פרסום ראשון: המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) פתחה הבוקר (ראשון) בבדיקה של אירוע תקיפתו ומעצרו של הרופא דוקטור אודי בהרב אמש בהפגנה בקפלן. אחרי המחאות נגד הממשלה אמש בתל אביב, מגיעות התגובות על מעצרו של הרופא בידי המשטרה. הרופא, שהיה אחד מ-33 מפגינים שנעצרו אמש, תועד מגיש עזרה לפצועה רגע לפני שהחלו במקום עימותים עם שוטרים, שבמהלכם נעצר.

"אני רואה בחומרה את המעצר של הרופא ד"ר אודי בהרב בעודו מטפל במפגינה שנפצעה בתל אביב", כתב בהודעה שר הבריאות, אוריאל בוסו, "גם בעת לחץ והתלהטות יצרים, הצלת חיים וכל טיפול רפואי קודמים למחויבות של השוטרים לשמור על הסדר הציבורי. אני קורא למפקדים לחקור את האירוע, לחדד את הנהלים ולוודא שמה שראינו אמש לא יקרה שוב".

ד"ר אודי בהרב (צילום: פרופ' חגי לוין)
ד"ר אודי בהרב לאחר מעצרו | צילום: פרופ' חגי לוין
שר הבריאות אוריאל בוסו (צילום: Yonatan Sindel, Flash90)
"רואה בחומרה את המעצר", שר הבריאות אוריאל בוסו | צילום: Yonatan Sindel, Flash90

רינת פלג, המפגינה אליה ניגש ד"ר אורי בהרב על מנת להעניק לה טיפול רפואי, סיפרה בשיחה עם N12: "הגענו כמו בכל מוצ"ש להפגנה, וכמו בכל סופ"ש התיישבתי על ספסל, הגיעה אליי שוטרת מג"ב ודרשה ממני לקום, אמרתי לה שאני יושבת צמוד לגדר ואין לי לאן לקום. אחת השוטרות התעצבנה עליי, תפסה אותי ותוך שניה מצאתי את עצמי על הרצפה", הסבירה פלג מדוע הייתה זקוקה לטיפול רפואי. 

"תוך רגעים בודדים דוקטור בהרב היה איתי וניסה לאבחן את מצבי בזמן שישבתי על הרצפה", המשיכה פלג על המפגש עם דוקטור בהרב, "הוא ראה משהו שאני לא ראיתי, הייתי מבוהלת ואותו הטרידה המחשבה שאני עוברת אירוע לבבי בעקבות התגובות וההבעה שלי. הוא כל הזמן שאל אותי אם אני בסדר ובזמן שניסיתי לסיים את המשפט, באו שוטרים ובתוך רגע הוא נעלם", סיפרה.

נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיב: "זעקות השמחה של העם אתמול שיקפו לנו שוב מה באמת חשוב לעם בעת הזו. התמונה של הרופא שנעצר בכוח הזרוע בידי המשטרה בהפגנה אמש, בעת שהעניק טיפול רפואי, מטרידה אותי מאוד ומחייבת בדיקת עומק מקיפה. היא מצטרפת לתמונות, פניות ותלונות המגיעות לפתחי בתקופה האחרונה, מקרב אזרחים מקבוצות שונות באוכלוסייה ומגוונות, שסובלים מתופעה דומה".

"אני מבקש להיות ברור: החוק הוא מעל הכול; ועל כולם לכבד את החוק, ובכלל - לקבל אחריות, במיוחד בתקופה זו", המשיך הרצוג. "אך על זרועות המדינה ושליחיה – מוטלת תמיד אחריות גדולה יותר. אין ספק שהשמירה על החוק, הסדר וביטחון הציבור היא אתגר משטרתי עצום בעת הזאת, ואני מעריך מאוד את המסירות וההקרבה של השוטרים בכל אתר ואתר, ואני אומר זאת לא אחת. אבל אני סבור שעל המשטרה להפנים את הביקורת, ולדאוג למימוש אחריותה בכלים רגישים ומידתיים. במיוחד בעת המתוחה והכואבת הזאת".

חברת הכנסת מטעם מרצ ומזכ"לית שלום עכשיו לשעבר, עוה"ד גבי לסקי, שליוותה את העצורים, טענה כי משטרת ישראל "איבדה את דרכה". "כשמשטרת ישראל תוקפת ועוצרת באלימות רופא ומטופלת תוך כדי טיפול, במקום להרחיק את האנשים כדי לאפשר טיפול מיטבי בנפגעת, זה סימן מובהק ועצוב שמשטרת ישראל איבדה את דרכה והפכה למשטרה פוליטית". עורכת הדין לסקי קראה למח"ש לחקור את האירוע ולהעמיד את השוטרים המעורבים לדין.

יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופסור ציון חגי, התייחס גם הוא למעצרו של ד"ר בהרב וקרא גם הוא לחקירה בלתי תלויה. "התמונות שראינו אמש מההפגנה בת"א מטרידות ביותר. לא יעלה על הדעת שרופא המזוהה כאיש צוות רפואי, הלבוש בווסט אדום, ייגרר באלימות שעה שהוא מעניק טיפול רפואי למפגין פצוע. כל בר-דעת שצופה בתיעוד הזה חייב להזדעזע". פרופסור חגי הוסיף שאם לא תבוצע תגובה מהירה והולמת, בהסתדרות לא יהססו "לפתוח בצעדים ארגוניים". פרופסור חגי לוין, ראש איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, שמשמש גם כרופא מטה משפחות החטופים, טען כי אסור למערכת הבריאות להתעלם מהאירוע, שכן "נחצה קו אדום".

 

מעצר אלים בהפגנה בקפלן נגד הממשלה (צילום: באדיבות עמוד הטוויטר של לירי בורק שביט)
רגע מעצר ד"ר בהרב אמש בהפגנה בקפלן | צילום: באדיבות עמוד הטוויטר של לירי בורק שביט

חבר קבינט המלחמה, השר בני גנץ, טען שמעצר הרופא הוא "מדאיג" והצטרף לקריאות לחקור את האירוע. "יש לנו שוטרים מצוינים", הוסיף גנץ, "אבל עליהם ובעיקר על מפקדי המשטרה לזכור שתפקידם לשמור על האזרחים, ולאפשר את חופש ההפגנה. המפקדים צריכים לנהוג לפי החוק ולא לפי רוח השר".