בני משפחתו של לוחם האש דקל מרציאנו ז"ל, אחד מלוחמי האש שנהרגו באסון הבור בדיר אל-אסד בחודש אוגוסט, הגישו השבוע תביעה של למעלה מ-2.5 מיליון שקל נגד הרשות הארצית לכבאות והצלה כך נודע ל-N12. בכתב תביעה שהוגש בידי עורכי הדין גיורא אבן צור ואביתר קציר נטען כי "מותו של המנוח היה פועל יוצא של מעשים ומחדלים מסמרי שיער, כל אחד מהם חמור יותר מהאחר. הכשלים משתרעים על כל אחד משלבי האירוע והטיפול בו".
האירוע הקשה התרחש בחודש אוגוסט האחרון בדיר אל-אסד שליד כרמיאל, לאחר שסאמד אל-עראמין, צעיר פלסטיני מחברון שעבד בדיר אל-אסד, נפל לבור בעומק 8 מטר בחצר בית ביישוב הגלילי. עם היוודע דבר המקרה החריג הוזעקו למקום לוחמי האש ממחוז הצפון והללו החלו בניסיונות לחלץ את הצעיר, במהלך ניסיונות החילוץ ירדו שני לוחמי האש דקל מרציאנו ועדנן אסעד גם הם אל הבור, שמשמש לפינוי פסולת סוסים ממכלאה סמוכה. לפי כתב התביעה הם עשו זאת ללא ציוד מתאים - וככל הנראה נפגעו מגזים שהיו בתוך הבור. לאחר שכוחות ההצלה הצליחו לחלץ את השלושה הם פונו במצב אנוש, תוך כדי פעולות החייאה, למרכז הרפואי גליל בנהריה, אולם שם נאלצו הרופאים לקבוע את מותם.
עורכי דינה של משפחתו של מרציאנו מציגים לאורך כתב התביעה את שורת הכשלים הקריטיים שאירעו, לטענתם, בשטח הבור שהובילו לאסון: "מפקדיו של דקל הורו לו להיכנס אל הבור. להוראה נמהרת ורשלנית זו לא קדם כלל ניטור, יתרה מכך, ההנחיה ניתנה בלא שדקל צויד במיגון קריטי ומתחייב לרבות מערכת נשימה פתוחה (מנ"פ). אם בכך גם פעולת ה"תילוי" (תלייה) של דקל הייתה לקויה ושגויה, מה שהקשה מאוד בהמשך על חילוצו. דקל, שהיה עובד מסור וצייתן, מילא את הפקודה של הקצין הבכיר ממנו, אשר דחק בו לחוש ולרדת אל הבור וירד לבור מבלי שבוצע ניטור או הערכת מצב וללא מיגון וללא מערכת נשימה פתוחה, ותוך כדי ביצוע תילוי לקוי. כל זאת נעשה מול עיניו של קצין היל"ץ (יחידת חילוץ והצלה) הבכיר ומפקד המשמרת, מול עיניהם של מפקד הצוות שלו ושל הקצינים שסבבו את הבור".
"למרבה האסון, תוך שניות בודדות איבד דקל את הכרתו", נכתב בכתב התביעה. "ניסיונות למשוך אותו החוצה ולחלצו נכשלו מאחר והתילוי הלקוי גרם לגופו לעבור למצב מאוזן ונוכח העובדה שמדובר בבור 'פעמון' (בור שפתחו צר ובהמשך מתרחב לרוחב של שני מטרים), לא ניתן היה למשוך את גופו החוצה. לוחם האש השני עדנאן אסעד ז"ל, הבין מיד שדקל נמצא במצוקה נשימתית חמורה, ונכנס גם הוא אל הבור ללא מנ"פ (מערכת נשימה פתוחה) וללא אבטחה כדי לחלץ את חברו. למרבה האסון, גם הוא איבד את הכרתו תוך שניות ונפל פנימה אל הבור".
"מפקדים איבדו עשתונות, פקודות נזרקו בערבוביה"
"במקום החלה בהלה רבתי", מתואר בכתב התביעה, "מפקדים איבדו עשתונות, פקודות נזרקו בערבוביה, בלוני חמצן נזרקו לתוך הבור בניסיון נואש להעשיר את הבור בחמצן, בתוך כך הוזעקה למקום גם יחידה 669 של חיל האוויר וכן צוותים נוספים של שיטור וכיבוי אש. האנדרלמוסיה התעצמה כאשר עשרות מתושבי הכפר התגודדו סביב הבור וזאת בזירת אסון, שאמורה הייתה להיות סטרילית. רק לאחר זמן ממושך חולצו שני לוחמי האש. צוות רפואי שהיה במקום מצא את המנוח כשהוא מחוסר הכרה בלא דופק ואישוניו מורחבים. מיד החלו במאמצי החייאה מתקדמים שלאחריהם הוא הובהל בדחיפות אל בית החולים".
"בבית החולים ניסו הרופאים להילחם על חייו והמשיכו בניסיונות החייאה, כולל מתן שוקים חשמליים", מתואר בכתב התביעה. "לאור העבודה שהיה מדובר בהרעלת גזים המנוח חובר לחמצן 100% והועבר לטיפול נמרץ כשהוא מורדם ומונשם. למרבה הצער מצבו הידרדר ויומיים למחרת אפסו הסיכויים להצילו והרופאים קבעו את מותו".
"המדובר בכתובת בולטת מאוד על הקיר"
"ככל שידוע לתובעים חקירת המשטרה טרם הושלמה, ברור כבר עתה כי מותו של מרציאנו היה פועל יוצא של מעשים ומחדלים מסמרי שיער, כל אחד מהם חמור יותר מהאחר", נכתב בכתב התביעה. מרציאנו ז"ל הותיר אחריו את אשתו שני ושלושה ילדים קטנים, לביא (4.5), ניב (2) והקטנה אורי - תינוקת שהייתה בת חודש בלבד ביום האסון.
לאחר האירוע הטרגי הורה נציב כבאות והצלה רב טפסר אייל כספי על הקמת צוות תחקיר לבדיקת הנסיבות והתנהלות הכוחות. הצוות, בראשות טפסר אורי שובל, הציג לנציב ניתוח ממצאים, מסקנות והמלצות ראשוניות.
בעקבות המסקנות של הצוות הנחה הנציב על הורדה מכשירות מבצעית של שניים מהמפקדים שנטלו חלק בפעולת החילוץ בדיר אל אסד ואמר: "עולים ליקויים בתפקוד המקצועי". רב טפסר כספי שוחח עם משפחות מרציאנו ואסעד ועדכן אותם בהחלטתו הפיקודית להוריד מיד את שני המפקדים מפעילות מבצעית.
אולם בריאיון שנתנו בני משפחתו של מרצאינו ז"ל לאחר האסון מסרו: "לא סומכים על ועדת החקירה שהקימו. אנחנו נרכיב ועדת חקירה משלנו שתורכב מעורכי דין. מבחינתנו זרקו אותם אל המוות. אנחנו לא מתכוונים לוותר עד שנקבל תשובות".
אשת לוחם האש שנהרג נאבקת להכרה
עורכי הדין גיורא אבן צור ואביתר קציר המייצגים את משפחתו של מרציאנו ז"ל מסרו: "התביעה שהוגשה חושפת שרשרת בלתי מסתיימת של מחדלים קשים לרבות מידיהם של בכירים במערך הכבאות וההצלה שנכחו בזירת האסון, עשו את כל הטעויות האפשריות ופעלו בניגוד גמור לתורת הלחימה המקובלת. משפחתו של דקל תלחם עד תום על מנת לחשוף את שורת המחדלים שהביאה למותו הכול כך מיותר של דקל ז"ל ולא תשקוט עד שהדין ימוצה עם כל מי שברשלנותו תרם למותו הטרגי של יקירם".
מנציבות כבאות והצלה נמסר בתגובה: "מערך הכבאות וההצלה משתתף בצער משפחתו של לוחם האש, רס"ל דקל מרציאנו, שנפל בעת מילוי תפקידו באירוע מבצעי. עם קבלת התביעה תעביר הכבאות את עמדתה המקצועית לגורמים המוסמכים ולבית המשפט. מערך הכבאות ימשיך לחבק וללוות את המשפחה השכולה ולפעול להנצחה ממלכתית של לוחמי האש שנפלו במילוי תפקידם".