת ותמשיך לפעול על פי חוק. בניגוד מוחלט לנטען, אין כלום ושום דבר בטענה כי ישנה התערבות פוליטית כזו או אחרת ומן הראוי כי טענה זו תדחה על הסף. משטרת ישראל יחד עם צה"ל ויתר כוחות הביטחון, פועלים ללא משוא פנים, תוך הבנת האחריות לשמירה על כלל תושבי האזור. הכוחות פועלים על בסיס הערכת מצב נרחבת, שנועדה להתמודד עם האיומים השונים, וכן על ידי מתן מענה מבצעי יום- יומי לאירועים ביטחוניים ולהפרות חוק וסדר, מתוך מחויבות למתן הגנה וביטחון לתושבי האזור.

בנוגע לטענה בדבר אלימות שוטרים במהלך מחאות נציין כי לצערנו יש עדיין כאלו הממשיכים לראות באירועי הפרות סדר והתפרעות אלימה שבוצעו בניגוד לחוק- ״מחאה לגיטימית״, וממשיכים להשתלח בשוטרים שמבצעים תפקידם כחוק אל מול מפרי סדר ופורעי חוק. ככל שנדרש, פיזור המון שמתפרע מחייב שימוש בכוח ובאמצעים שבסמכות המשטרה לפיזור הפרות סדר. לצד חופש המחאה לכל אדם כחוק, נמשיך לפעול לשמירת הביטחון, החוק והסדר בכל זמן ובכל מקום, במקצועיות וללא משוא פנים. כפי שציין מפכ"ל המשטרה, רנ"צ יעקב שבתאי, כל מקרה חריג שבו הופעל כוח שאינו מידתי, ייבדק עד תום על ידי הגורמים האמונים על כך.

אשר לטענה בדבר עזיבת גיוס כוח אדם לא איכותי נדגיש כי המשאב הארגוני החשוב ביותר שנותן שירות לציבור הוא המשאב האנושי. 32 אלף השוטרים והשוטרות הפועלים במסירות ובכל ימות השנה לביצוע מגוון המשימות שלפתחה של המשטרה ולמען הציבור, ופיקוד המשטרה ימשיך לדאוג לביטחונם, צרכיהם ורווחתם של כלל המשרתים. משטרת ישראל תמשיך להיות ארגון לומד, המשכלל את תהליכי הגיוס, הלמידה, פיתוח ושימור כוח האדם. משטרת ישראל מאחלת הצלחה לקציניה שפרשו ומודה להם על תרומתם לארגון ולביטחון אזרחי מדינת ישראל. לצערנו, הדרך בה בוחרים פעם אחר פעם להסתובב באולפנים ולהטיל רפש על עמיתים ומפקדים שליוו אותם עשרות שנים בשירות זו אינה הדרך ואנו מצרים על כך.

בנוגע לטענה בדבר טיפול חסר ב"פרוטקשן": משטרת ישראל פועלת כל העת לחשיפה וטיפול בעבירות סחיטת דמי החסות, המשפיעות על תחושת הביטחון האישי של האזרח. ככל שעולה חשד לביצוע עבירה פלילית, הרי שהמשטרה בודקת וחוקרת את הנושא ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת ולחשוף את מבצעי העבירה. אנו קוראים שוב לבעלי העסקים, להגיש תלונה ולשתף פעולה עם המשטרה במאבק נגד סחיטת דמי חסות למען שלומו ובטחונו של הציבור.

אשר לפתיחת תיקים בגין עבירות לפי סעיפים 284 ו-290 לחוק העונשין:

בשנת 2021 נפתחו 31 תיקים.

בשנת 2022 נפתחו 50 תיקים.

בשנת 2023 נפתחו 47 תיקים.

מעבר לכך יש לציין כי לעיתים עובד ציבור נחקר בחשד לביצוע עבירות נלוות דוגמת: קבלת דבר במרמה, גניבה ממעביד, זיוף, עבירות הונאה ועוד, אולם לא ניתן לפלח נתון זה בנוגע לעובדי ציבור בלבד, מאחר שמתייחס לכלל האוכלוסייה. כמו כן, נתונים אלה אינם כוללים את פעולות החקירה שמשטרת ישראל מבצעת ואינן מבשילות לידי כתב אישום.