הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיריית ירושלים אישרה אתמול (רביעי) תוכנית להקמת מגדל יוקרה סמוך לבית העלמין הצבאי בהר-הרצל. זאת, חרף התנגדות של משפחות שכולות ל"תוכנית אפשטיין" שתשפיע על מרקם החיים בקרבת בית העלמין הצבאי וחלקת גדולי האומה. לקראת הדיון, הוגשו קרוב ל-200 התנגדויות ובהן משפחות שכולות מהמלחמה הנוכחית, ממבצע 'צוק איתן' ומאסון קריסת עמוד התאורה בהר-הרצל.

במהלך הדיון הרוחות התלהטו. חברי הוועדה עברו במהירות מאישור התוכנית חרף ההתנגדות של המשפחות השכולות לדיון על אישור בנייה של מרפסות סוכה במגדל, תוספת בנייה מבוקשת בקרב שוכרים מהציבור החרדי. יונתן פלג, חבר מועצת עיריית ירושלים, הטיח בחברי הוועדה האם בעיניהם מרפסות סוכה חשובות יותר מהתנגדות של משפחות שכולות? בתגובה ענה ללא היסוס מיכאל הלברשטאם, חבר מועצת העיר מטעם 'אגודת ישראל': "כן מרפסות סוכה חשובות יותר ממשפחות שכולות". אמירתו נרשמה בפרוטוקול. 

גורד השחקים שייבנה ליד הר הרצל בירושלים (צילום: ASGG- Smith-Gil Architecture, סטודיו יגאל לוי אדריכלים)
גורד השחקים שייבנה ליד הר הרצל בירושלים | צילום: ASGG- Smith-Gil Architecture, סטודיו יגאל לוי אדריכלים

שחר יאור, אבא של סמל ראשון עמית יאורי זכרונו לברכה שנפל במבצע 'צוק איתן' מתאר בשיחה עם N12: "מיותר לגמרי שעיריית ירושלים מקדמת נדל"ן שמשרת את בעלי ההון ולא את העם. סמוך לחלקה בה קבורים הילדים שלנו ולצד חלקת גדולי האומה, לא צריך להקריב כל סמל לאומי תמורת בצע כסף. בעיניי זה מאוד יפריע שמכל נקודת תצפית על הר-הרצל ישתקף בנוף מגדל יוקרה כזה. הבנייה תוביל גם לפקקי ענק, למצוקת חניה סמוך לבית העלמין הצבאי ולצפיפות. ראוי שעיריית ירושלים תשמור על כבוד המקום". 

יאור הגיש את אחת מעשרות ההתנגדויות לתוכנית אפשטיין. כשהתבקש בסוף המסמך למסור את כתובת המגורים שלו, ציין את מיקום חלקת הקבר של בנו: "כתבתי את הכתובת של עמית: חלקה 7, חלקת חללי צוק איתן בבית העלמין הצבאי בהר הרצל. לצערי, מאז שעמית נקבר, התווספו עשרות קברים חדשים בהר". 

עמית יאורי ז"ל
עמית יאורי ז"ל

מתנגד נוסף לתוכנית הוא סגן ראש העיר יוסי חביליו: "המגדל הזה הוא אסון לירושלים, הוא מנותק וזר לאופי של ירושלים. הקמת המגדל הגבוה בעיר מול המוסדות החשובים ביותר למדינת ישראל ולעם היהודי, יד ושם ובית הקברות הר הרצל, מהווה חילול הקודש ממש. דורות רבים ישאלו כל אחד איפה היית ביום שהמגדל הזה אושר. חייבים לעשות כל מאמץ למנוע את הקמתו. אני מאוכזב מאוד מכך שהוועדה המקומית המליצה לאשר את התוכנית. בכוונת האיחוד הירושלמי להגיש עוד היום בקשה לדיון דחוף נוסף במליאת מועצת עיריית ירושלים ואני מקווה ומצפה מראש העיר שיתערב ויפעל למניעת הקמת המגדל או לפחות להקטנת הגובה שלו באופן משמעותי".

עמית יאורי ז"ל
הקבר של עמית יאורי ז"ל

יונתן פלג, חבר מועצת העיר מטעם 'האיחוד הירושלמי' שנכח בדיון מתאר: "לא האמנתי שבוועדה המקומית לתכנון ובנייה תהיה יותר פתיחות לדרישות לבניית מרפסות סוכה מאשר לשמיעת התנגדויות של משפחות שכולות. 1,600 נרצחים וחללים, בעוטף עזה ובצפון הארץ יש כבר 9 חודשים סוכות שעומדות יתומות מבלי שיש מי שיפרק אותן, אז להתבטא לפרוטוקול ולומר "מרפסות סוכה חשובות יותר ממשפחות שכולות"? זה לא רק אטימות לב, אלא תמצית כל מה שמקולקל במדינה שלנו. אם המגדל אכן ייבנה, הוא יהפוך לאנדרטה של טעם רע וזלזול בקדושת הנופלים במלחמות ישראל והנספים בשואה, אצבע משולשת בגובה 200 מטר המופנית אל אתר המורשת והזיכרון החשוב ביותר של המפעל הציוני לדורותיו".

מעיריית ירושלים נמסר: "תוכנית 'מתחם אפשטיין' מאופיינת בעיצוב אדריכלי ייחודי ההולם את מיקומה המשמעותי. התוכנית כוללת שטחי ציבור נרחבים, טיילת עם עמדת תצפית לנוף עוצר נשימה, בית קפה ואף בית מלון. כל זאת על ציר הרכבת הקלה, סמוך לחניון 'חנה וסע', והשירותיות התחבורתית אליו וממנו היא ברמה גבוהה ביותר. קידום התוכנית נעשה תוך הקשבה מרבית לרחשי הציבור ובכלל זה, תושבי השכונה וארגון 'יד לבנים'. אנו בטוחים כי מימוש התוכנית במתכונתה החדשה יאזן בין השמירה על צביון האזור לבין הצורך בהגדלת היצע הדיור ושיפור השירותים עבור תושבי העיר".