חמש שנים אחרי שעזבה את הדירה השכורה ברחוב יפו בירושלים, שבה התגוררה יחד עם שותפים לתקופה קצרה בלבד, דניאל חגי הופתעה לגלות שעיריית ירושלים תובעת אותה על סכום של 25,000 שקלים בגין חוב ארנונה. בתקופת השכירות דניאל הייתה רק בת 21, סטודנטית באקדמיה למוזיקה ולמחול שהתגוררה בדירה יחד עם שני שותפים למשך שלושה חודשים, מנובמבר 2019 ועד פברואר 2020.

"מאז הייתי בקשר עם עיריית ירושלים בשלל נושאים שונים ועניין החוב לא עלה מעולם", מספרת דניאל בשיחה עם N12. "עברתי בין דירות בירושלים שעליהן נרשמתי כשוכרת, קיבלתי הנחה בארנונה ושילמתי אותה. פתאום ביום בהיר נוחתים עליי עם מכתב מעורך דין וחוב של 25 אלף שקלים שלא שמעתי עליו מעולם לפני כן", היא מתארת.

לדבריה של דניאל, עיריית ירושלים לא העבירה לה שום התרעה, מכתב או הודעה על קיומו של החוב לפני הגעת התביעה: "שליח מתקשר אליי ומודיע לי שהוא נמצא מחוץ לבית שלי עם מכתב תביעה מהעירייה. אם בעיריית ירושלים הצליחו לאתר את מספר הטלפון והבית שלי כדי לתבוע אותי, למה לא יכלו להודיע לי במשך חמש השנים שחלפו על קיומו של החוב?".

דניאל חגי, "יום בהיר נוחת עליי חוב של 25 אלף שקל"
דניאל חגי, שעיריית ירושלים תובעת אותה על סכום של 25,000 שקלים

שבעה חודשים אחרי שסיימה את תקופת השכירות, דניאל קיימה שיח עם אגף הארנונה בעיריית ירושלים וביצעה חילופי מחזיקים לנכס, כך שהדיירים החדשים שהחליפו אותה ואת השותפים האחרים נרשמו על שם הדירה במקומם. בידי N12 נמצא מסמך המעיד על כך.

בשיחות שהתקיימו עם נציגי אגף הארנונה, השוכרת שאלה אותם מדוע לא עדכנו אותה על החוב עד היום: "נציגה במוקד העירוני הסבירה את העיכוב בכך שבשנה שגרתי בדירה הייתה מגפת קורונה, וכנראה שנציגי האגף לא עבדו ונוצר עיכוב בהודעות על חובות. נציגה אחרת אמרה לי "אנחנו שלחנו את כל המכתבים על החוב לכתובת המגורים", אבל בשנים האלה בכלל לא גרתי שם. אני אישית מעולם לא קיבלתי אימייל, הודעת אס.אמ.אס או מכתבים מהעירייה בנושא. פשוט יום בהיר נחת עליי חוב של 25 אלף שקלים שהוא פשוט לא שלי".

דניאל חגי, "יום בהיר נוחת עליי חוב של 25 אלף שקל"
עיריית ירושלים תובעת את דניאל על סכום של 25,000 שקלים

עיריית ירושלים ידועה בהתנהלות בעייתית בגביית הארנונה, כאשר העיר דורשת משוכריה לשלם בתחילת השנה את החוב על 12 חודשים, גם אם הדיירים מתגוררים תקופה קצרה בנכס. בדירות שותפים, החוב באגף הארנונה נרשם רק על אחד מהם וכך עלול להיווצר מצב של עיקול חשבון בנק של שוכר אחד בשל חוב של שוכר אחר.

"אני באמת לא יודעת איך לצאת מזה. גם על טעויות קטנות משלמים אבל סכום כזה באמת לא הוגן. אני קוראת לסטודנטים ולזוגות צעירים ששוכרים דירות: תבדקו אם יש לכם חובות על שמכם. אם לא תפנו בעצמכם, אף אחד לא יעדכן אתכם על זה ויכול להיות שיום אחד יפתיעו אתכם עם חוב מצטבר שלא שייך לכם".

מעיריית ירושלים נמסר: "בהתאם לחוק, בדירות שותפים החוב הוא של כל אחד מהשותפים ביחד ולחוד, גם אם מישהו שילם חלק מהחוב. החוב ממשיך להצטבר כל עוד לא מתקבלת הודעה על עזיבת הנכס. לטענת הפונה היא גרה בנכס שלושה חודשים בלבד. עם זאת עיריית ירושלים לא קיבלה כל הודעה על סיום המגורים בנכס".

"לפנים משורת הדין, העירייה תאפשר לפונה להמציא אישור מבעל הדירה על תקופת שהייתה בנכס (מתאריך כניסה ועד לתאריך העזיבה). לאחר שיועבר אישור שכזה, העירייה תחשב מחדש את סך תשלום הארנונה שעליה לשלם. לאחר הסדרת החוב, העירייה תסיר את שם הדיירת מהתביעה".